Nem sikerült valami zökkenőmentesre a csapatkijelölés az idei téli Universiadéra. Az egyetemista-főiskolás sportolók világversenyét a törökországi Erzurumban rendezik meg, a magyar csapat háza táján nem (csak) a felkészülésről, és a várható eredményekről kell beszélni, hanem másról is. Röviden: a műkorcsolyázók és jégtáncosok részéről érzékelhető némi sértődés amiatt, hogy versenyzőik nem kapnak lehetőséget Törökországban – ennek hangot is adtak egy petíció formájában. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetségnél (MEFS) hangsúlyozták, hogy ők – mint mindig – a szabályok szerint jártak el, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) pedig a nevezési határidőig, többszöri egyeztetést követően sem adott konkrét visszajelzést a műkorcsolyázók és a jégtáncosok részvételéről, nem adta le a kért adatokat.

- A MEFS soha nem avatkozott be egyetlen sportági szövetség belső ügyeibe - kezdte Hédi Csaba, a MEFS főtitkára. – Hangsúlyozom, hogy állami pénzen utazik ki a csapat az Universiadéra, ezért mi a csapatkijelölés előtt alapvető szempontokat adtunk meg a szövetségeknek, határidőkkel, amelyek alapján jelölhettek versenyzőket. Később egy bizottság döntött a végleges listáról. A határidőig, azaz múlt év december 27-ig a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségtől (MOKSZ) nem jöttek be azok az adatok, és szakmai indokok, melyeket megvizsgálva műkorcsolyázók és jégtáncosok, az anyagi források biztosításával, bekerülhettek volna a küldöttségbe.

Később Szilágyi György, a Jobbik sportért felelős országgyűlési képviselője és Nagy Sándor jégtánc-szakágvezető sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentették, hogy petíciót nyújtanak be Czene Attila sportért felelős államtitkárnak, melyben kérik a MOKSZ döntésének kivizsgálását.

A SPORTbányászat természetesen kereste a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget is, de ott senki sem tudott nyilatkozni – tájékoztatást későbbre ígértek, mivel a szövetség elnöke és főtitkára is külföldön tartózkodik.

Pedig beszélhetnénk csak a sportszakmáról, a szerepléssel kapcsolatos elvárásokról. A 16 fős magyar csapat könnyen lehet, hogy az elmúlt 20 év legeredményesebb téli Universiadés magyar szereplését produkálja. Hédi Csaba elmondta, hogy ha csak az utóbbi két évtizedet nézzük, 2001-ben Zarándi András hódeszkásunk szerzett egy ezüstöt, azóta nem volt dobogós eredményünk, csak negyedik/ötödik/hatodik helyünk.

- Úgy gondolom, hogy rövidpályás gyorskorcsolyázóink oda érhetnek a legjobbak közé, sízőink már többször bizonyítottak nemzetközi versenyeken, de a snowboardosok is meglephetnek. Most erre minden esélyünk megvan – mondta a főtitkár.

Akikért szoríthatunk a január 27-én kezdődő téli Universiadén:

Rövidpályás gyorskorcsolyázók: Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Knoch Viktor, Darázs Péter.

Alpesi sí: Berecz Anna, Bene Márton, Szepesi Bertold

Hódeszka: Harmat Rózsa, Viszlay Vanda, Kiss Miklós, Németh Zsolt, Liptay Dávid, Balogh Ádám.