Újabb klasszis lett NOS Bajnokai nagykövet! A gyorsasági motoros Gyutai Adrián is felkérést kapott a nem olimpiai versenyzőknek kiírt Év Sportolója választás népszerűsítésére. A NOS Bajnokai szavazást először hívták életre. A projekt célja elsősorban az, hogy a 2014-es teljesítmények alapján a teljes sporttársadalmat bevonva, megválasszák az év legjobbjait a nem olimpiai sportágakban, de kezdeményezésnek komoly népszerűsítő küldetése is van.

 

Az év sportolója választás csúcseseménye az 57. Sportcsillagok Gálaestje lesz, ahol idén a NOS Bajnokok kategória győztesei is átvehetik a díjakat az olimpiai sportágak kiválóságaival együtt. Az olimpiai mezőny legjobbjaira ezúttal is a sportújságírók szavaznak, míg a NOS Bajnokok esetében a magyar sporttársadalom voksolhat a  www.sportolanemzet.hu honlapon.

 

Korábban a búvárúszó világrekorder, Kanyó Dénes lett a NOS Bajnokai nagykövet, így a szegedi sportember mostantól (egyelőre) Gyutai Adriánnal együtt népszerűsíti a kezdeményezést.    

Gyutai Adrián a 2009-2010-es szezonokban előbb megnyerte a magyar bajnokságot a 125SP kategóriában, majd az Alpok-Adria Sorozatban (ez Közép-, és Kelet Európa legnívósabb bajnoksága) lett összetett harmadik ugyanebben a géposztályban. Az Adrenalin H-Moto Team 2011 elején leszerződtette a hazai 125-ös kategória legnagyobb ígéreteként Adriánt, aki aztán abban az évben kategóriát váltva újoncként ötödik lett a 125GP-ben úgy, hogy kilenc futamból hétszer a TOP 10-ben végzett, miközben háromszor a dobogóra is felállhatott.

2012-ben viszont megnyerte az Alpok-Adria Bajnokság 125GP kategóriáját, és 2007 után az első magyar gyorsasági motorversenyző volt, aki Talmácsi Gábor világbajnoki és Győrfi Alen Európa-bajnoki címe után nemzetközi bajnoki címet szerzett Magyarország számára.

2013-ban már egy kategóriával feljebb, a Superstock 600-ban folytatta szereplését az Alpok Adria Sorozatban, valamint az IMRC és a magyar bajnokságban. Az Alpok-Adria bajnokságban újoncként összetettben a második helyen végzett, és egyedüli magyarként kivívta az indulás jogát a gyorsasági motoros Európa-bajnokságon. Az IMRC nemzetközi összevetésben – cseh, szlovák, román, lengyel és magyar motorosok számára rendezett nemzetközi sorozat – végül szintén a második helyen – mindössze két pont hátránnyal az összetett győztese mögött –, míg a Magyar Bajnokságban fölényesen nyert összetettben. Az év végi díjátadó gálán pedig megkapta a 2013 legeredményesebb gyorsasági motorversenyző díját.

2014-ben két pályarekordot is jegyzett. Az egyik a Pannónia Ringen volt, a másik pedig Rijekában. Hat futamot nyert meg a különböző nemzetközi sorozatokban, és a még jobb eredmények elérésében egy súlyos sérülés akadályozta meg, amelyet sikeresen leküzdött. Az előttünk álló hétvégén világ egyik legerősebb sorozatában, az Olasz Bajnokságon áll rajthoz, a legendás mugellói pályán. 

 

A NOS Bajnokai szavazáson a voksokat már le lehet adni a www.sportolanemzet.hu honlapon, a Sportcsillagok Gálaestjét pedig december 18-án rendezik meg a Syma csarnokban.

Bővebb információk: www.sportolanemzet.hu