Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mezei Dominik az U23-as válogatott 82 kilóban

Március 7. és 13. között a bulgáriai Plovdiv ad otthont az U23-as birkózók Európa-bajnokságának. A hazai szövetség (MBSZ) szakmai vezetése úgy döntött, a kötöttfogású 82 kilogrammosok között válogatót ír ki a kontinensbajnokságon való részvételért, így a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) két ösztöndíjasa, Dömök Péter és Mezei Dominik megküzdött egymással, s kettejük közül végül utóbbi került győztesen a párharcból.

Péntek délután a budapesti Körcsarnokban két győzelemig tartó összecsapáson derült ki, melyikük utazhat Bulgáriába – az akciópont nélkül véget ért mérkőzéseket nem vették figyelembe. Az első meccsen rögtön alkalmazni kellett ezt a szabályt, hiszen a srácok egy-egy passzivitási ponton kívül mást nem értek el. A második mérkőzésen aztán már jöttek az akciók, 4–3-ra Mezei nyert, és a dorogi sportoló a harmadik ütközetet is behúzta, nem is akárhogyan, 6–3-as állásnál tussal!

Mezei Dominiknak ezúton is gratulálunk, és sok sikert kívánunk neki a bulgáriai U23-as Európa-bajnokságon!

(kozmaakademia.hu; K. B.)
(Fotó: Dorogi NC)

0 Tovább

Oszkó Péter a fallabdázók elnöke!

Oszkó Péter lett a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség elnöke. Az üzletembert ugyanis egyhangúlag választotta meg a sportág hazai rendkívüli közgyűlése.

A korábbi pénzügyminiszter Süle Gábort váltotta az elnöki székben. Süle januárban lemondott tisztségéről.

Oszkó Péter legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a sportágat minél szélesebb körben megismertesse – derült ki a rendkívüli közgyűlésen.

A hét tagú elnökségben volt még egy változás: a korábban lemondott Pogány Péter helyére Kékesi Zsuzsannát választották be.

A sportágban az év egyik legfontosabb versenye következik. Szombaton ugyanis a csapatoknál kupagyőztest avatnak. A budapesti City Squash Club ad otthont a Nissan Centrum Magyar Kupának.

0 Tovább

Szél Anna szeretné, ha 2022-ben legalább egy világversenyen neki szólna a magyar himnusz

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) sportolói – és a női válogatott tagjai – közül az ifjúsági olimpiai ezüstérmes, kadet Európa-bajnok Szél Anna szerepelt a legjobban a Bulgáriában múlt hét végén rendezett Dan Kolov-Nikola Petrov-emlékversenyen: az 57 kilogrammosok között bronzérmet nyert.

A KIMBA ösztöndíjas a selejtezőben technikai tussal legyőzte a spanyol Sánchezt, majd a negyeddöntőben az indiai Neetut is ugyanígy. Az elődöntőben aztán a szintén indiai Srishti már túl nagy falatnak bizonyult, Szél Anna 6–0-ra kikapott. Jöhetett a bronzmérkőzés, amelyen a hondurasi Figueroa sérülés miatt nem lépett szőnyegre, így Szél a dobogó harmadik fokára állhatott.

„Nagyon vártam már ezt a versenyt, legutóbb nagyon rég, talán 2020-ban szerepeltem ehhez hasonló kisebb nemzetközi viadalon – vélekedik a kiválóság. – Ezeken egyáltalán nincs rajtam stressz, felszabadultan birkózhatok, s ez itt is így történt. Az első két meccsem nagyon jól sikerült, fejben is ott voltam. Hosszú verseny volt, aznap hajnalban indultunk, az elődöntő délután fél hat óra körül kezdődött, addig semmit nem pihentem. Szóval kicsit fáradtan küzdöttem, és ez a teljesítményemen is látszott, kikaptam az indiaitól.”

Szél Anna az elveszített elődöntőtől eltekintve pozitívan értékelte a versenyen történteket. Elmondása szerint akadtak apróbb hibái, amelyeket ki szeretne javítani, de úgy véli, a bulgáriai tökéletes felkészülési verseny volt a március végén kezdődő budapesti Európa-bajnokság előtt.

A sportoló az elmúlt három évben folyamatosan váltogatta, melyik súlycsoportban indul: 2019-ben az 55 kilogrammosok között, 2020-ban 62 kilóban, tavaly pedig 59 kilogrammban szerepelt. Az idén viszont a felnőtt-válogatóversenyen és Bulgáriában egyaránt 57 kilóban küzdött.

„Választanom kellett, hogy ötvenhét vagy hatvankét kilóban szeretném-e folytatni a pályafutásomat, mivel az ötvenkilenc kilogramm nem olimpia súlycsoport. Nagyjából hatvanegy kiló körül vagyok, szóval az ötvenhétre esett a választásom. Őszintén szólva régen fogytam már ötvenhétre, mindkét idei versenyen két kiló súlyengedményt adtak. Szóval nem tudom, milyen hatással lesz rám a fogyás, március elején, a plovidivi U23-as Európa-bajnokságon meglátjuk.”

Sok másik magyar fiatalhoz hasonlóan Anna is két kontinensviadalon indul egy hónap leforgása alatt. A bulgáriai eseményt március 7. és 13. között, míg a magyarországit március 28. és április 3. között rendezik.

„Nekem egyértelműen a hazai Eb a fontosabb verseny, az U23-as Európa-bajnokságra kiváló felkészülési állomásként tekintek. Noha 2020-ban, a belgrádi világkupán szereztem már tapasztalatot a felnőttmezőnyben, ez lesz pályafutásom első világversenye a »nagyok« között. Izgatottan várom, terhet mindazonáltal nem teszek magamra, egyáltalán nem izgulok. Természetesen aranyérmet szeretnék nyerni, vagy legalább dobogóra állni, de tudom, akkor sem dől össze a világ, ha ez nem történik meg. A legfontosabb az, hogy mindent kiadjak magamból, erre törekszem.”

Anna tervei szerint négy világversenyen indul az idén: a felnőttek, valamint az U23-asok világ- és Európa-bajnokságán egyaránt. Nem titkolja, nagyon szeretné, ha az említett versenyek közül legalább az egyiken neki szólna a magyar himnusz.

(kozmaakademia.hu; K.B)
(Fotó: UWW)

0 Tovább

Teke BL – Megvannak a résztvevők, több magyar kiválóság gurít a nemzetközi csapatokban

Kialakult a BL Final Four mezőnye a tekézőknél. A sportág történetében először adhat otthont Magyarország a rangos sporteseménynek.

A férfiaknál két német csapat guríthat, miután a német Zerbst és a Raindorf is bejutott a legjobb négy közé. Láthatjuk továbbá a szlovák Podbrezovát és az olasz Neumarkt együttesét is.

A nőknél a német Bamberg, a horvát Rijeka, az osztrák Neunkirchen és a romániai Marosvásárhely harcolta ki négyes döntőbe  jutást.

Pintyőke Marcell, a nemzetközi és a hazai szövetség elnöke elmondta, Magyarország számára történelmi jelentőségű a Bajnokok Ligája négyes döntője. „Európa legjobb csapatai és játékosai mérkőznek meg egymással. A sportág történetében először mi lehetünk a házigazdák. Ez nemcsak öröm, hanem felelősség és küldetés is. Azt várom ettől az eseménytől, hogy közelebb kerül a tekesport az emberekhez, és Európa is felfigyel a magyar pályákra és lehetőségekre” – összegzett a sportvezető.

A Magyar Tekeszövetség információi szerint a nők Győrben, a férfiak pedig Pápán gurítanak április 2-án és 3-án. Az első nap az elődöntőket, a másodikon pedig a helyosztókat, azaz a bronzmeccseket és a döntőket rendezik meg.

Több magyar résztvevője is lesz a négyes döntőnek. Ott lesz a férfiaknál Kiss Tamás (KK Neumarkt), aki egészen elképesztő 720 fás eredménnyel szerzett pontot csapatának a negyeddöntőben. Ugyancsak a Neumarkt együttesét erősíti a szerb válogatott Zavarkó Vilmos is. A női mezőnyben a KK Mlaka Rijeka csapatának tagja Méhész Anita és Sáfrány Anita, és természetesen a Marosvásárhelyben több romániai magyar tekés is van. 

0 Tovább

NVESZ Díjátadó Gála – Ismét elismerésben részesültek a legjobbak

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) ismét díjazta legjobbjait. A jelenleg hatvan tagszövetség ernyőszervezeteként működő NVESZ a fővárosi Stefánia Palotában a 2021-es világversenyeken eredményes sportolóknak (világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon dobogós helyezettek) adott át elismeréseket.

A gálán Huber István, a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség elnöke vehette át a sportvezetők munkáját elismerő dr. Leyrer Richárd díjat. A sportvezető eredményes versenyzői karrierje után több fronton irányítja a sportágat. Élsportolók felkészülését segítette, 2002 óta pedig elnökként alkotott, illetve alkot maradandót. A közelmúltban választották meg ismét a hazai szövetség elnökének, ezzel ötödik ciklusát kezdte meg.

Dr. Fazekas Attila Erik szerint van mire büszkének lennünk. „A magyar kormánynak a nem olimpiai sportágak támogatása is fontos. A magyar eredmények a sport ezen területén is kimagaslóak. Számos világ- és Európa-bajnokságon szerepeltek kiválóan a magyar sportolók, akik ezúttal átvehetik díjaikat” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára.

Gyulay Zsolt köszöntőjében kitért arra, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság folyamatosan változtatja az ötkarikás játékokon részt vevő sportágak listáját. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke megjegyezte, ebből kiindulva van sportági átjárás a Világjátékokról az olimpiára. „Ennek ékes példája a karate. Frissen megválasztott MOB-elnökként örömmel veszek részt ezen a díjátadón és gratulálok a tavalyi sikerekhez” – jegyezte meg Gyulay Zsolt.

Shawn Kobb, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországi Nagykövetségének Kulturális Attaséja is köszöntötte a sportolókat és a sportvezetőket, hangsúlyozva: Birmingham várja a sportvilág jeles képviselőit a Világjátékokon. „Több év kemény munkájának gyümölcsei érhetnek be nyáron. Sikeres felkészülést, és eredményes versenyzést kívánok az összes magyar sportolónak a 2022-es Világjátékokon.” – mondta Shawn Kobb.

Dr. Mészáros János szerint csak egyfajta sport van. Az NVESZ elnöke beszédében kifejtette, számos kiemelkedő alakja van a nem olimpiai sportágak táborának is. „Fantasztikus sportágaink vannak, amelyekre büszkék vagyunk. A legutóbbi Világjátékokon 14 érmet szerzett a magyar csapat. A birminghami játékokon is több éremesélyes indulónk lesz.” – tette hozzá a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke.

A legjobb sportokat a sportági szövetségek jelölték. Ezek alapján a következő sportolókat díjazta az NVESZ:

Magyar Karate Szövetség

Hárspataki Gábor

Baranyi Zsófia

Magyar Kick-box Szövetség

Száraz Gergő

Busa Andrea

Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetség

Tóth Zoltán

Tereza Crisley Cordeiro de Souza

Magyar Sumo Szakszövetség

Buzás Patrik

Lemák Diána

Magyar Muaythai Sportági Országos Szövetség

Spéth Norbert

Magyar Kajak-kenu Szövetség

Adolf Balázs

Kiszli Vanda

Magyar Búvár Szakszövetség

Bukor Ádám

Senánszky Petra

Magyar TáncSport Szakszövetség

Supergirls Nagyformáció

Magyar Torna Szövetség

Bali Dániel

Mazács Fanni

Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség

Női váltó

Senánszky Petra, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Gyurinovics Fanni

Magyar Grappling Szövetség

Szekeres Ákos

Magyar Erőemelő Szövetség

Bereczki Király Szilárd

Nyers Mónika

Sedric Roussel Watchou

Magyar Szkander Szövetség

Barzsó Alexander

Verbóczki Luca

Magyar Testépítő és Fitness Szakszövetség

Nyircsák József

Balogh Eszter

Dámajátékosok Magyarországi Szövetsége

Ambrózy Bálint

Magyar Tájékozódási Futó Szövetség

Jónás Ferenc

Mag Viktória

Magyar Jet-ski Szövetség

Major Marcell

Magyar Motoros Vízisport Szövetség

Bodor Péter

Magyar Vizisí és Wakeboard Szövetség

Orbán Olivér

Magyar Rádióamatőr Szövetség

Varró Tamás

Magyar Országos Horgász Szövetség

Bakó Péter

Magyar Motorsport Szövetség

Zanócz Noel

Magyar Nemzeti Autósport Szövetség

Kiss Norbert

Repülő és Légisport Szövetség

Tóth Ferenc

Magyar Bowling és Teke Szövetség

Tóth Katalin

Magyar Lábtenisz Szövetség

Lepsényi Boglárka

Magyar Minigolf Országos Sportági Szakszövetség

Karakas Attila

Balánné Szabó Zsuzsanna

Magyar Teqball Szövetség

Bányik Csaba

Izsák Anna

Magyar Kutyasport Szövetség

Kiss-Tóth Balázs

Kiss-Tóth Virág

Magyar Biliárd Szövetség

Szolnoki Olivér

0 Tovább

Két karatés is közel áll a Világjátékok részvételhez

A karatés Tadissi Martial és Hárspataki Gábor is jó eséllyel pályázik arra, hogy a világranglista alapján részvételt nyerjen a júliusban az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő Világjátékokra. Hivatalos eredményt március elsején hirdet a Karate Világszövetség, a WKF, de a magyarok számításai szerint Tadissi kvótaszerző helyen áll, a tavalyi olimpián bronzérmes Hárspataki pedig elsőszámú tartalékként szintén bizakodhat.

A hétvégén az egyesült arab emírségekbeli Fujairah adott otthont a karate sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League széria ide első állomásának. A versenyen Hárspataki Gábor ezüstérmet nyert, míg Tadissi Martial az ötödik helyen végzett. A mostani, valamint a korábbi jó eredményeknek köszönhetően a két magyar karatés optimista lehet a birminghami részvételt illetően.

A Világjátékokra kategóriánként három fő jutott ki a tavalyi világbajnokságról, és a következő hetekben a világranglistáról újabb versenyzők kapnak kvalifikációt. A rangsort március 1-jén zárják le, ugyanakkor az utolsó pontszerzési lehetőség a Fujairah-i volt.

A magyar szakvezetés a világranglista pontrendszer bonyolultsága miatt egyelőre várakozó állásponton van és óvatos, mindazonáltal a számításaik szerint a 67 kg-ban Tadissi Martial egyike annak a három karatésnak, akik helyezésük alapján indulási jogot érdemelhetnek ki Birminghamre. Hárspataki Gábor a kalkulációk alapján a 75 kg-ban az elsőszámú tartalék pozícióját foglalhatja el, ugyanakkor az előtte álló négy érintett rivális közül többnél is elképzelhető, hogy nem indul a Világjátékokon.

0 Tovább

Jövőre muaythai világbajnokságot rendez Magyarország

Magyarország rendezheti meg a 2023-as muaythai világbajnokságot – adta hírül a sportág hazai szövetsége. Dudok Károly elnök a közelmúltban befejeződött muaythai Európa-bajnokságon egyeztetett a nemzetközi szövetséggel a világversenyről.

 „Előbb szóban, majd pár nappal később írásban is megkaptuk a rendezési jogot, aminek nagyon örülünk. A 2023-as vb helyszínéről a nemzetközi szövetség, azaz az IFMA vezetősége döntött. A világverseny hazai megrendezésével méltó ünnepet adhatunk a Thaiföld és Magyarország között fennálló 50 éves kapcsolatnak. Sokat dolgozunk azon, hogy sportágunk minél előbb ott legyen az olimpiai programba kerülés kapujában. Jók az esélyeink arra, hogy a 2028-as játékokon bemutatkozhassunk. Ezért is kiemelkedő jelentőségű egy Budapesten rendezhető muaythai-vb” – nyilatkozta Dudok Károly, a Magyar Muaythai Szövetség elnöke.

A vb várhatóan ősszel lesz, további részleteket később közöl a szövetség. 

0 Tovább

A KIMBA ösztöndíjasainak mérlege Bulgáriában: egy bronzérem, három ötödik hely

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) 13 ösztöndíjas sportolója vett részt a múlt hét végén Bulgáriában rendezett Dan Kolov-Nikola Petrov nemzetközi emlékversenyen, amely egyes súlycsoportokban válogató volt a március 28. és április 3. között Budapesten esedékes Európa-bajnokságra.

A KIMBA sportolói közül az ifjúsági olimpiai ezüstérmes, kadet Európa-bajnok Szél Anna szerepelt a legjobban, aki az 57 kilogrammosok között a selejtezőben technikai tussal legyőzte a spanyol Sánchezt, majd a negyeddöntőben az indiai Neetut is ugyanígy. Az elődöntőben aztán a szintén indiai Srishti már túl nagy falatnak bizonyult, Anna 6–0-ra kikapott. Jöhetett a bronzmérkőzés, amelyen a hondurasi Figueroa sérülés miatt nem lépett szőnyegre, így Szél a dobogó harmadik fokára állhatott.

A két kötöttfogású, az U23-as világ- és Európa-bajnoki ötödik Kecskeméti Krisztián (63 kg) és a junior Eb-n ötödik Mezei Patrik (82 kg) ugyanúgy lett ötödik, mint Figueroa: sérülés miatt egyik magyar srác sem tudott kiállni a bronzmeccsre.

A junior Eb-második Szabados Noémi (68 kg) viszont megküzdött a harmadik helyért, de az indiai Sonika 2–0-ra jobbnak bizonyult nála.

(kozmaakademia.hu)

0 Tovább

Hárspataki Gábor ezüstérmes a karatés világversenyen

A karatés Hárspataki Gábor a második helyen végzett az egyesült arab emírségekbeli Fujairah-ban, ahol a tavaly az olimpián is bemutatkozott sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League széria idei első állomását rendezték meg. A versenyen, amelyen kategóriánként csak a világ legjobbjai, legfeljebb 32-en indulhattak, 55 ország 342 versenyzője vett részt. A magyar színeket heten képviselték.

A 75 kg-ban a csoportmérkőzések során Hárspataki Gábor két győzelemmel jutott tovább csoportjából. Az MTK karatésa ezt követően a nyolc között legyőzte a belga Mahaudent, majd a döntőbe jutásért jobbnak bizonyult a tokiói olimpián hozzá hasonlóan bronzérmet nyert ukrán Horunánál is. A vasárnapi fináléban a vb-ezüstérmes egyiptomi Abdelaziz volt az ellenfél, akitől Hárspataki Gábor 4-2-re kikapott, ezzel ezüstérmes lett.

A magyarok közül a 67 kg-os Tadissi Martial szintén éremért mérkőzhetett. Az UTE sportolója a harmadik helyért vívott csatában szoros küzdelemben 4-3-ra alulmaradt az olasz Marescával szemben, ezzel ötödik lett, ám azt a bravúrt így is elmondhatja, hogy sorozatban ez volt a negyedik világversenye, amelyen éremért léphetett tatamira.

0 Tovább

NVESZ Díjátadó Gála – Ismét elismerésben részesülnek a legjobbak

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) ismét díjazza legjobbjait. A fővárosi Stefánia Palotában a világversenyeken eredményes sportolók vehetnek át plakettet, emellett a sportvezetők munkáját elismerő dr. Leyrer Richárd díjat is átadják kedden.


Az eseményen várhatóan beszédet mond: dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, dr. Fazekas Attila Erik, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Shawn Kobb, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországi Nagykövetségének Kulturális Attaséja is.

Az NVESZ információi szerint idén többek között díjat vesz át a 2021-ben elért eredményei alapján Hárspataki Gábor karatés, Adolf Balázs és Kiszli Vanda kajakos, Bali Dániel aerobikos, Kiss Norbert kamionversenyző, Senánszky Petra uszonyosúszó és Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum