Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Birkózás – Mindkét Lőrincz a legjobbak között

TOP 10-es lett az Év sportolója szavazáson minden idők legeredményesebb magyar birkózója. Lőrincz Tamás 15 év alatt 15 világversenyes érmet szerzett. 2021-ben egy olimpiai aranyéremmel és egy Európa-bajnoki címmel is gazdagodott. A legjobb 10-ben ott van testvére Lőrincz Viktor is, aki a tokiói játékokon ezüstérmesként zárt.

Korábban egyébként hat magyar birkózó hétszer nyerte el az Év sportolója-címet az 1958-as indulás óta. A Magyar Birkózók Szövetsége adatbázisa szerint Polyák Imre kétszer lett a legjobb 1958-ban és 1962-ben. További győztesek: Gurics György (1961), Kozma István (1967), Hegedüs Csaba (1971), Gáspár Tamás (1984) és Majoros István (2004).

A többi sportág klasszisainak konkurenciája közepette olyan olimpiai, többszörös világ- és Európa-bajnok legendák sem nyerték el soha a címet, mint például Varga János, Kocsis Ferenc, Növényi Norbert, Sike András, Komáromi Tibor, Farkas Péter, Repka Attila, Kiss Balázs vagy Bácsi Péter.

Idén Lőrinczéken kívül Berecz Zsombor (vitorlázó), Fucsovics Márton (teniszező), Kopasz Bálint (kajakos), Milák Kristóf (úszó), Siklósi Gergely (párbajtőröző), Szilágyi Áron (kardozó), Tótka Sándor (kajakos) és Valter Attila (kerékpáros) is helyet kapott a TOP 10-es listán. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) január 6-án rendezi meg a 64. M4 Sport - Az Év Sportolója Gálát, ahol átadják az év legjobbjainak járó díjakat.

0 Tovább

Hungarian Darts Show – Világsztárok és olimpikonok versenyeznek Budapesten

Jön a Hungarian Darts Show! Egyedülálló versenyeket láthatnak a darts- és sportrajongók jövőre Budapesten. A Darts Show keretében például a jelen és a közelmúlt világsztárjai küzdenek majd egymással és hazánk darts-szerető olimpikonjaival.

A szervezők idén már letették névjegyüket, hiszen sikeresen lebonyolították Magyarország első PDC-versenyét olyan kiválóságokkal, mint Peter Wright vagy Michael van Gerwen. A szervező bizottság éppen a Londonban zajló darts-vb alatt jelentette be: a hollandok háromszoros világbajnoka, Michael van Gerwen májusban  visszatér Budapestre, és ami még biztos: a Darts Királynőjeként emlegetett Fallon Sherrock, aki az angol válogatott színeiben többszörös világbajnok, valamint Wayne Mardle többszörös világbajnoki elődöntős is tábla elé áll Magyagyarországon.

Természetesen a rendezvénnyel kapcsolatban további sztárok bejelentése várható az előttünk álló időszakban, mint ahogy kiderül az is, hogy kik lesznek azok a magyar olimpikonok, akikért szintén lehet szurkolni majd a Hungarian Darts Show-n.

További infók és jegyinformációk a show honlapján olvashatók (www.dartsevent.com).

Közben megjelent a legnagyobb sportági világszervezet, a PDC jövő évi versenynaptára, jó hír, hogy Budapest ismét European Tour állomás lesz.

A sportág történetében először 2021-ben érkeztek Magyarországra a darts nagyágyúi. A szeptemberi versenynek a Papp László Budapest Sportaréna adott otthont, ahol fantasztikus hangulatú eseményen a walesi Gerwyn Price győzött.

A PDC versenynaptára szerint 2022 szeptember 2. és 4. között ismét a legjobbak versenyeznek a magyar fővárosban. Az, hogy kiket láthatunk Budapesten, később dől el. (dartsevent.com)

0 Tovább

Erőemelés – Íme az év legjobbjai

A Magyar Erőemelő Szövetség bejelentette az egyes szakágak legjobbjait. A 2021-es év eredményei alapján a női erőemelőknél Rozsnyai-Kovács Aletta, a férfiaknál Hegedűs Áron lett a legjobb.

Női fekvenyomásban Nyers Mónika érdemelte ki az Év Sportolója címet, míg a férfiaknál Cserna János lett első.

A paraerőemelőknél Mezei Katalin és Sedric Watchou lett a legjobb.

Berke Lóránd elnök szerint mozgalmas év van a sportág mögött. „Úgy gondolom, hogy bizonyítottunk 2021-ben is. Minden korosztályban meghatározó eredmények születtek. Jó látni, hogy a masters versenyzőink, az utánpótláskorú sportolóink mellett a felnőtt válogatottjaink ezúttal is eredményes világversenyeken bizonyítottak. Bízom benne, hogy az erőemelők a folytatásban is a legeredményesebb nem olimpiai sportolók közé fognak tartozni” – összegzett a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke.

0 Tovább

Hárspataki Gábor és Baranyi Zsófia az év legjobb karatésai

Az idén is megválasztotta a Magyar Karate Szakszövetség az Év Sportolóit. A férfiaknál a tokiói olimpián sporttörténelmi bronzérmet nyert Hárspataki Gábor harmadik alkalommal, míg a nőknél Baranyi Zsófia első alkalommal lett a sportágban az esztendő hazai legjobbja.

Feledhetetlen esztendő volt a karatésok világszinten több tízmilliósra tehető táborának 2021, hiszen az idén mutatkozott be a japán eredetű küzdősport az olimpián. A sportág magyar rajongóit pedig az is lelkesítette, hogy az ötkarikás játékokon indulási jogot szerzett 82 versenyző között Hárspataki Gábor személyében magyar résztvevő is volt.

Az MTK 75 kg-os versenyzője már a júniusi párizsi kvalifikációs tornán egy parádés földrevitelnek köszönhetően szerezte meg az olimpiai kvótát, majd a sportág őshazájában, Tokióban is emlékezeteset alkotott. Hárspataki Gábor utolsó csoportmérkőzésén a japán Nishimura ellen egy csodaszámba menő utolsó pillanatos fejrúgással fordított, és ezzel harcolta ki a helyét a legjobb négy között, ahol végül a bronzérmet szerezte meg.

Klubtársa, a fiatal Baranyi Zsófia a 2020-as budapesti korosztályos Európa-bajnokságon nyert aranyérmét követően az idén bemutatkozott a felnőtt válogatottban is, az U21-esek között pedig újabb éremmel jelezte, hogy a korosztály legjobbai közé tartozik. A fiatalok tamperei Eb-jén az 55 kg-ban Baranyi Zsófia – aki korábban egyedüli magyar karatésként megjárta a 2018-as ifjúsági olimpiát – ezúttal ezüstérmes nyert.

0 Tovább

Edzők álma Száraz Gergő, az új magyar kick-box csillag

Egy esztendeje még a hazai kick-boxos berkekben sem fogadtak volna sokan arra, hogy 2021-ben Száraz Gergő lesz az év hazai férfi kick-boxosa. A mindössze 18 éves fiatalembernek egy – a koronavírus világjárvány miatt – csonka szezon is elég volt arra, hogy a semmiből berobbanjon a sportág világelitjébe, és két aranyérmet nyerjen a felnőtt világbajnokságon, csakúgy, mint az utánpótlás korosztály Eb-jén – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Alaposan körbejárta a küzdősportokat, mielőtt a kick-boxnál kötött ki Száraz Gergő, aki hat évvel ezelőtt Jászberényben taekwondóval kezdett, majd a kick-boxba is belekóstolt, két-három éve pedig az ökölvívást is kipróbálta. Utóbbi sem ment rosszul, hiszen ott is korosztályos válogatottságig vitte, Száraz Gergő végül mégis a kick-boxot választotta. Az idei év fényesen igazolta döntése helyességét: a csepeli Halker-Király Team sportolója 18 éves létére az 57 kg-ban a light-contact és a kick-light szabályrendszerben is felnőtt világbajnoki címet nyert októberben, majd egy hónappal később a korosztályos Eb-n is mindkét szakágban diadalmaskodott.

"Rájöttem, hogy a kick-boxot szeretem a legjobban, és ebben is vagyok a legeredményesebb" – magyarázta választását az ifjú tehetség, aki elmondta, hogy az idei felnőtt vb előtt nem hitte volna, hogy sikerülhet mindkét szabályrendszerben nyernie, utána viszont már elvárás volt maga felé, hogy az utánpótlás Európa-bajnokságról is elhozza az aranyérmeket. "Egész könnyen ment" – emlékezett vissza, utalva arra, hogy az egyik Eb-döntőben technikai fölénnyel verte orosz ellenfelét.

Nem mondhatni, hogy a korábbi eredményeiből egyenesen következtek volna az idei világraszóló sikerek, hiszen előzőleg – még 2018-ból – csupán egy utánpótlás vb-harmadik helyet tudott felmutatni, a 2019-es hazai rendezésű korosztályos Eb-n Győrben pedig még a dobogós helyezés sem jött össze.

"Az idei évben rengeteget edzettem, a heti öt edzés mindig megvolt, plusz az edzőtáborok, és nagyon készültem ezekre a világversenyekre" – adta meg idei sikerei titkát Száraz Gergő, aki azt nevezte erősségének, hogy: "alázatos vagyok, ott vagyok mindig fejben, és képes vagyok csak a versenyre koncentrálni".

"Nemcsak ügyes, de higgadt és okos is, semmi nem zökkenti ki abból, amit csinál. Amit az edző mond, azt pontosan végrehajtja, minden szempontból ideális versenyző típus” – így jellemezte Száraz Gergőt Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

 

"Valóban így van, nem kételkedem az edzőkben, amikor ott vagyunk a versenyen, azt csinálom, amit mondanak, és ez be is szokott jönni" – reagált a jellemzésre a fiatalember, akinek a csepeli klubnál Bálint Zoltán és Jároszkievicz Krisztián az edzői. 

Az újdonsült kick-box csillag a sport mellett jelenleg még gimnáziumba jár, tavasszal érettségizik, utána pedig tovább szeretne tanulni. Kiérlelt elképzelései a jövőről még nincsenek, de mint mondta, leginkább a sportot folytatná valamilyen irányban. A tatamin viszont meglehetősen pontos célok lebegnek a szeme előtt: további kick-box világversenyeket szeretne nyerni.

0 Tovább

Szkander – Rendhagyó szezon zárult le

Több szempontból eredményes, de ugyanakkor nehéz évet zárnak a magyar szkanderosok. A sportág az utóbbi években sokat fejlődött itthon. Rangos nemzetközi versenyeknek adott otthont Magyarország, emellett világ- és Európa-bajnokok egész sorát adták a hazai klubok. Sportdiplomáciában is nagyot lépett előre a szkander: Csabai Attila, a hazai szövetség elnöke a 2021-es tisztújításon is megkapta a bizalmat a Világszövetség alelnökeként, és ugyanezt a tisztséget tölti be az európai szövetségben is.

„Sok munkánk van mindebben. És ne feledkezzünk meg Dóró Zsoltról sem, aki a Világszövetség mesterbírója, és egyben itthon szövetségi kapitányi feladatokat is ellát. Mindent egybevetve az elnökséggel, Rausch Tamás főtitkárral sokat dolgoztunk azon, hogy a magyar szkandernek rangja lett az elmúlt években” – mondta Csabai Attila.

„Jó példa arra, hogy mennyire odafigyelnek nemzetközi szinten is, hogy mi hogy dolgozunk, az az idei világbajnokság volt.  Bukarest adott otthont a vb-nek, ahova a koronavírus-járvány miatt úgy döntöttünk: egyik versenyzőnk egészségét sem kockáztatjuk, és távol maradtunk a világversenytől. Megkeresések, érdeklődések sokasága érkezett a világ különböző pontjairól, hogy mi miért nem vagyunk ott” – tette hozzá a sportvezető.

A vilniusi Európa-bajnokságon viszont maradandót alkotott a nemzeti csapat, ugyanis öt arany, négy ezüst és két bronz volt a magyar termés. Közben folyamatosan zajlottak a magyar bajnoki sorozat állomásain a küzdelmek, és Győrben a Magyar Szkander Szövetség rekord létszámmal megrendezte a Judgement Day-t. Ez az egyik legrangosabb Világkupának számít.

0 Tovább

Vörös Dávid a Magyar Footgolf Szövetség új elnöke


Hétfőn megtartotta rendkívüli online közgyűlését a Magyar Footgolf Szövetség. A Hrutka János által vezetett elnökség munkáját január 1-től Vörös Dávid és az új elnökség veszi át.

A december 3-i online közgyűlésén választott volna elnököt a tervek szerint a tagság, ám ezen napirendi pontot december 20-ra halasztották. Az elnöki posztra két jelölés érkezett a tiszteletbeli elnök, Németh Péter, valamint Vörös Dávid személyében.

A szavazást követően a küldöttek voksainak kétharmadát begyűjtő Vörös Dávid vezeti 2022-től négy éven át a Magyar Footgolf Szövetséget. Az elnökségbe dr. Bársony Farkas (alelnökként), Csatári Zoltán, Hinora Ferenc és Szabó László került.

A felügyelőbizottságba Bölcsföldi Ágnest (elnökként), Molnár Arnoldot és Sipőcz Bélát választották be.

0 Tovább

Erőemelő Európa-bajnokság – Hét érem, 13 országos csúcs 

A svédországi Västerås-ban befejeződött az erőemelő Európa-bajnokság. A magyar válogatott versenyzők ezúttal is bizonyítottak. A Magyar Erőemelő Szövetség információi szerint összesen 13 országos csúcs dőlt meg, emellett két egyéni rekord is született.

A junioroknál Rozsnyai-Kovács Aletta összetett ezüstöt szerzett, miután fekvenyomásban aranyat, guggolásban pedig egy bronzérmet gyűjtött be a 63 kilósok között. Ugyancsak a junior mezőnyben a férfi +120 kilósoknál Bereczki Szilárd fekvenyomásban arany, összetettben pedig ezüstérmesként zárt.

A junior +120 kilósoknál egy magyar bronz született, azt Bana Milán szállította fekvenyomásban, ő összetettben a hatodik helyet csípte el. Az ifiknél Füzesi Marcell (105 kg) fekvenyomásban lett harmadik, összesítésben pedig Eb ötödik lett.

A magyar válogatottból Tóth Enikő (junior 84 kg) a 7., Sallai Eszter (junior 69 kg) a 9., Susa Dávid (felnőtt 93 kg) a 10., Katos Dorina (junior 69 kg) a 15. lett.

Az erőemelő Európa-bajnokságon három fogásnemben versenyeztek a legjobbak. Fekvenyomásban, guggolásban és felhúzásban mérettettek meg, fogásnemenként is hirdettek győzteseket, emellett összetett érmeket is osztottak. 

Érdekesség, hogy Rozsnyai-Kovács Aletta összetett teljesítménye Magyarországon a valaha elért legjobb eredménynek számít a Nemzetközi Erőemelő Szövetség (IPF) pontrendszere (GL) szerint, Bereczki Szilárd összetett eredménye pedig az idei harmadik legjobb itthon.

0 Tovább

Teljes jogú olimpiai sportág lehet a sportmászás 2028-ban

A NOB végrehajtó bizottsága a 28 állandó sportág között javasolja a sportmászást a 2028-as Los Angeles-i nyári játékokra. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség örömmel értesült róla, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legfőbb testülete a 28 alapsportág között javasolta a sportmászást a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjába. A végleges döntést a pekingi téli olimpia alatt összeülő közgyűlés mondja majd ki, de ez várhatóan már csak formaság lesz – adta hírül az MHSSZ.

A sportmászás a 2020-as tokiói olimpián mutatkozott be. Az Agenda 2020 keretében az alap sportágakon felül a rendező ország javasolhatott olyan sportágakat, amelyek komoly helyi érdeklődésre tarthatnak számot. A NOB pedig már jó ideje igyekszik a fiatal közönséget megcélozni. A sportmászás mindkét kritériumot teljesítette, hiszen a japán mászók a világ legjobbjai közé tartoznak, és világszerte rengeteg fiatal űzi a sportágat. A sportmászók nem is okoztak csalódást, a versenyeknek óriási sikere volt.

A párizsi olimpia szervezői szintén éltek a lehetőséggel, így már Tokió előtt biztossá vált, hogy 2024-ben is lesznek sportmászó versenyek az olimpián. Nem csoda, hiszen Franciaország a sportág egyik európai bázisa. Tudva, hogy az Amerikai Egyesült Államok a sportmászás tengerentúli bölcsője, abban mindenki biztos volt, hogy Los Angelesben is szerepel majd a programban. Azt azonban csak a legbátrabbak remélték, hogy az alapsportágak közé is bekerülhet.

„Óriási elismerése ez a sportágunknak, és bizonyítja nemzetközi jelentőségét. Dinamikusan fejlődik, és rendkívül népszerű a fiatalok körében. A három versenyszám, a gyorsmászás, a nehézségi mászás és a boulder tökéletesen leképezi a „Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben” olimpiai mottót” – mondta Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke. – „Számunkra is extra motivációt ad, hogy az évekkel ezelőtt megkezdett szakmai munkával hosszú távra tervezhetünk. Azon dolgozunk, hogy akár már Párizsban magyar sportmászónak szurkolhassunk. Erre minden esély megvan, hiszen van három olyan reménységünk, akik az európai mezőnyben korosztályuk legjobbjai.”

Ez a három fiatal sportmászó az ifjúsági Európa-bajnok Vályi Gergő, az ifjúsági világbajnoki 4. helyezett Radics Attila, valamint a már felnőtt Európa-kupán is középdöntőbe jutott Tusnády Nimród. Mindhárman tizenhét évesek, és óriási elánnal készülnek Párizsra.

Los Angeles kapcsán az esetleges versenyformátumról és versenyzői kvótáról még nem esett szó. Tokióban egy kombinált formátumban indultak a mászók, amely mindhárom versenyszámot, a bouldert, a nehézségit és a gyorsmászást ötvözte. Párizsban már eggyel igazságosabb formában zajlanak a versenyek, hiszen külön veszik a gyorsmászást, ahol végre kiteljesedhetnek a specialisták, a kombinált számban csak a boulder és a nehézségi marad. Az indulók száma is növekszik: míg Tokióba csak 20 női és 20 férfi mászó juthatott ki az egész világról, addig Párizsban már 68-an indulhatnak.

Kislexikon:

Sportmászás: 2020 óta olimpiai sportág. A sziklamászás versenyszerű formája, jellemzően épített műfalakon. Három versenyszám van, ezek a boulder, a nehézségi valamint a gyorsmászás. A bouldernél négy méter magas falakon, kötélbiztosítás nélkül kell nehéz, jó koordinációt és egyensúlyérzéket erővel ötvöző mozdulatsorokat végrehajtani. A versenyzők esetleges esését a fal lábánál lévő matrac tompítja. Gyorsmászásnál egy sztenderd, 15 méter magas falon kiépített útvonalon másznak fel kötélbiztosítással, itt kizárólag a gyorsaság számít, ki ér fel leghamarabb. Ez a mászók 100 méteres sprintje. Az út fogásai a világ minden gyorsmászó falán milliméterre pontosan ugyanott helyezkednek el, így az idők összemérhetők. A nehézségi mászás a „királykategória”, amely a legközelebb áll a természetes sziklákon zajló sportmászáshoz. Versenyenként és helyszínenként eltérő típusú műfalakon, mindig más utakat építve rendezik, ahol a mászók kötélbiztosítással másznak. Az elért eredmény erősen függ az mászóút építőjének stílusától is, hogy az mennyire áll közel a versenyzőéhez, tehát az adaptáció kulcsfontosságú. A sorrendet az dönti el, hogy ki milyen magasra jut. 

0 Tovább

Száraz Gergő és Busa Andrea az év legjobb kick-boxosai

Az idén is megválasztotta a Magyar Kick-box Szakszövetség az Év Sportolóit. A férfiaknál Száraz Gergő első alkalommal, míg a nőknél Busa Andrea immár harmadszor lett a sportágban az esztendő hazai legjobbja – adta hírül az MKBSZ.


A 2021-es évet is beárnyékolta a koronavírus járvány, az első jelentős nemzetközi kick-box verseny a szeptemberi budapesti világkupa volt. Ezt követően azonban októberben az olaszországi Jesolóban megrendezték a sportág felnőtt világbajnokságát, majd az idősebb korcsoportokba tartozó fiatalok összemérhették tudásukat a montenegrói Budvában megrendezett novemberi utánpótlás Európa-bajnokságon is.

Mindkét világversenyen tatamira lépett Száraz Gergő, aki 18 éves létére 57 kg-ban a light-contact és a kick-light szabályrendszerben is felnőtt világbajnoki címet nyert. A csepeli Halker-Király Team tehetsége ezt követően az utánpótlás Eb-n is mindkét szakágban diadalmaskodott.

Klubtársa, a 2019-ben három szabályrendszerben is vb-győztes Busa Andrea is a dobogó tetejére állhatott fel a jesolói világbajnokságon, ahol pointfightingban a nők 65 kg-os súlycsoportjának küzdelmeiben gyarapította vb-aranyainak a számát.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum