Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Teke BL – Kezdődik a Final Four!

A magyar városok felkészültek a teke BL négyes döntőre. A legrangosabb európai kupasorozat idei végjátékát két városban bonyolítják le. A Rába-partján a nők gurítanak, míg a férfi csapatok Pápán lépnek pályára.

Radnóti Ákos alpolgármester a négyes döntő győri sajtótájékoztatóján elmondta „Győr önkormányzata kiemelkedően fontosnak tartja a sportélet támogatását, és büszke sportolóira, sikeres csapataira. „A teke sportág jelentős hagyományokkal rendelkezik Győrben, meghatározó alakjai közé tartozik pl. Mráz László, kétszeres világbajnok, aki 97-szer ölthette magára a címeres mezt, valamint Kristyán Zsuzsa ötszörös világbajnok. Tavaly, Győr királyi várossá válásának 750. évében Kristyán Zsuzsának, a magyar tekesport koronázatlan királynőjének nevét vette fel a Bajnokok Ligája döntőjének helyet adó tekecsarnok. Nagy örömünkre szolgál, hogy városunkban és ebben a létesítményben láthatjuk vendégül a sportág legkiválóbb nemzetközi képviselőit.” – nyilatkozta Radnóti Ákos.

Az esemény győri sajtótájékoztatóján elhangzott, Magyarország számára sporttörténelmi jelentőségű a négyes döntő. „A final four lebonyolítása felelősség és küldetés is egyben. Azt várom ettől az eseménytől, hogy közelebb kerül a tekesport az emberekhez, és Európa is felfigyel a magyar pályákra és lehetőségekre. Sajnos magyarországi csapat nincs a döntőkben, de számos magyar játékosért és egy magyar csapatért szurkolhatunk két napig. Nem jöhetne létre ez a kupadöntő Győr, Pápa és a nemzetközi tekeélet együttműködése nélkül.”- mondta Pintyőke Marcell, a Magyar Tekeszövetség elnöke, aki egyben a nemzetközi szövetséget is irányítja.

A nőknél a német Bamberg, a horvát Rijeka, az osztrák Neunkirchen és a romániai Marosvásárhely harcolta ki négyes döntőbe jutást.
A férfiaknál két német csapatot láthatunk Magyarországon, miután a Zerbst és a Raindorf is bejutott a legjobb négy közé, de ott lesz a szlovák Podbrezova és az olasz Neumarkt is.

Több magyar résztvevője is lesz a négyes döntőnek. Ott lesz a férfiaknál Kiss Tamás (KK Neumarkt), aki egészen elképesztő 720 fás eredménnyel szerzett pontot csapatának a negyeddöntőben. Ugyancsak a Neumarkt együttesét erősíti a szerb válogatott Zavarkó Vilmos is. A női mezőnyben a KK Mlaka Rijeka csapatának tagja Méhész Anita és Sáfrány Anita, és természetesen a Marosvásárhelyben több romániai magyar tekés is van.
Az idei Bajnokok Ligája négyes döntőjének első versenynapja április 2-án lesz. Ekkor az elődöntőket bonyolítják le mindkét városban, a helyosztókra, azaz a bronzmeccsekre és a finálékra április 3-án kerül sor.

0 Tovább

Erőemelés – Egyetemi Európa Kupa-arany és 21 országos csúcsdöntés az ob-n

Jó formában vannak az erőemelő hölgyek. Megrendezték a női országos bajnokságot, ahol összesen 21 országos csúcsdöntés volt – adta hírül a Magyar Erőemelő Szövetség. Közben magyar aranyérem született a luxemburgi egyetemi Európa Kupán, ahol Kovács Kata Ráhel győzött.

Berke Lóránd szerint sikeres és eredményes országos bajnokságon vannak túl a legjobb erőemelő hölgyek. „A 21 országos csúcsdöntés magáért beszél. A mi sportágunk is a határok feszegetéséről szól. Megállapítható, hogy a női országos bajnokságon is kiderült: az erőemelés sokak számára több, mint egy sportág” – összegzett a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke, aki hozzátette: igyekeznek a sportág minden résztvevőjét képezni és motiválni.

„Soha rosszabb országos bajnokságot! A G4 Fitness jó házigazdának bizonyult, és itt jegyezném meg, hogy az ob mellett bírói vizsgák is zajlottak, több bírójelölt sikeres megmérettetésen van túl” – tette hozzá Berke Lóránd.

Egyetemi arany

Kovács Kata Ráhel aranyérmes lett Luxemburgban. Az ELTE hallgatója ugyanis 405 kilogrammos összetett eredménnyel győzött az Egyetemi Erőemelő Európa Kupán. A hazai szövetség információi szerint Kovács Kata Ráhel felkészülését kisebb betegség hátráltatta, az EK-ra össze tudta szedni magát, és felállhatott a dobogó legmagasabb fokára. Kata versenyzését Árvai István szövetségi kapitány irányította.

A debreceni erőemelő ob bajnokai:

47 kg

Csábi Dorka (Vitalitás)

52 kg

Ács Fruzsina (Powerbuild)

57 kg

Hódi Enikő (Powerbuild)

63 kg

Rozsnyai-Kovács Aletta (Vasdisznó Erőemelő SE)

69 kg

Sallai Eszter (Powerbuild)

76 kg

Petresevics Fanni (Erőtér Powerlifting Erőemelő Egyesület)

84 kg

Idem Ubong Raphael (Vasdisznó Erőemelő SE)

+84 kg

Lovas Mónika (Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület)

0 Tovább

Szumó – Kerstner Róbert Világjátékok-kvótát szerzett

Tajvan, Cali és Wroclaw után 2022-ben Birminghamben is lesz magyar szumós a Világjátékokon. A Magyar Szumó Szakszövetség információi szerint Kerstner Róbert kvótát szerzett az egyesült államokbeli nem olimpiai sportágak seregszemléjére. A Kispesti Nehézatlétikai Sportiskola sportolója gőzerővel készül a játékokra.

Ancsin László szerint az elmúlt években minden megváltozott a sport világában is. „A világjárvány alaposan átírta a kvalifikációs kiírást. Összességében örülünk, hogy a nemzetközi szövetségtől jött az értesítés a kvótáról, mint ahogy annak is, hogy Szakály László személyében magyar bíró is lesz a seregszemlén” – mondta a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke, aki az európai szövetség alelnöke is egyben.

A nehézsúlyú Kerstner Róbert legutóbb nagy világversenyen 2019-ben állhatott dobogóra. Akkor openben a japán vb-n harmadik lett.

„A hét minden napján edzek, hol úszom, hogy erőnléti munkát végzek, és ott vannak a szumós edzéseim is. Hatalmas megtiszteltetés, hogy Magyarországot képviselhetem a Világjátékokon” – mondta Kerstner, aki egyébként munka mellett készül a játékokra. A szumós szerkezetlakatosként tevékenykedik.

A 2022-es Világjátékokat az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg július 7. és 17. között. A Nemzeti Versenysport Szövetség információi szerint a multisport eseményre eddig 11 sportágban szereztek indulási jogot a magyarok, továbbá a tekések bemutató sportágként vesznek részt a seregszemlén. 

0 Tovább

Jet-ski: Idén is lesz Eb- és vb-futam Magyarországon

Újabb rangos világversenyeket rendez a Magyar Jet-Ski Szövetség. Czeller Béla ezt a sportág legjobbjait méltató díjátadó gáláján jelentette be.

A hazai szövetség elnöke szerint Magyarország a korábbi években bizonyította: jó házigazda és precíz rendező tud lenni. „Hatalmas megtiszteltetés, és egyben sportdiplomáciai siker is, hogy 2022-ben is Magyarországon ér véget a felnőtt Európa-bajnokság és a junior világbajnokság. A világversenyeknek ezúttal is Nyíregyháza-Levelek ad otthont szeptember 1. és 4. között” – mondta Czeller Béla.

A sportágban tavaly soha nem látott sikereket értek el a magyarok és a magyar licensszel versenyző jet-skisek. A 2021. évi felnőtt jet-ski világbajnokság 12 versenykategóriájában 1 aranyéremmel és 5 pontszerző helyezéssel Magyarország az 5. helyen végzett a nemzetek közötti éremtáblázatban. Az Eb 10 versenykategóriájában pedig 4 arany-, 1 ezüstéremmel, és 3 pontszerző hellyel összetett aranyérmet gyűjtöttek be a mieink. Ugyancsak megnyerték a magyarok a nemzetek közti versenyt a junior jet-ski világbajnokságon, mint ahogy a junior Eb-sorozatban is a mieink bizonyultak a legjobbnak.

A budapesti díjkiosztón az Év versenyzője elismerést Major Marcell vehette át. A legjobb junior korú jet-skis Jászai Csongor lett. Az Év felfedezettje díjat Süli Csabának adták, míg az Év meglepetésversenyzője kategóriában Stefán Saláth végzett az élen.

Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Olimpiai bemutatkozásnak szurkolnak a cheerleaderek

A szurkolói csoportok előadásaiból kialakult kialakult sportág, a cheer résztvevői abban bíznak, hogy 2028-ban bemutatkozhatnak a Los Angeles-i olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly, a tokiói ötkarikás játékok alkalmával megtartott ülésén ismerte el az amerikai eredetű cheert teljes jogú olimpiai sportágnak. Itthon a népszerűsítés, a tagság bővítése és a diákolimpiai rendszerbe való bekerülés tartoznak a stratégiai célok közé – nyilatkozta az NVESZ Sajtószolgálatának Fertetics Andrea, a Magyar Cheer Szövetség elnöke.

"Általános sztereotípia a sportágunkról, hogy lányok rázzák a pálya szélén a pompont, akik nagyon csinosak és szépek, de hogy csak ennyi az egész. Ez ellen nem győzünk küzdeni, mert a cheerleading egy torna alapú, akrobatikus elemeket tartalmazó sportág, és bizony nagyon kemény teljesítmény áll egy-egy gyakorlat mögött" – magyarázta Fertetics Andrea, aki formációs tánctanárból lett a szövetség vezetője.

Érdekesség, hogy a pomponlányos sportágat annak idején férfiak indították útjára az Egyesült Államokban. Az 1880-as években a Princeton Egyetem amerikaifutball meccseinek a hangulata ösztönözte a hallgatókat, hogy létrehozzanak egy férfiakból álló klubot, amely a szurkolás vezetésére hivatott. Később számos ilyen közösség alakult a tengerentúli egyetemeken, majd miután a férfiakat a második világháborúban nagy számban sorozták be, a nők elkezdték átvenni a szerepüket.

A 20-dik század második felében a cheerleading önálló sporttá nőtte ki magát, a 2000-es évektől kezdve már világ- és Európa-bajnokságokat is rendeznek (a nagycsapatok versengése mellett léteznek 4-5 fős kiscsapatos, sőt páros kategóriák is), 2021-ben pedig a NOB – más sportágakkal együtt – teljes jogú olimpiai tagnak fogadta el a cheerleadinget.

A következő lépés az olimpiai bemutatkozás lehet, amely a sportág kedvelőinek reményei szerint akár már 2028-ban bekövetkezhet.

"Ugyebár Los Angeles lesz a szervező, és a NOB szabályai szerint a házigazdáknak lehetőségük van arra, hogy egy-egy általuk kiválasztott sportágat hozzáadjanak a programhoz. Márpedig az Egyesült Államokban ez a sport nagyon-nagyon népszerű, és tömegeket vonz. Ha azt veszem, hogy Amerikában milyen hatalmas cheer versenyek léteznek, akkor lehet esély az olimpiai bemutatkozásra. Mi drukkolunk ennek" – bizakodott Fertetics Andrea.

Az elnök arról is beszámolt, hogy a magyarok egyre szebb sikereket érnek el a sportágban.

"A versenyeken a legmagasabb kategória a Level 6, vagyis a hatos szint. Mi a Level 5-ben szereztünk már Európa-bajnoki aranyérmet a lány csapatunkkal, az egyetemi világbajnokságon pedig a koedukált együttesünk diadalmaskodott. Emellett a junioroknál az Eb-n kategória győztes lett a gyöngyösi egyesület is. Mi a legmagasabb szinten a koronavírus járvány miatt még nem szerepeltünk, de azt gondolom, hogy már ott tartunk, hogy nem kullognánk a Level 6 végén, hanem a középmezőnybe tenném a mieinket."
 
A hazai szövetség 2017-ben alakult át sportági szakszövetséggé, előtte szabadidősportos szervezetként működött. Már már 20 tagszervezetük van, és több mint 500 igazolt sportolóval rendelkeznek. A fő célok közé tartozik a sportág itthoni népszerűsítése, illetve a létszám bővítése. Szeretnék azt is, hogy a cheer bekerüljön a diákolimpiai sportágak közé – mondta az elnök, aki arra is kitért, hogy szakmai kérdésekben nagy segítséget nyújt a Nemzeti Versenysport Szövetség, amelyhez tavaly óta tartozik az MCHSZ.

0 Tovább

Rali Eb – Nyolcadik lett a Herczig Norbert, Bacigál Igor kettős az Azori-szigeteken

Remek utolsó szekciós teljesítménnyel nyolcadik lett a Herczig Norbert, Bacigál Igor kettős. A ŠKODA Rally Team MRF Tyres Hungaria duója a rali Eb idei második futamán az Azori-szigeteken ült autóba.

Herczigék a 12. helyről fordultak rá a zárónapra, innen sikerült felzárkózni a végére. „Úgy gondolom, hogy a jó beállításokat a végére sikerült produkálni. Nem volt egyszerű verseny, hiszen a szélsőségekből kaptunk bőven. Volt mélyvíz és sár, úgyhogy örülünk, hogy teljesítettük.” – értékelt Herczig Norbert, akinek fia, Patrik is versenyzett az Azori-szigeteken.

„Patrik a Clio Kupában indult, és a verseny nagy részét teljesítette. Neki ez volt az első nemzetközi versenye. Nagyon büszke vagyok rá.” – tette hozzá Herczig.

A rali Eb május közepén a Kanári-szigeteken folytatódik. 

0 Tovább

Hat fiatalunknak szurkolhatunk a budapesti felnőtt Eb-n  - A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre


A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) hat ösztöndíjasa küzdhet a BOK-csarnokban hétfőtől vasárnapig zajló felnőtt Európa-bajnokságon, amelyen fiatalabb növendékeink önkéntesként segítenek, s persze szurkolnak.A kontinensviadal a szabadfogásúak programjával kezdődik hétfőn, ám ebben a fogásnemben egyetlen KIMBA-s sportoló sem érdekelt. Szerdán, a női verseny kezdetén azonban rögtön három fiatalunkért izgulhatunk, az U23-as Eb-ezüstérmes Dollák Tamaráért (59 kg), a junior Eb-második Szabados Noémiért (68 kg) és a junior Európa-bajnok Nagy Bernadettért (76 kg). Csütörtökön Szabó Nikolett (62 kg) is bemutatkozik, pénteken, a kötöttfogású viadal első napján az U23-as vb- és Eb-ötödik Kecskeméti Krisztián (63 kg), szombaton pedig az U23-as Európa-bajnok Váncza István (67 kg) bizonyíthat.

Hogy a közönségsiker garantálva legyen, az Európa-bajnokság minden napján ingyenes a belépés a BOK-csarnokba, sőt a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) a 2018-as szenzációs budapesti világbajnoksághoz hasonlóan az ország legeldugottabb zugából is megszervezte a kis birkózópalánták utazását és ellátását. Igazi win-win helyzet, a birkózók erejét megsokszorozhatja a telt ház, a biztatás, az ifjú szurkolók pedig örök élménnyel gazdagodnak.

S a KIMBA teljes akadémia programjában nevelkedő fiatalok is, akik önkéntesként tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a versenylebonyolítás minél gördülékenyebben működjön.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, BOK-CSARNOK
A KIMBA SPORTOLÓINAK PROGRAMJA

NŐK
Szerda-csütörtök. 59 kg:
 Dollák Tamara 68 kg: Szabados Noémi 76 kg: Nagy Bernadett
Csütörtök-péntek. 62 kg: Szabó Nikolett
KÖTÖTTFOGÁS
Péntek-szombat. 63 kg:
 Kecskeméti Krisztián
Szombat-vasárnap. 67 kg: Váncza István

Fotó: UWW

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Több érem reményében utaznak Birminghambe az uszonyosok

 A Magyar Búvár Szakszövetség sportolói az elmúlt kilenc Világjátékokon képviselték a magyar színeket. Nincs még egy sportág, amely magyar versenyzői ilyen sok játékokon indultak volna. A legutóbbi seregszemlén uszonyosaink hat érmet, közte három aranyérmet szereztek. A szakvezetés ezúttal is több éremben, köztük aranyérmekben is bízik.

„Az az érdekes, hogy mi előbb voltunk sikeresek Világjátékokon, mint a világ- és Európa-bajnokságokon" – tájékoztatott Papp Gábor, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke.

„Csak 1981-ben, Santa Claraban nem voltunk ott, azóta folyamatosan részesei vagyunk a nem olimpiai sportágak olimpiájának. Nekünk ez az ötkarikás verseny. 2005-ben először egységes magyar csapattal indult Magyarország, de szövetségünk előtte is megoldotta azt, hogy legjobbjaink versenyezhessenek a játékokon. Persze most sokkal nagyobb figyelmet kapunk. A Nemzeti Versenysport Szövetség koordinálja a kiutazást, és az egész Világjátékok Magyar Csapatot, és ez megadja az egésznek a rangját" – mondta a sportvezető, aki jelezte: ezúttal is bíznak a sikerekben. „Ha csak a legutóbbi világ- és Európa-bajnokságot nézzük, a magyarok kimagaslóan szerepeltek, így talán nem tűnik kincstári optimizmusnak, hogy több dobogós helyezést remélünk Birminghamben." – zárta nyilatkozatát Papp Gábor.

A legutóbbi Világjátékokon aranyérmes lett Kanyó Dénes. A négyszeres Világjátékok-résztvevő klasszis szerint nagy hagyományokkal rendelkezik Magyarország ebben a sportágban.

„Volt szerencsém több Világjátékokon is csobbanni a medencében. Úgy gondolom, hogy a magyar uszonyosokra most már nagyon odafigyelnek világszerte. Jó azt látni, hogy a fiatalok is folyamatosan tudják azokat az eredményeket hozni, amelyeket már szinte 'kötelező' produkálni annak, aki bekerül a magyar válogatottba" – hangsúlyozta Kanyó Dénes.

A 2022-es Világjátékokat az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg július 7. és 17. között. A multisport eseményre eddig 11 sportágban szereztek indulási jogot a magyarok, továbbá a tekések bemutató sportágként vesznek részt a seregszemlén. A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) információi szerint a „Világjátékok Magyar Csapat" 45 fős jelenleg (+4 tekés), ebből 10 uszonyos, de több sportágban is rendeznek még kvalifikációt, így a versenyzői létszám tovább bővülhet. Az MBSZ információi szerint további uszonyosok is csatlakozhatnak a csapathoz.

Ők indulnak uszonyosúszásban a Világjátékokon:

Nők

Károlyi Csilla, Senánszky Petra, Szabó Anita Petra, Suba Sára, Varga Krisztina

Férfiak

Bukor Ádám, Cséplő Kelen, Holoda Péter, Mozsár Alex István, Sincki Ádám

0 Tovább

Negyedik helyen zárta élete első Salgó Rally-ját Vogel Adrienn

Élete első Salgó Rally-ján, új navigátorával, Maricsek Miklóssal negyedik helyen ért célba Vogel Adrienn a Peugeot-kupa első állomásán.

A 2021-ben az Év magyar női autóversenyzőjének választott pilóta idén nem eddigi navigátorával, Notheisz Ivettel, hanem Ivett férjével, a tapasztalt raliversenyző Maricsek Miklóssal kezdte meg a szezont. Vogel Adrienn beszámolója szerint könnyen megtalálták a közös hangot, habár azért hiányzott neki korábbi partnere.

“Miki ügyes és segítőkész volt, sokat tanultam tőle. Rengeteget biztatott, ennek is köszönhető, hogy feszegettem a határaimat, és stabilan átmentünk mindenhol. Nem volt nagy kalandunk, csak kisebbek, ami különösen biztató ezeken a rendkívül nehéz, technikás gyorsaságinkon. Volt két második időnk is, ezt kifejezetten előremutatónak látjuk. Elképesztő hangulat volt a helyszínen, rengetegen szurkoltak nekünk, ugráltak a gyorsaságik mentén, nagyon élveztük. Köszönjük a partnereinknek, a csapatnak, a csapatvezetőnknek, és természetesen a szurkolóknak” - számolt be élményeiről Vogel Adrienn.

Minden rutinja ellenére izgatottan ült a jobb egybe Maricsek Miklós, aki tapasztalt versenyzőként nagyon meg akart felelni új szerepében.

“Őszintén mondom, nagyon izgultam, és saját magam számára meglepően jól teljesítettem. Nagyon jól, jó tempóban mentünk, Adri egy profi autóversenyző, öröm vele dolgozni. Vannak még finomságok, amiken dolgoznunk kell, hogy egyre javuljon az eredményünk, de kezdésnek ez teljesen megfelel” - mondta Maricsek Miklós.

A páros legközelebb április elején Csehországban versenyez.

0 Tovább

Rali Eb –Herczigék a 11. helyről rajtolnak az Azori-szigeteken

Ismét versenyautóba ült a Herczig Norbert, Bacigál Igor kettős. A 2022-es rali Eb-sorozat második állomása Herczig Norbert számára biztos, hogy feledhetetlen lesz, hiszen fia, Patrik is elindul az Azori-szigetek Rallye-n.

A mezőny túl van a pályabejáráson és a kvalifikáción. Az indiai Team MRF Tyres tagjaként induló Herczig-Bacigál kettős ott a 10. helyen végzett, és a 11. rajtpozíciót választotta. „Izgatottan várjuk a szombati gyorsaságikat, reméljük a beígért vihar nem okoz túl nagy károkat. Nagyon szurkolok a fiamnak is, aki a Clio Kupában startol majd. Ez sporttörténelmi mozzanat, hiszen apa-fia indulás nemzetközi viadalon nem nagyon volt még.” – mondta a péntek esti kvalifikáció után Herczig Norbert.

A Herczig-Bacigál páros a rali Eb első állomásán Portugáliában pályatévesztés miatt nem tudta befejezni a versenyt.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum