Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Küzdősportok Világjátéka - Esküt tett a magyar csapat​​​​​​​

Letette az esküt a Rijádba utazó magyar csapat. A Szaúd-Arábiában október 20-án kezdődő Küzdősportok Világjátékán 15 magyar sportoló vesz részt 7 sportágban. A fogadalomtétel szövegét Kőváriné Ivánfi Brigitta (szkanderos) és Fésű Lajos (kick-boxos) mondta.

Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, azok, akik kijutottak Rijádba, már győzteseknek mondhatják magukat. „A sport stratégiai ágazat Magyarországon, a Küzdősportok Világjátékára kvalifikációt szerzett sportolók pedig igazi példaképek, akiknek a tevékenysége, sikerei hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél többen válasszanak sportágat, és egyre többen mozogjanak rendszeresen, így a sportnemzet sportoló nemzetté váljon.” – mondta Schmidt Gábor.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke hangsúlyozta, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) tevékenysége egyre szélesedik. „Jó ezt látni, és azt is, hogy egyre több, az NVESZ égisze alá tartozó sportági szövetség felkarolja a fogyatékos sportolókat. Ennek bizonyítéka az is, hogy a Rijádba kiutazó magyar csapatban a szkanderos Simon Dániel személyében lesz parasportoló.”

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke kiemelte, örömteli, hogy hét sportágban lehet magyar versenyző Szaúd-Arábiában. „Csaknem minden sportágban van magyar dobogóesélyes indulónk azon az eseményen, amely gyakorlatilag a sport ünnepe lesz, hiszen a World Combat Games-en az olimpiai és az olimpián kívüli sportágak is jelen vannak. Eddig mindig jól szerepeltek a magyarok a játékokon. Korábban Pekingben és Szentpéterváron volt ez a multisport esemény, mindkettőről több éremmel tért haza a magyar küldöttség. Remélem, hogy folytatódik ez a szép hagyomány” – mondta az elnök.  

A Küzdősportok Világjátéka október 20-án kezdődik és a hónap végéig tart. Magyarországon a játékokra utazó csapatot az NVESZ koordinálja, a magyar delegációt, és a kiutazást, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

A magyar csapat:

Grappling: Tóth Alexa, Tóth Zoltán, Szmolka Nikoletta

Jiu-Jitsu: Tereza Crisley Cordeiro de Souza

Kendó: Komjáti Tamás

Kick-Box: Busa Andrea, Kondár Anna, Zajácz Bence, Fésű Lajos

Muaythai: Nardelotti Ajsa

Szkander: Kőváriné Ivánfi Brigitta, Barzsó Henrietta, Simon Dániel

Szumó: Buzás Patrik, Pap Arnold

Az idei lesz a harmadik Küzdősportok Világjátéka. Legutóbb 10 évvel ezelőtt Szentpétervár adott otthont a multisport versenynek, azt megelőzően 2010-ben Peking volt a házigazda.

(Fotók: Szalmás Péter)

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka:  Éremesélyes kick-boxosok a magyar csapatban

Négy kick-boxos indul a Küzdősportok Világjátékán (World Combat Games). A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) információi szerint pointfighting szabályrendszerben Kondár Anna (70 kg), Busa Andrea (65 kg), Zajácz Bence (69 kg) és Fésű Lajos (79 kg) lesz ott Rijádban ebben a sportágban. Bálint Martin (79 kg) első számú tartalékként folyamatosan készül, bármikor behívhatják, amennyiben valaki megsérül vagy visszalép a súlycsoportjában. Magyarországon az NVESZ koordinálja a Szaúd-Arábiába utazó csapatot, a kick-boxosok bejelentésével így teljessé vált a magyar küldöttség, miszerint 7 sportágban 15 versenyzőért szoríthatunk az október 20-án kezdődő multisport eseményen, amely a hónap végéig tart.

Galambos Péter, a Magyar Kick-Box Szakszövetség elnöke szerint a sportága eddig is sikeres volt a Combat Games-ek során, és ezúttal is több éremesélyes indulónk van. „Eddig kétszer rendezték meg a Küzdősportok Világjátékát. Először Pekingben 2010-ben, majd Szentpéterváron 2013-ban voltak játékok, és a magyar kick-boxosok eddig három aranyérmet szereztek, emellett több érmet is begyűjtöttek. Ebből kiindulva úgy megyünk Szaúd-Arábiába, hogy több dobogó várományosunk is van” – mondta Galambos Péter, aki  sportági delegációvezető lesz.

A kick-boxos csapatban edzőként szerepet kap még Jároszkievicz Krisztián, aki Pekingben aranyérmes volt, míg bíróként Balázs Jácint is utazik a csapattal.

Azok a sportágak, amelyekben szurkolhatunk magyaroknak a Küzdősportok Világjátékán: grappling, jiu-jitsu, szkander, szumó, kendó, muaythai és kick-box. A Küzdősportok Világjátékára készülő magyar csapatot és a kiutazást  a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

A World Combat Games-re készülő kick-boxosok így látják a saját esélyeiket:   

Busa Andrea:

Utolsóként kerültem be a kiutazó csapatba. A visszavonulás határán voltam, amikor kiderült, hogy képviselhetem a magyar színeket Rijádban. Bízom benne, hogy a formaidőzítésem jó lesz, és minden úgy alakul, ahogy szeretném. Először versenyezem majd Szaúd-Arábiában. Izgalmas lesz.

Zajácz Bence:

Ismerem a mezőnyt, amely indul a súlycsoportomban Rijádban. Azzal a szándékkal megyek ki, hogy meg szeretném nyerni. Úgy érzem, hogy a felkészülésben ott tartok, ahol most jelenleg lennem kell.

Kondár Anna:

Célegyenesben vagyunk már a felkészülésben. Jövő héten elindul egy hajrá, hiszen Csepelen kezdődik egy edzőtáborunk. A Küzdősportok Világjátékán várhatóan az európai mezőny fog dominálni, de lesznek más földrészekről is indulók. Az Európa Játékokról jól ismerem a magasabban jegyzett ellenfeleimet. Bizakodó vagyok.

Fésű Lajos:

Egy kicsit zsúfolt időszakot élek, mert tanulásban és a sportban is megsokasodtak a tennivalók, de természetesen teszem a dolgom, és egyértelmű, hogy a győzelemre hajtok majd. A cél az, hogy  felkészülten érkezzek meg a játékokra.

Bálint Martin (tartalék):

Alapvetően 74 kilogrammos súlycsoportba tartozom, de a játékokon a 79 kilósok között indulok, ha lesz rá lehetőségem. Az aranyért mennék Szaúd-Arábiába. Nem sokat számít ez a pár kiló differencia, hiszen ebben a szabályrendszerben az észjáték is dominál. Szerintem jó formában vagyok, ha eljutok a Játékokra, akkor mindent meg fogok tenni a sikerért. 

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Magyar kendós is lesz a szaúdi multisportversenyen

A kendósoktól egy versenyző képviseli a magyar színeket a Küzdősportok Világjátékán (Combat Games). Szaúd-Arábia fővárosában Komjáti Tamás lesz ott ugyanis ebben a sportágban. A Hara Kendó Klub kiválósága úgy gondolja, az év egyik legfontosabb versenye következik számára.

"Tizenhat fős mezőny indul kendóban. Kiváló képességű versenyzők között lesz lehetőségem bizonyítani, így természetesen az éremszerzés a cél, de ne feledjük, hogy ez már önmagában jutalomjáték, hogy a Küzdősportok Világjátékán ott lehetek” – mondta Komjáti Tamás.

A kendós küzdelmeken kívül a bemutatók során is lesz magyar: Mihalik Hunor iaido gyakorlattal készül a Combat Games-re. „Hatalmas megtiszteltetés, hogy európaiként meghívást kaptam erre a bemutatóra. Ez egy kata gyakorlat. A szamuráj kultúrában az iaido a kardkirántás művészete. Erre épül a bemutató is” – tette hozzá Mihalik Hunor, aki a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség főtitkára, emellett a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnökségi tagja is egyben.

A kendós küldöttségben helyet kapott Bárány Tibor is, így bírói szinten is lesz magyar képviselet a játékokon.

Magyarországon egyébként az NVESZ koordinálja a Küzdősportok Világjátékára készülő magyar csapatot, és a kiutazást, amelyet a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogat.

A kendón kívül grapplinges, jiu-jitsus, szkanderos, szumós, muaythai-os magyar részvételt jelentett be eddig az NVESZ.

A Küzdősportok Világjátékát a szaúd-arábiai Rijádban rendezik meg október 20. és 30. között.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Három magyar szkanderes indul a multisport versenyen​​​​​​​

A magyar szkanderesek évről évre egyre markánsabb nyomot hagynak a hazai és a nemzetközi sporttérképen. A világversenyeken a válogatott tagjai jól teljesítenek, színvonalas hazai versenyeket rendeznek, sportdiplomáciai szempontból egyre jobbak, egyszóval minden adott, hogy a korábbi kocsmasporttól eltávolodva egyre nívósabb, a semleges nézők számára is élvezhető sportteljesítménnyel hívják fel magukra a figyelmet. A Küzdősportok Világjátékán három magyar versenyzőért szoríthatunk. A női 65 kilogrammos mezőnyben Kőváriné Ivánfi Brigitta és Barzsó Henrietta, a paraszkanderosok között pedig Simon Dániel szerzett indulási jogot a Rijádban megrendezendő multisport versenyre.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy mi is ott lehetünk, és a magyarok hárman is asztalhoz állhatnak a Küzdősportok Világjátékán” – mondta Csabai Atilla, a hazai sportági szövetség elnöke, aki a Szkander Világszövetség és a kontinentális szervezet alelnöke is egyben.

„Messziről indultunk, mind itthon, mind pedig nemzetközi színtéren, de folyamatosan bizonyítunk. A sportág egyre fogyaszthatóbb, látványos küzdelmeket láthat a közönség, nincs szükség különösebb szabálymagyarázatra a helyszínen vagy a tévéközvetítések során, hogy mi történik egy szkanderversenyen. És hála istennek vannak kimagasló tudással rendelkező magyar versenyzők, akik most, Szaúd-Arábiában is örömet okozhatnak a hazai sporttársadalomnak” – mondta az elnök, aki sportági delegáció-vezető is lesz Rijádban.

A világbajnokság a közelmúltban fejeződött be Almatiban, ahol a legeredményesebb szkanderos Kőváriné Ivánfi Brigitta volt a megszerzett három érmével (ebben a sportágban több kategóriában is indulhatnak a versenyzők, és külön viadalokat rendeznek jobb-, illetve bal kézzel is).

„A vb-n a masters kategóriát 80 kilogrammban toltam, ez nagyobb erőfeszítésre késztetett. Rijádban 65 kilogrammban szereztem indulási jogot. Bízom benne, hogy dobogóra tudok állni. Multisport versenyen már szereztem érmet. 2018-ban a Nomád Világjátékokon ezüstérmes lettem, az volt a teljes magyar küldöttség első dobogós helyezése. Remélem, hogy erről a multisport eseményről is hozok haza érmet” – mondta a hétszeres világbajnoki arany mellett összesen tizennégy Eb-elsőséget begyűjtő világklasszis, aki hivatásos katonaként dolgozik a hétköznapokban.

Barzsó Henrietta szintén ebben a kategóriában lesz érdekelt. „Büszke vagyok, hogy képviselhetem hazámat Szaúd-Arábiában. Ez már a sportág krémje, ide bekerülni már nagy dolog. Keményen dolgozom azért, hogy legyen esélyem a dobogós helyezésre” – nyilatkozta a vb-ezüst-, és Eb-aranyérmes szkanderos.

Ez az egyik olyan sportág, amely nem szeret különbséget tenni az épek és a paraversenyzők között. A hazai szövetség pedig élharcosa ennek a szemléletnek. Nem véletlen, hogy paraszkanderos is lesz Rijádban. Simon Dániel a szigetszentmiklósi otthonában kialakított edzőteremben készül a Küzdősportok Világjátékára. „Életem egyik legnagyobb versenye lesz. Bár kerekesszékes vagyok, a szkander asztalnál fel tudok állni, így az álló kategóriában leszek érdekelt. Igaz, hogy a mezőnyben én leszek a legfiatalabb, és a legkönnyebb a mérlegelésnél, de szeretnék meglepetést okozni” – mondta Simon Dániel.

A Küzdősportok Világjátékának hazai koordinációját a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) látja el, a teljes magyar delegáció kiutazását pedig a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja. Az NVESZ információi szerint a szkanderosokon kívül magyar grapplingesek és jiu-jitsus is lesz Szaúd-Arábia fővárosában, de további sportágak bejelentése is várható az előttünk álló időszakban. A Küzdősportok Világjátékát októben 20. és 30. között rendezik meg Rijádban. 

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Éremszerzésben bízik a jiu-jitsuban induló brazil származású magyar​​​​​​​

Egy versenyző képviseli a magyar színeket jiu-jitsuban a Küzdősportok Világjátékán (World Combat Games). A szaúd-arábiai Rijádban Tereza Crisley Cordeiro de Souzának szurkolhatunk – adta hírül a multisport verseny hazai koordinációjáért felelős Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ). A földharcban (abszolút kategóriában) induló Tereza az éremszerzést tűzte ki célul maga elé. 

„Felvillanyoz, hogy a Küzdősportok Világjátékán is meg tudom mutatni, hogy mire vagyok képes, és képviselhetek egy olyan országot, amely megnyitotta szívét és ajtaját előttem. Ez Magyarország. Nem lesz könnyű dolgom, hiszen a küzdősportok csúcsversenye a Combat Games, itt lesznek a legjobbak.” – fogalmazott a brazil születésű sportoló. 

„Több szempontból is fontos ez a világverseny. Többek között bízom benne, hogy  a sportágunk is népszerűbb lesz, és én is hozzá tudok járulni a jiu-jitsu promotálásához”- tette hozzá. 

A jiu-jitsus delegáció tagja Max Carvalho – Tereza edzője –Tálos Lajos, a hazai szövetség elnöke és Spalovszky Csaba, sportszakmai alelnök, aki egyben a szövetségi kapitányi feladatokat is ellátja. 

„A Combat Games gyakorlatilag a küzdősportok olimpiája. Kettőzött erővel készülünk, és megtisztelő számunkra, hogy ott lehetünk a legjobbak között Rijádban, ahol több sportág is képviselteti magát. A jiu-jitsunak így ez egy fontos állomás lesz a fejlődéstörténetében” – mondta a szövetségi kapitány.

A jiu-jitsun kívül további nyolc sportágban lesznek magyarok, a Világjátékok Magyar Csapat kiutazását és Rijádban való versenyzését a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja. 

Az idei Küzdősportok Világjátékát október 20. és 30. között rendezik meg. 

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Három magyar grapplinges lesz ott Rijádban​​​​​​​

Három magyar grapplinges indulhat az idei Küzdősportok Világjátékán (World Combat Games). A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) közlése szerint Tóth Alexa (no gi, 58 kg), Szmolka Nikoletta (no gi, 90 kg) és Tóth Zoltán (gi, 71 kg) lesz ott Rijádban – ebben a sportágban. Az eseményt október 20. és 30. között rendezik meg.

Hármójuk közül Szmolka Nikolettának lesz még versenye a játékok előtt. „Az utóbbi időben nem nagyon versenyeztem, így nekem kell a küzdelem. Szabadkártyával jutottam ki Rijádba, és bízom benne, hogy sikerül majd maradandót alkotnom. A játékok előtt a szeptember 19-i magyar bajnokságon indulok.” – mondta a korábbi világbajnok.

Tóth Alexa a tavalyi vb-aranyával kvalifikálta magát a multisport eseményre. A zalaegerszegi gimnazista a felnőttek között lett világelső. „Természetesen Rijádba is úgy megyek, hogy dobogóra szeretnék állni. Ebben az évben magántanuló lettem, így az élsporton van most a főhangsúly az életemben. Heti kétszer Budapesten hangolódok Rijádra, de gyakorlatilag majdnem minden nap edzem.” – számolt be felkészüléséről Tóth Alexa.

Tóth Zoltán a varsói világbajnokságon versenyzett utoljára. Az augusztusi világversenyen bronzérmes lett. „Egy éremmel Szaúd-Arábiában is kiegyeznék. Hatalmas megtiszteltetés, hogy képviselhetem Magyarországot ezen a viadalon, és úgy érzem, hogy a lengyelországi világbajnokságon megszerzett bronz újabb lendületet adott, ez remélem kitart a Combat Games-ig” – jegyezte meg Tóth.

 Gi grapplingben a küzdő felek a hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak, és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők, és ez nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

A grapplinges delegációt Kovács Gábor, a hazai szövetség elnöke vezeti, míg Berkes László bíróként, Skáfár Bence pedig szövetségi kapitányként vesz részt a játékokon (Skáfár Bence egyben edzői feladatokat is ellát). A magyar csapatot edzőként erősíti még Száz Richárd és Lakatos Sándor.

A grapplingeseken kívül további nyolc sportágban lesznek még magyarok a szaúd-arábiai küzdősportos csúcseseményen, amelyre a Világjátékok Magyar Csapat a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával utazik ki. 

0 Tovább

Beszédes számok Szentpétervárról

A szentpéterváriak bemutatták a tavalyi World Combat Games összesítő anyagát. Az októberben megrendezett Harcművészetek Világjátékán 5 olimpiai és 10 nem olimpiai sportágban avattak bajnokokat. Combat Games-en 135 aranyat osztottak ki, összesen 473 érem talált gazdára.

 

Szentpéterváron 108 ország több mint 2600 résztvevője volt jelen, a sportolók száma 1300 felett volt. A játékokon 1000 önkéntes dolgozott.

 

A Combat Games ugyan nem tekint vissza nagy múltra, hiszen másodszor rendezték meg, ennek ellenére 29 országból érkeztek újságírók az orosz városba. Összesen 270 tudósító vett részt a küzdősportokat felvonultató világversenyen.

 

Szentpéterváron a következő sportágak versenyzői vettek részt: aikido, ökölvívás, judo, ju-jitsu, karate, kendo, kick-box, muaythai, sambo, sumo, taekwondo, birkózás, wushu, vívás és a savate.


A számok erdejében egy adatsor különösen kedves számunkra, ez pedig nem más, mint a 3 arany, 4 ezüst, és 1 bronz. Ezzel az éremkollekcióval büszkélkedhettek a magyarok Szentpéterváron, no és azzal, hogy a nemzetek rangsorában a nagyon előkelő 8. helyen zártak.

 

Emlékeztetőül a magyar érmesek:

Aranyérmesek: Gömbös László (kick-box), Görbics Gábor (kick-box), Szász Emese (vívás) 
Ezüstérmesek: Nyilasy Péter (botvívás), Dubi Sándor (kendó), Boczkó Gábor (vívás) és Veres Richárd (kick-box)

Bronzérem: Szilágyi Áron (vívás)

0 Tovább
12
»

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum