Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világjátékok 2022 – Karatés akklimatizáció

A karatésok New Yorkban akklimatizálódnak. Az idei Világjátékokra Hárspataki Gábor és Tadissi Martial ugyanis a tengerentúlon folytatja az edzéseket. 

"Minden rendben, megérkeztünk. A budapesti indulás 2 óra késéssel indult, de az NVESZ-iroda flottul reagált, átfoglalták a járatunkat a lehető legkorábbi következő járatra, így az eredeti időpontokhoz képest 3 órával később megérkeztünk New Yorkba. Keddig vagyunk itt, addig a már meglévő sportkapcsolatoknak köszönhetően tudtak nekünk napi edzéslehetőséget biztosítani” – mondta Tadissi Martial.

„A szakági sportszövetség és a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) igyekszik megteremteni a feltételeit annak, hogy az időzóna eltérés a versenyre teljesen kisimuljon, és a versenyzők a legjobbjukat tudják hozni.” – tette hozzá dr. Tahon Róbert sportági kísérő.

A nem olimpiai sportágak seregszemléje július 7-én kezdődik az egyesült államokbeli Birminghamben és 17-éig tart. A magyar színeket 17 sportágban 58 versenyző képviseli.

0 Tovább

Több ezer futó áll rajthoz hétvégén​​​​​​​

Olaszország budapesti nagykövete is rajthoz áll a hétvégi K&H mozdulj! futóesten. A szervező Budapest Sportiroda (BSI) információi szerint Manuel Jacoangeli 10 kilométert teljesít az esti futáson.


A rendhagyó eseményen az indulók július 2-án veszik birtokukba az esti, illetve az éjszakai Budapestet. Manuel Jacoangeli korábban futott már BSI-rendezvényen. Tavaly 51 perc 31 másodperc alatt teljesítette a 10 kilométert.


A nagyköveten kívül több színész és művész is rajthoz áll a Hősök terén. A BSI tájékoztatása szerint eddig 3150 előnevezés érkezett, félmaratonra csaknem 1100-an készülnek. Az ország 400 települése képviselteti magát, a nevezők 52 százaléka pedig budapesti.

A legnépszerűbb táv a félmaraton, azt követi a 10 kilométer, amelyre csaknem kilencszázan neveztek, több mint ötszászan futnak öt kilométert, míg hatszázan –250 csapatot alkotva– választották a páros, vagy trió versenyszámokat tíz kilométeren, illetve félmaratonon. Az esemény a Fut a cég sorozatnak is része, összesen mintegy 450-en munkahelyüket képviselve futnak – ez a nevezők 15 százaléka. 

 

Bővebb információk az eseményről.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Pigniczki Fanni az olimpia után a Világjátékokon is bemutatkozhat

Pigniczki Fanni sporttörténelmet ír Birminghamben. Ő az első magyar ritmikus gimnasztikázó, aki olimpián és Világjátékokon is bemutatkozhat. A magyar versenyző a legutóbbi olimpián is indult, most pedig tagja a Világjátékok Magyar Csapatnak.

„Boldoggá tesz, hogy én lehetek az első a sportágamban, aki olimpián és Világjátékokon is részt vesz. Pedig nem volt egyszerű az utóbbira való felkészülés. Sérülés is hátráltatott, de a türelmem és a kitartásom győzött. Igyekszem a lehető legjobb formámat mutatni majd az Egyesült Államokban” – mondta Pigniczki, aki hozzátette: nem helyezésekben gondolkodik.

„Arra koncentrálok, hogy hibátlan gyakorlatokat mutassak be Birminghamben. Most csak ez motivál’ – jegyezte meg.

A nem olimpiai sportágak seregszemléje július 7-én kezdődik az egyesült államokbeli Birminghamben és 17-éig tart. A magyar színeket 17 sportágban 58 versenyző képviseli.

0 Tovább

A Világjátékokon induló Boros Petrát semmi sem tántoríthatta el a kick-boxtól

A ringen kívül is nem mindennapi küzdelmeken ment keresztül Boros Petra, aki sporttörténelmi szerephez jutott, amikor kiderült, hogy kick-boxban képviselheti Magyarországot az idei Világjátékokon. Néhány éve egy sérülés miatt szinte kilátástalanná vált számára az élsport, ennek ellenére ott lehet a július 7. és 17. között az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő multisport eseményen – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

„Visszalépett az ukrán versenyző, te mehetsz helyette a Világjátékokra!” – az ágyán ült és olvasott, amikor edzője, Jároszkievicz Krisztián felhívta telefonon, és közölte a jó hírt. Rögtön minden kezében lévő tárgyat eldobott és csak annyit tudott kérdezni: „Ez most komoly?”. Annyira hihetetlennek tűnt, hogy háromszor-négyszer is megerősítést kért, hogy nem csak kandikamerás viccről van szó. „Akkor megyünk, ugye?” – kérdezte Krisztián, mire Petra habozás nélkül rávágta: „Ha kezem, lábam törik, akkor is megyek.”

Boros Petra annakidején az édesanyjával kezdett el kick-boxolni, aki később az edzője is lett, így minden edzésbe 200 százalékot adott bele.

„Ha nem így tennék, figyelmeztetően nézne rám és jönne a büntetés. Az edzéseken én vagyok a gyerekek példaképe, és a legrutinosabb versenyző is. Nem tehetem meg, hogy lazsáljak” – jegyzi meg nevetve.

A ringbe is úgy lép be, hogy azt mondja magának, nyernie kell. Persze elkerülhetetlen egy-két vereség, ami érzelmileg megviseli, de miután kisírta magát, átgondolja a mérkőzés minden mozzanatát és keresi, hogy mit tudna javítani, hogy a következő meccs győzelemmel záruljon.

Sportolói karrierjét megnehezítette, hogy 2011-ben egy rosszul sikerült rúgás következtében keresztszalag-szakadást szenvedett. Az orvosok azt mondták neki, hogy ha olyan fiatalon megműtenék, az egyik lába rövidebb lenne. A műtét akkor még elmaradt, a kick-boxot azonban nem hagyta abba, négy-öt évig gyakorlatilag sérülten versenyzett. 2016 őszére viszont olyan súlyosak lettek fájdalmai, hogy már a lépcsőn se tudott felmenni anélkül, hogy ne ugrott volna ki a térde. A kétórás műtétből négyórás lett, és orvosa közölte vele, hogy aligha fog tudni újra versenyezni. Petra azonban határozottan kérte az orvost:

„Én jövőre a dobogón szeretnék állni a kick-box világversenyeken, és mindent megfogok tenni ezért. Úgyhogy, kérem, maga is tegyen meg mindent, hogy húsz évesen ne menjek a tepsibe egy térdműtét után” – fogalmazott akkor.

A Halker-Király Team sportolója a beavatkozás után kitartóan küzdött, hogy rendbe jöjjön és vissza tudott térni a kick-boxhoz. Sőt, ez annyira sikerült neki, hogy a jutalma – egy visszalépésnek, illetve a tavalyi vb-n való jó szereplésének köszönhetően – a Világjátékokon való részvétel lett. Jelenleg minden energiáját abba fekteti, hogy a nem olimpiai sportágak legrangosabb multisport eseményén dobogós helyezést érjen el, valamint, hogy kiélvezze a különleges lehetőség minden percét.

Boros Petra a K1 szabályrendszerben a nők 70 kg-os súlycsoportjában lép majd ringbe július 13-án Birminghamben, ahol a másik magyar kick-boxos induló az 52 kilós Pálfi Viktória lesz.

0 Tovább

Nyikos U20-as Eb-győztes, Borsos bronzérmes, Elekes döntős Rómában!

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre - Csütörtökön is fantasztikus napot zártak sportolóink a Rómában zajló U20-as birkózó Európa-bajnokságon! Nyikos Veronika kadetkorúként (!) nyert aranyérmet a 76 kilogrammosok mezőnyében, Borsos Viktória (59 kg) bronzérmet szerzett, Elekes Enikő (65 kg) pedig egészen a döntőig menetelt.

Nyikos Veronikának szerdán a lengyel Daniela Tkachukon (10–8) és a német Laura Kühnön (8–5) át vezetett az útja a csütörtök esti döntőig, amelyben az ukrán Marija Orlevics állt vele szemben. Az első akciót az ukrán hajtotta végre (0–2), ám ezt követően Nyikos átvette az irányítást, három levitellel teljesen megérdemelt, gyönyörű győzelmet aratott (6–2), és kadetkorúként lett U20-as Európa-bajnok!

Borsos Viktória

Az U15-ös Eb-győztes Borsos Viktória (59 kg) szerdán az első meccsén 8–4-re győzött a német Luna Rothenberger ellen, majd a fináléba jutásért 5–1-re kikapott a török Ebru Dagbasitól, tehát csütörtökön a harmadik helyért küzdhetett, mégpedig a tavalyi U20-as Eb-n harmadik cseh Anna Michalcovával szemben. Borsos kézben tartotta az összecsapást, levitelekkel magabiztos, 8–0-s sikert ért el, és ezzel együtt bronzérmes lett.

Csütörtök délelőtt megkezdődött a női birkózók második programcsomagja. 2018 óta veretlen U17-es világ- és Európa-bajnokunk, Elekes Enikő (65 kg) ezúttal is kiválóan birkózott, a svéd Nora Svenssont technikai tussal (10–0) verte, majd az olasz Veronica Braschit 9–0-ra legyőzve bejutott a péntek esti döntőbe, amelyben elsőévesként néz farkasszemet a súlycsoport és a junior korosztály tavalyi Eb-aranyérmesével, az ukrán Manola Szkobelszkával.

Virág Zsófia (72 kg) az olasz Fabiana Dattilo (10–2), majd román Paula Rotaru (10–4) ellen elért sikerével bejutott az elődöntőbe, ám ott az ukrán Irina Zablocka már túl nagy falatnak bizonyult (10–0), így pénteken a bronzéremért léphet szőnyegre.

Soliman Yasmine (62 kg) egy-egy győzelemmel és vereséggel, Matyi Vivien (53 kg) pedig egy vesztes mérkőzéssel búcsúzott az Európa-bajnokságtól. Ahogyan Szenttamási Róza (55 kg) is, aki a vigaszágon 11–2-re kikapott az olasz Immacolata Danisétől.

Gratulálunk mindenkinek, kitettetek magatokért, lányok!

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA

Csütörtöki eredmények

Selejtező
53 kg: Patricia Iurascu (román)–Matyi Vivien tus 7–0-nál
72 kg: Virág Zsófia–Fabiana Dattilo (olasz) 10–2

Nyolcaddöntő
62 kg: Soliman Yasmine–Evangelia Tranu (görög) 4–0

Negyeddöntő
62 kg: Irina Bondar (ukrán)–Soliman Yasmine 11–0
65 kg: Elekes Enikő–Nora Svensson (svéd) 10–0
72 kg: Virág Zsófia–Paula Rotaru (román) 10–4

Elődöntő
65 kg: Elekes Enikő–Veronica Braschi (olasz) 9–0
72 kg: Irina Zablocka (ukrán)–Virág Zsófia 10–0

Bronzmérkőzés
59 kg: Borsos Viktória–Anna Michalcova (cseh) 8–0

Döntő
76 kg: Nyikos Veronika–Marija Orlevics (ukrán) 6–2

Írta: K. B.
Fotó: UWW

0 Tovább

Tösmagi U20-as Európa-bajnok, Nyikos döntős Rómában!

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre - Fantasztikus napot zártak sportolóink a Rómában zajló U20-as birkózó Európa-bajnokságon: Tösmagi Attila aranyérmet nyert a kötöttfogású 72 kilogrammosok mezőnyében, míg Nyikos Veronika (76 kg) döntőbe jutott. Szenttamási Rózának (55 kg) csütörtökön a vigaszágon szurkolhatunk.

Tösmagi Attila három győztes mérkőzést követően jutott be kedden a szerda esti döntőbe, amelyben az ifjúsági olimpiai bajnok, junior Eb-ezüstérmes azeri Gurban Gurbanov állt vele szemben. A második menet közepéig mindkét sportoló egy-egy passzivitási pontot harcolt ki magának, ami nem az U20-as világbajnoki bronzérmesünknek, a tavalyi junior Eb második helyezettjének kedvezett. Tösmaginak tehát hajtania kellett. És hajtott is! „Körbetáncoltatta” Gurbanovot a szőnyeg szélén, míg riválisának már nem volt hova menekülnie, egy pontért kilépett (2–1). A magyar fiú a maradék egy percben ügyesen megőrizte előnyét, és ez egyben azt is jelentette, hogy junior Európa-bajnoki címet ünnepelhetett!

Szerda délelőtt kezdetét vette a női program, és magyar kifejezetten jól alakult a nap. A legtovább, egészen a döntőig a még kadetkorú Nyikos Veronika menetelt, a 76 kilogrammosok között – a lengyel Daniela Tkachukot 10–8-as állásnál tusolta, majd az elődöntőben a német Laura Kühnt 8–5-re verte. A csütörtök esti fináléban az ukrán Marija Orleviccsel méri össze a tudását.

Borsos Viktória (59 kg) a bronzcsatában lesz érdekelt, miután az első meccsén 8–4-re győzött a német Luna Rothenberger ellen, majd a fináléba jutásért 5–1-re kikapott a török Ebru Dagbasitól. Szenttamási Róza (55 kg) és Terék Fruzsina (68 kg) az első mérkőzésén vereséget szenvedett, közülük egyedül a junior Eb-második Szenttamási jutott vigaszágra, így ő tovább birkózhat a bronzéremért.

Gratulálunk mindenkinek, csak így tovább! Hajrá, KIMBA!

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA

Szerdai eredmények

Negyeddöntő
55 kg: Elnura Mammadova (azeri)–Szenttamási Róza tus 4–0-nál
59 kg: Borsos Viktória–Luna Rothenberger (német) 8–4
68 kg: Laura Godino (olasz)–Terék Fruzsina 10–0
76 kg: Nyikos Veronika–Daniela Tkachuk (lengyel) tus 10–8-nál

Elődöntő
59 kg: Ebru Dagbasi (török)–Borsos Viktória 5–1
76 kg: Nyikos Veronika–Laura Kuehn (német) 8–5

Döntő
72 kg:
 Tösmagi Attila–Gurban Gurbanos (azeri) 2–1

Írta: K. B.
Fotók: UWW

0 Tovább

Esküt tett a Világjátékokon résztvevő magyar csapat

Letette az esküt az egyesült államokbeli Világjátékokra utazó magyar csapat. A Birminghamben július 7-én kezdődő nem olimpiai sportágak világversenyén 58 magyar sportoló vesz részt 17 sportágban. A fogadalomtétel szövegét Jakabos Zsuzsanna (úszó, aki a játékokon életmentőként indul) és Bali Dániel (aerobikos) mondta.

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: hiába lesz a tengerentúlon az esemény, a magyar sporttársadalom egy emberként szurkol a versenyzőknek itthonról is. „Gratulálok minden egyes kvótaszerzőnek, az egyik legkeményebb megmérettetésen túl vannak, hiszen kiérdemelték, hogy Magyarországot képviseljék a játékokon.”

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke kiemelte, hogy akár rekorddöntés is lehet Birminghamben.

„Olyan csapattal utazunk Amerikába, amely esélyes arra, hogy minden idők legjobb Világjátékok-szereplését produkálja” – tette hozzá az elnök.

A Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében Fábián László főtitkár búcsúztatta a Világjátékok Magyar Csapatot. A Nemzeti Versenysport Szövetséggel mindig is kiváló kapcsolatot ápoltunk. Bízunk benne, hogy a magyar versenyzők ezúttal is maradandót alkotnak a Világjátékokon” – mondta a főtitkár.

A Világjátékok története 42 éves múltra tekint vissza. Az első olimpián kívüli sportágak világversenyének, 1981-ben az amerikai Santa Clara adott otthont. Legutóbb 2017-ben a lengyelországi Wroclaw volt a házigazda. Akkor a magyar küldöttség hat arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet szerzett.

(Fotók: Freschli József)

0 Tovább

Junior uszonyosúszó Eb – Magyarország végzett az éremtáblázat élén

Fantasztikus magyar szereplés a junior uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A magyar nemzeti csapat tagjai összesen 16 érmet szereztek a poznani kontinensbajnokságon.

A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint a magyar küldöttség 11 arannyal, 3 ezüsttel és 2 bronzzal az éremtáblázat élén végzett.

Az Európa-bajnokság zárónapján Kiss Nándor 800 méteres felszíni úszásban szerzett aranyérmet, míg a 4X100 méteres felszíni váltó bronzérmes lett. Ebben a kvartettben Lipők Larion, Décsei Marcell, Béres Attila és Kiss Nándor kapott helyet.

Az éremtáblázaton a magyarok mögött az ukránok végeztek, megelőzve a görőgöket.

Magyar Európa-bajnokok

 

400 méteres felszíni úszás

Kiss Nándor – junior világrekord: 2:56.64 perc

100 méteres uszonyos gyors

Pernyész Dorottya – országos csúcs: 47.97 másodperc

200 méteres felszíni úszás

Kiss Nándor – országos csúcs: 1:20.97 perc

200 méteres uszonyos gyorsúszás

Pernyész Dorottya

200 méteres uszonyos gyorsúszás

Béres Attila

1500 méteres felszíni úszás

Kiss Nándor

4X100-as uszonyos mix gyorsváltó

Lipők Larion, Szili Ágnes, Pernyész Dorottya, Béres Attila

50 méteres uszonyos gyorsúszás

Lipők Larion – junior országos csúcs: 19.54 másodperc

400 méteres búvárúszás

Kiss Nándor

400 méteres uszonyos gyorsúszás

Béres Attila

800 méteres felszíni úszás

Kiss Nándor,

Ezüstérmesek

 

100 méteres uszonyos gyorsúszás

Lipők Larion

50 méteres uszonyos gyorsúszás

Pernyész Dorottya

4X200 méteres felszíni váltó

Béres Attila, Décsei Marcell, Kovács Megyer, Kiss Nándor

Bronzérmesek

 

100 méteres felszíni úszás

Kiss Nándor – junior országos csúcs: 36.28 másodperc

4x100 méteres felszíni úszás

Lipők Larion, Décsei Marcell, Béres Attila, Kiss Nándor

0 Tovább

Futóest a fővárosban!

Egy hét múlva a futók birtokba veszik az éjszakai/esti Budapestet. Július 2-án ugyanis megrendezik a K&H mozdulj! futóestet.

A szervező Budapest Sportiroda (BSI) információi szerint eddig csaknem 2800 előnevezés érkezett, félmaratonra mintegy 1000-en készülnek. Az ország 380 települése képviselteti magát, a nevezők 52 százaléka pedig budapesti.

A legnépszerűbb táv a félmaraton, azt követi a 10 kilométer, több mint négyszázan futnak öt kilométert, míg hatszázan választották a páros vagy trió versenyszámokat tíz kilométeren vagy félmaratonon. Az esemény a Fut a cég sorozatnak is része, összesen mintegy 450-en a munkahelyüket képviselve futnak – ez a nevezők 15 százaléka.

A K&H mozdulj! futóestre való nevezéskor lehetőség volt már előzetesen jótékonykodni, a Bátor Kicsi Lélek Alapítvány munkáját támogatták a futók. Az Alapítvány daganatos és leukémiás gyerekeknek és családjuknak segít. Az esemény rajt-cél területe a Hősök terén, a Műcsarnok előtt lesz. Az indulók többek között az Andrássy úton, a Dózsa György úton, az Olof Palme sétányon, és a Vajdahunyad sétányon futnak majd, gyönyörű esti kivilágításban.

Bővebb információk az eseményről: https://www.futanet.hu/cikk/28-kh-futoest

BSI - Mozogj Velünk! 1138 Budapest, Váci út 152-156. Web: www.futanet.hu

Kocsis Árpád - BSI - versenyigazgató E-mail: kocsis.arpad@futanet.hu Mobil: +36-20/942-03-02

Lakatos István - BSI - társadalmi és sajtókapcsolatok E-mail: lakatos.istvan@futanet.hu Mobil:+36-20/375-18-29

0 Tovább

Junior uszonyos Eb – Továbbra is magyar dominancia a kontinensbajnokságon!

Megállíthatatlanok a fiatalok. A magyar uszonyosúszó-válogatott tagjai pénteken három aranyat és két ezüstöt gyűjtöttek be, ezzel összesítésben 10 arannyal, 3 ezüsttel és 1 bronzzal várják a folytatást a poznani Európa-bajnokságon.

A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) információi szerint 50 méteres uszonyos gyorson Lipők Larion országos csúccsal (19.54 mp) győzött, a nőknél ugyanebben a számban Pernyész Dorottya ezüstérmes lett. Kiss Nándor folytatta remek sorozatát. A fiatal magyar tehetség megnyerte ugyanis a 400 méteres búvárúszást. A harmadik pénteki Európa-bajnoki címet Béres Attila szerezte meg, miután a legjobb volt 400 méteres uszonyos gyorsúszásban. Dobogóra állt a 4X200 méteres felszíni fiú váltó is. A Béres Attila, Kovács Megyer, Décsei Marcell, Kiss Nándor kvartett másodikként végzett.

Az éremtáblázat élén továbbra is Magyarország áll, megelőzve Ukrajnát és Görögországot. A további sorrend: Olaszország, Lengyelország és Franciaország.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum