Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Majdnem visszavonult, végül óriási sikert ért el az év női kick-boxosa​​​​​​​

Az év hazai női kick-boxosa 2023-ban Busa Andrea lett, aki év közben még a búcsún gondolkodott, ám végül októberben Rijádban a Küzdősportok Világjátékán aranyérmet nyert. Pedig a sportolónő az utolsók között került be a Szaúd-Arábiába utazó csapatba. Nem csoda, hogy előzőleg eléggé óvatosan nyilatkozott. Aztán elérkezett a többszörös vb- és Eb-aranyérmes bemutatkozása a pointfighting szabályrendszerben a 65 kilogrammosok között, és oktatott. A vége pedig egy fantasztikus aranyérem lett.

- Miből fakadt a kiutazásod előtti óvatosságod?

- A nyári Európa Játékok után én komolyan gondolkodtam azon, hogy abbahagyom. Nagyobb hangsúlyt kapott az életemben a munka, és nem voltam biztos abban, hogy szeretném folytatni. Végül beadtam a derekam, ráfordultam a célegyenesre, amely végén ott volt a Küzdősportok Világjátéka, és elkezdtem a felkészülést. Attól nem tartottam, hogy a megfelelő mennyiségű munkát nem tudom elvégezni, de azért szorítottam, hogy a formaidőzítésem jó legyen.

- Rijádban aztán nagyon összeszedett Busa Andreával találkozhattunk...

- Ez tényleg így van. Életem egyik legjobb versenye volt, és köszönöm mindenkinek, aki mindehhez hozzásegített. Erős mezőnyben mindegyik ellenfelemen túllépve felállhattam a dobogó legfelső fokára. Tetszett a játékok hangulata, az a körítés, ami ott volt a szaúdi fővárosban. A végső győzelmem után indultunk haza, de még a repülőn is ’lebegtem’.

- Ott volt a testvéred Busa Gabriella, aki szintén korábbi többszörös világbajnok. Tudja, hogy mivel jár egy-egy nagyverseny...

- Annyira sajnáltam azokat a társaimat, akiknek van testvérük, de nem lehettek ott a lelátón. Gabriella jelenléte sokat számított nekem. Nemcsak azért, mert hallottam a hangját küzdelem közben, és az sok erőt adott nekem. Jó érzés, hogy ott volt velem mindhárom versenynap. Ott volt a bemelegítésnél, segített kivenni a fülbevalóimat, eltette, biztatott, és átölelt a meccsek előtt.

Busa Andrea csaknem két és fél évtized kick-box-ban eltöltött idő alatt négyszer nyert világbajnokságot, háromszor állt Európa-bajnoki dobogó tetején. A 2023-as Európa Játékokon ezüstérmesként zárt, ezután következett a Küzdősportok Világjátéka. A kick-boxot Sándorfalván kezdte el, majd Szegeden folytatta. A tanulmányai miatt Budapestre került, a csepeli Halker-Király Team versenyzője lett. Ott vált világklasszissá, Rijádban pedig a magyar csapat egyik legboldogabb tagjává...

0 Tovább

Ünnepeltek a szumósok

A Magyar Sumo Szakszövetség megtartotta év végi díjátadóval egybekötött rendezvényét. A Magyar Sport Házában kiderült az is, hogy az év női versenyzője Elekes Enikő lett, míg a férfi kategóriában Buzás Patrik vehette át a díjat. Az est során egyébként közel 50 sportember kapott oklevelet.

„Sikeres évet zártak versenyzőink, ezért fontosnak tartottuk, hogy egy szerény ünnepségen köszöntsük mindazokat, akik eredményesek voltak 2023-ban. Soha rosszabb évet, hiszen többek között megszületett idén az első női magyar vb-arany, volt éremszerzés a Küzdősportok Világjátékán, és a különböző utánpótlás kategóriákban is jól szerepeltek válogatottjaink” – összegzett Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke.

0 Tovább

Socca – Többek között a BL-selejtező volt a tét Kartalon​​​​​​​

Négy csapat jutott a socca Bajnokok Ligája jövő évi hazai selejtező körébe Kartalon. A tornát végül a Nuno Barátiköre elnevezésű csapat nyerte meg. Az eseményen az újságírók és a színészek is pályára léptek. A socca a labdarúgásnak az egyik legdinamikusabban fejlődő kispályás változata. 5+1-es felállásban játsszák.

 Az ország egyik legsikeresebb és legszínvonalasabb kispályás labdarúgó tornáját bonyolították le Kartalon, ahol 23 magyar csapat indult, emellett többek között pályára lépett a horvát nemzeti bajnok Sunprotect Sisak is. Az V. Id. Száraz Zoltán Emléktorna 1.6 millió forintos összdíjazású volt, ahol a végső győzelmet a Nuno Barátiköre együttes szerezte meg, megelőzve a Maxim O - Ziccer Sport Pubot, a Vasutas Club Sörözőt és a Royal Store-t. Ez a négy csapat kvalifikálta magát a jövő évi hazai BL-selejtező körbe. A torna legjobb játékosa Huszty Dániel, a legjobb kapusa Sándor Bence, míg a gólkirálya Sóron Tibor lett.

A kétnapos eseményen megmérkőzött egymással a színész- és az újságíró-válogatott, az összecsapást a művészek nyerték 2-1-re. 

0 Tovább

A rózsahegyiekkel is ikszelt a Kassa!​​​​​​​

Újabb döntetlen! A többségi magyar tulajdonban lévő Kassa FC a szlovák labdarúgó Niké Liga 18. fordulójában a hazai pályán a rózsahegyiekkel játszott 2-2-t. Ifjabb Ján Kozák együttese egy fordulóval korábban, az Aranyosmarót ellen is döntetlenre végzett (1-1). Ez volt a Kassának az utolsó idei találkozója.

Mozgalmas és lendületes futballt hozott az első félidő. A vezetést a vendégek szerezték meg, miután Matus Malý volt eredményes. Sokáig úgy tűnt, hogy ezen a találkozón kevés gólt láthat a közönség, aztán a második félidő elején Samuel Lavrinčík tovább növelte a Rózsahegy előnyét (0-2). Aztán jött Žan Medved. A kassai támadó két percen belül kétszer is beköszönt a vendégek kapujába, így ezzel egalizált. Mindez történt a 62. illetve a 63. percben. A folytatásban gól nem esett, így a Kassa döntetlennel zárta a 2023-as őszi idényt.

 

FC Košice - Ružomberok 2-2 (0-1)

Gólok: Medved (62. és 63. p.), illetve Malý (13. p.), Lavrinčík (55. p.)

Kassa: Kira - Fabiš, Jonec, Šindelář - Golikov (70. Petrák), Greššák (84. Liener), Qose (84. Sovič), Gallovič, Mizerák - Faško, Medved (90.+1 Vasiľ). edző: ifj. Ján Kozák

Rózsahegy: Fruhwald - Malý, Maslo, Gabriel - Uradník (46. Selecký), Lavrinčík, Zsigmund (89. Kotula), Tučný (66. Boďa) - Šefčík (70) . Törzs), bölcs - Torma. Edző: Ondřej Smetana.

Fotó: Šimon Pavlisin

0 Tovább

Érdi Mária ezüstérmes lett Portugáliában​​​​​​​

Érdi Mária világbajnoki mezőnyben ezüstérmes lett Portugáliában. Az MVM Zrt. támogatásával versenyző magyar világbajnok a Vilamoura Racing Weeken állhatott fel a dobogó második fokára a 70 hajót felvonultató ILCA 6-os olimpiai osztályban.

A viadalon gyakorlatilag a hajóosztály teljes élmezőnye elindult. A túlnyomórészt erős szelekben megrendezett nyolc futam után Tokió olimpiai bajnoka, a dán Anne-Marie Rindom szerezte meg az aranyérmet, megelőzve Érdi Máriát és a holland Marit Bouwmeestert.

A 2023-ban többek között vb-aranyat és Eb-bronzot szerző Érdi Mária nem sokat pihenhet az év végén. A sportág világbajnokságát ugyanis már januárban megrendezik. Az argentin Mar del Plata városában indulnak a világ legjobb vitorlásversenyzői, köztük az ILCA 6-os hajóosztály vb-címvédője, Érdi Mária. A világverseny január 3. és 10. között lesz. Arra a vb-re a magyar klasszis már december 26-án elutazik.

„Nehéz versenyen vagyok túl, végig az élmezőnyben voltam, és örülök, hogy dobogón végeztem. Az előttem álló vb-n először indulok címvédőként. Picit furcsa is kimondani, de ezzel nem szeretnék foglalkozni. Egyszerűen szeretném Argentínában is kihozni magamból a maximumot…” – mondta Érdi Mária.

0 Tovább

Megvannak a legjobbak

A birkózócsalád legendákkal, sportvezetőkkel és különleges vendégekkel együtt a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián megtartotta idei karácsonyi ünnepségét, amelyen az év legjobbjainak járó díjakat is átadták.

Az eseményt olimpiai, világ- és Európa-bajnokaink, az egyesületek képviselői és birkózói mellett megtisztelte jelenlétével     Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a NOB tiszteletbeli tagja, Fürjes Balázs és Gyurta Dániel NOB-tag, Schmidt Gábor, a sportért felelős államtitkárság helyettes államtitkára, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, a KIMBA alapítója, Kovács Norbert, a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Berényi Péter, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Ancsin László, az MBSZ főtitkára, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, a KIMBA szakmai igazgatója, Süle László, a KIMBA kurátora, Buranits Ildikó, az MTK alelnöke, Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezető igazgatója, valamint Katona László, a Székelyudvarhelyi ISK edzője.

Schmitt Pál, Schmidt Gábor és Fürjes Balázs beszédében sportágunk méltatása mellett kellemes ünnepeket kívánt mindenkinek, míg Németh Szilárd felhívta hálát adott mindenkinek az egész éves munkájáért, sok erőt és kitartást kívánt a következő esztendőhöz.

Arnóczky Noémi minikoncertje következett, az énekesnő előadása méltó módon vezette fel az este legfontosabb részét, a díjazottak köszöntését.

A sportágunkért tett több évtizedes munkájáért, kiemelkedő szakmai tevékenységéért Életmű-díjjal tüntették ki Bacsa Ferenc és Szőnyi János mesteredzőt, Katona Gézát és Mester Lajost.

Fél évszázad-díjban részesült Giczy Jenő, Fejes László, Lakatos András, Nagy József, Petróczi Balázs és Szabó József. Kiemelkedő edzői munkájáért MBSZ-elismerésben részesült továbbá Varga István.

Mérleget vontunk az idei év eredményeiből, videón tekintettük meg az év birkózóinak legszebb megmozdulásairól. A felnőttek között a szakmai zsűri kötöttfogásban a világbajnok Losonczi Dávidnak, szabadfogásban az ugyancsak világbajnok Muszukajev Iszmailnak, míg női birkózásban az Európa-bajnoki ezüstérmes Bognár Erikának ítélte az Az év felnőtt birkózója címet.

Utánpótlásban a felnőtt Európa-bajnok, U23-as vb-harmadik Takács Istvánt (U23), az U20-as vb- és Eb-győztes Elekes Enikőt (U20), az U17-es és U15-ös Európa-bajnok Ritter Sophie-t (U17), valamint az U15-ös kontinenselső Zsitovoz Máriát (U15) találták a legjobbnak.

Az Év edzője Takács Ferenc, Az Év utánpótlásedzője Lőrincz Viktor, Az Év médiadíjasa Róth Tamás, Az Év bírója Weisz György, míg Az Év veteránbirkózója Cseperkáló Péter lett.

Az eseményt Arnóczky Noémi újabb minikoncertje és ünnepi vacsora zárta.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás

0 Tovább

A kick-box rekorder Kondár Anna idén bronzokig jutott​​​​​​​

Kick-boxban Magyarország nagyhatalomnak számít a tatamis szabályrendszerekben. A Küzdősportok Világjátékán négy érmet szereztek legjobbjaink pointfightingban, ezek közül egy Kondár Anna nevéhez fűződik. A nők 70 kilogrammos súlycsoportjában - akárcsak a nyári Európa Játékokon - Rijádban harmadik lett. Ez a bronz több szempontból is emlékezetes. Egyrészt egy tízszeres világbajnok gyűjtötte be ezt a medáliát (itt jeleznénk: nem sok van belőlük, szám szerint Annán kívül még egy, őt Mórádi Zsoltnak hívják), másrészt lehet, hogy az a maroknyi szurkoló tábor, amely ott buzdította a magyarokat a lelátón, utoljára látta küzdeni Kondár Annát.

Az utolsó szaúdi meccsed utáni flash-interjú során nem voltál teljesen elégedett. Mikor kezdted pozitívabban látni ezt a bronzot?

Nyilván ahogy telik az idő, egyre jobban megbékél az ember a helyzetével, az eredményével, de sajnos engem egy sérülés is hátráltatott. Az első ellenfelemtől kaptam egy olyan rúgást, ami sajnos komolyabb sérülésnek bizonyult. Akkor kaptam egy fagyasztást, hoztam a meccset. Aztán később kiderült, hogy Rijád után a világbajnokságot is ki kellett hagynom az izomsérülés miatt, és nem biztos, hogy versenyszinten folytatni szeretném, miután rendeződik az egészségügyi problémám.

Ez akkor azt is jelentheti, hogy Kondár Annát tatamin világversenyen Rijádban láttuk utoljára?

Egyre valószínűbb. 27 edzéssel és versenyekkel eltöltött év, valamint tíz világbajnoki címmel a hátam mögött, már nem úgy regenerálódnak az izmok, ízületek, mint sportkarrierem elején.

Visszatérve a rijádi játékokhoz, milyennek láttad a hangulatát?

Színvonalas viadalt rendeztek a szaúdiak. A mi sportágunkban – nem túlzás – csak a legjobbak léphettek küzdőtérre. Sajnos nem sikerült nekem a végső győzelemig elmenni, de a mi kis közösségünk ezúttal is jelesre vizsgázott összetartásból. Ebből a szempontból imádtam minden pillanatát. Szurkolni a többieknek, és végül a négy magyar induló négy éremmel zárt.

Ráadásul magyarként küzdeni nem egyszerű ebben a sportágban, hiszen itt mindenki titeket akar legyőzni. A magyar virtus kick-box-ban annyira kiteljesedett, hogy megkockáztatom, más nemzet versenyzőinek, szakvezetőinek helyenként ez csípi a szemét.

Olyan hagyományaink vannak, hogy itt nem lehet félgőzzel küzdeni. Az ellenfeleink mindig esélyesként tekintenek a magyar versenyzőkre, jobban készülnek ránk, ezért nekünk is folyamatosan versenyről versenyre fejlődnünk kell. A világversenyekről rendre sok érmet viszünk haza, mindig az éremtábla elején szerepelünk. A nagy menetelésnek egy kiemelkedő állomása volt például a 2008-as Eb, amikor a 15 súlycsoportban 13 magyar győzelem volt, de végül most, Szaúd-Arábiában is jók voltak a mutatóink, hiszen a súlycsoportok felének eredményhirdetésekor magyar himnusz szólt.

Mitől tud mindig megújulni, és eredményesen szerepelni a csepeli kick-box csapat?

Király István Csepelen annó nagyon jó alapokat rakott le és a legmegfelelőbb embernek tudta átadni a stafétát. Király István után Jároszkievicz Krisztián lett a csapatunk edzője, vele készültünk a Világjátékokra is. Krisztián szakmai tudása, felkészültsége kimagasló. Azt hiszem a sportágunk ereje a hagyományainkban van. Mint egy nagy család, úgy működünk. Ez köszönt vissza a Küzdősportok Világjátékán is.  Csak egy adalék arra, hogy amikor kisiskolások voltunk, milyen gonddal nevelt minket Király István. Az ellenőrzőket, a bizonyítványokat nemcsak otthon, hanem nála az edzésen is be kellett mutatni. És aki nem jól tanult, az nem versenyezhetett. Mi nem csupán sportoltunk. Mi közben tanultunk, és mindig a jobbra törekedtünk. Innen jöhet a megújulási hajlam...

0 Tovább

Muaythai – Dudok Károlyt beválasztották az Európai Muaythai Szövetség elnökségébe  

Magyar sportdiplomáciai siker! Dudok Károlyt, a Magyar Muaythai Szövetség elnökét beválasztották az Európai Muaythai Szövetség (EMF) elnökségébe az Antalyában megrendezett kontinentális tisztújító közgyűlésen. Az európai szövetségben korábban soha nem volt magyar képviselet.
 

A közgyűlés után a sportvezető elmondta, hatalmas megtiszteltetés, hogy a jövőben az EMF-ben dolgozhat a sportág népszerűsítéséért. „A muaythai egyre nagyobb figyelmet kap világszerte, így különösen fontos, hogy Európában milyen képviseletet kap. Külön öröm és megtiszteltetés, hogy egyedüli magyarként a kontinentális szövetség legfontosabb testületében dolgozhatok az előttünk álló években.” – mondta Dudok Károly, akit szinte napra pontosan egy éve választottak újra a hazai szövetség élére.

A muaythai egyre komolyabb elismerést vívott ki magának az elmúlt években. Ez a világbajnokságok és Európa-bajnokságok mellett a multisport eseményeken is tetten érhető, hiszen mind a 2022-es birminghami Világjátékokon, mind pedig a rijádi Küzdősportok Világjátékán az egyik legnépszerűbb sportágnak számított.

0 Tovább

Vilamoura Racing Week – Érdi Mária vezet két futam után!​​​​​​​

Jól kezdett Érdi Mária  a Vilamoura Racing Weeken. A világbajnok vitorlásversenyző az ILCA 6 hajóosztályban az élről várja a folytatást.

A Portugáliában zajló rangos versenyen az MVM Zrt. támogatásával a világbajnokságra és az olimpiára készülő Érdi az első futamot a 2. helyen zárta, majd a másodikban megismételte ugyanezt az eredményt, ezzel összetettben vezet a dánok olimpiai bajnoka, Anne-Marie Rindom előtt. Az ILCA 6 női olimpiai osztályban 70-en ültek hajóba Portugáliában.

„Egy kicsit kiszámíthatatlan a széljárás. Örülök, hogy tudtam hozni az első napot, de messze van még a vége. A nyitónapon elég gyenge szél fújt, itt két második helyezést tudtam produkálni. Bizakodva várom a folytatást” – mondta Érdi Mária, akit a Magyar Vitorlás Szövetségnél idén immár 11. alkalommal választottak meg az Év Női Sportolójává.

Érdi Mária amellett, hogy világbajnoki címet szerzett 2023-ban, és az Eb-n bronzérmes lett, zsinórban megszerezte a harmadik olimpiai indulási jogot. 

0 Tovább

Teke BL – Egy magyar csapat lesz érdekelt a negyeddöntők során​​​​​​​

Befejeződtek a nyolcaddöntők visszavágói a tekézők Bajnokok Ligájában. A magyar színeket egy együttes képviseli majd a folytatásban, miután a szegediek továbbléptek a legrangosabb európai kupában. A Tisza-partiakon kívül lesznek még magyarok a negyeddöntőkben, hiszen idegenlégiósaink közül többen is sikert ünnepelhettek a nyolcaddöntős párharcban.

A férfiak mezőnyében hazai pályán is győzött, így továbbjutott a Szegedi TE együttese a magyar rangadón. A hazai csapat legjobb játékosa Karsai László volt 661 fás eredménnyel, a ZTK részéről 647 fával Fehér Zoltán bizonyult a legjobbnak. Szegedi TE- Zalaegerszegi TK 6:2 (3644 - 3583).  Az Investment Közutasok Kaposvári TK hazai pályán fogadta a rutinos SKK Raindorf csapatát. Az újoncnak otthon sem sikerült nyerni, így a vendégek léptek tovább. A somogy vármegyei alakulat azonban pozitív tapasztalattal lett gazdagabb első Bajnokok Ligája szereplésén. A magyar csapat legjobbja Farkas Sándor lett 631 fás eredménnyel. Investment Közutasok Kaposvári TK - SKK Raindorf 0:8 (3538 - 3730).

Továbbjutott csapatával Kiss Tamás, aki a visszavágón 660 fás eredménnyel szerzett csapatpontot. Búcsúzott az idei kiírás küzdelmeitől az SK FWT - Composites Neunkirchen játékosaként Cserpnyák Martin, miután csapata az első mérkőzés győzelmét követően idegenben kikapott (7:1).

A nőknél közel járt a bravúrhoz a Ferencvárosi TC. A zöld-fehéreknek sikerült visszavágni az odavágós vereség után, 7-1-re nyert a Fradi, azonban összesítésben 1,5 szettponttal a szerbek bizonyultak jobbnak, és ezzel bejutottak a negyeddönttőbe. A magyarok legjobbja a világbajnoki ezüstérmes Hári Boglárka (619 fa) lett. Ferencvárosi TC - KK Alimenta 7:1 (3493 - 3338) .

Jól zárult a légióskodó magyar női játékosok számára a visszavágó. Méhész Anita és Sáfrány Anita idegenben is sikert ünnepelhetett a CS Electromures Romgaz csapatával és továbbjutott. Méhész Anita csapata legjobbja volt 621 fás eredménnyel. Fantasztikus 631 fás eredményt ért el Nemes Irén is, aki együttesével (KK Mlaka) ugyancsak továbbjutott.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum