Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Novemberre halasztották a falmászó EB-t

Az olimpiai bemutatkozás előtt álló falmászás moszkvai Európa-bajnokságát novemberben rendezik meg – tudatta a sportág nemzetközi szövetsége (IFSC).

Ez már a harmadik alkalom, hogy az IFSC módosította az Eb dátumát a koronavírus-járvány miatt. Eredetileg márciusban tartották volna az orosz fővárosban, aztán előbb júniusra, majd októberre tették át. A legújabb időpont: november 20-29. A kontinensbajnokság lesz a befejező állomása a 2021-es olimpiára selejtező sportági versenysorozatnak.

A falmászás a 2020-ról a jövő év nyarára halasztott tokiói olimpián szerepel először a hivatalos ötkarikás programban.

Szerző: 

0 Tovább

Érdi Mária: Jöhetnek a versenyek!

Júniusban már ismét indul versenyen Érdi Mária. A tokiói olimpiára készülő magyar tehetség a tervek szerint a Balatonfüredi Yacht Club Kupán ül hajóba.

A tervek szerint júniusban két hazai versenyen is elindul Érdi Mária. A Balatonfüredi Yacht Club Kupa után az MVM laser flottabajnokságon láthatják a nézők.

„A koronavírus-járvány miatti korlátozásokat maximálisan betartva, folyamatosan tudtam edzeni. Klubom, az MVM SE jóvoltából egy-két hete vízen is tudok készülni a Balatonon. Nagyon hiányzik a versenyzés.” – számolt be érzéseiről az MVM SE világklasszis versenyzője.

A női laser radial hajóosztályosok márciusban (ez a legfrissebb) kiadott világranglistáján Érdi Mária az előkelő 17. helyet foglalja el a közel 500 fős rangsorban.

0 Tovább

Hétköznapi hősök a tájfutásban

A koronavírus miatti korlátozások erősen érintették a magyar tájékozódási futást: a teljes tavaszi szezont törölni kellett, és elmarad a nyári dániai világbajnokság is. Ez versenyzői szemmel mindenkinek kellemetlen volt, ám az igazi problémát nem ez jelentette ebben a helyzetben. Voltak ugyanis mélyebben érintett családok, akiknél a munka elvesztése miatt anyagi nehézségek adódtak, vagy megfelelő digitális eszköz hiányában a fiatal sportolók nem tudtak részt venni a digitális oktatásban.

 

A Budapesti Tájékozódási Futó Szövetség (BTFSz) április elején Együtt BTFSz címmel indított összefogást az ő támogatásukra. Ennek keretében számtalan felajánlás érkezett: volt, aki pénzzel, volt, aki digitális eszközökkel, vagy segítség felajánlásával csatlakozott, és a BTFSz is jelentősebb összeget különített el a támogatásukra. Végül hét tájékozódási futónak nyújtott segítséget a program, összesen kétszázezer forint anyagi támogatás és két tanuláshoz használható laptop formájában. Ezzel pedig még ki sem merült a felajánlott támogatások kerete, ráadásul több klubon belül további segítségnyújtást szerveztek a fiatalabbak a szenior versenyzők részére bevásárlásban, ügyintézésben. A program most zárult, hiszen lassan kezd minden visszatérni a régi kerékvágásba, de később szükség esetén újra fog indulni – remélhetőleg erre már nem kell, hogy sor kerüljön.

Az országos tájékozódási futó versenyek várhatóan augusztus elején indulnak újra, és a sok elhalasztott verseny miatt zsúfolt őszi félév vár a futókra. Jelen állás szerint valamennyi elhalasztott országos bajnokságra sor tud kerülni az idén, csak későbbi időpontban, a június végi, Salgótarjánban rendezendő ifjúsági Európa-bajnokság is októberre került át. A felnőtt válogatottat leginkább érintő események az idei dániai vb törlése, valamint a 2022-es magyarországi felnőtt Eb 2024-re halasztása voltak. A dániai lett volna az első városi tájfutó világbajnokság, így azonban a válogatott kerettagok felkészülésének a fókuszában már a jövő évi, Csehországban sorra kerülő erdei vb áll.

0 Tovább

Bemutatkozott a Nagy Norbi Racing Team a gokart bajnokságban

Jól sikerült a Nagy Norbi Racing Team debütálása a gokart országos bajnokságon. A WTCR-dobogós nevével fémjelzett csapat színeiben Lantos Szabolcs ült gokartba az ob első futamán, ahol végül ezüstéremmel zárt a juniorok között Kecskeméten. A bajnokság két hét múlva folytatódik.

A Nagy Norbi Racing Team idén februárban alakult meg azért, hogy fiatal autóversenyzőket karoljon fel Nagy Norbert vezetésével. A csapat első támogatottja az a Lantos Szabolcs, aki a tavalyi bajnokságot másodikként zárta. A fiatal tehetség Kecskeméten is egy ezüstéremmel fejezte be a szezonnyitót, miután Krepcsik Áron mögött második lett.

 

„Amióta Nagy Norbival dolgozom, folyamatosan gyorsulok. Már tavaly is kaptam tőle instrukciókat, de most, hogy a csapat színeiben versenyzek, sokkal több segítséget kapok. A nyitófutamon igyekeztem a lehető legjobbat nyújtani, és nagyon várom a folytatást” – mondta a kecskeméti futam előtt Lantos Szabolcs.

0 Tovább

Magyar sikerek internetes kick-boxban

Hat érmet szereztek a magyar fiatalok az E-Tournament World Series elnevezésű internetes kick-box formagyakorlat verseny második fordulójában. Az egész világot sújtó koronavírus járvány miatt életre hívott nemzetközi viadalon 21 ország 228 nevezője vett részt. A magyar színeket a Kondorosi Kick-box Egyesület három tíz éven aluli tehetsége képviselte – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Litauszki László tanítványai egy arany-, két ezüst- és három bronzérmet gyűjtöttek. Közülük a lányoknál Laurinyecz Emma három kategóriában is indult. Különösen a zenés pusztakezes formagyakorlatban ért el nagy sikert, ahol a döntőben a tavalyi győri Eb-n két Európa-bajnoki címet is szerző ír Lewidge ellen diadalmaskodott. Aranyérme mellett a kétsopronyi versenyző a kreatív fegyveres formagyakorlatban második, a zenés fegyveres kategóriában pedig harmadik lett. 

A fiúk között Lázár Noel zenés pusztakezes formagyakorlatban csak minimálisan szorult mexikói vetélytársa mögött a második helyre, emellett pedig egy bronzérmet is nyert. A harmadik fiatal magyar kick-boxosnak, Petrovszki Mártonnak egy bronzérem jutott. 

 

"Az örömteli eredmények  mellett sportolóink bebizonyították, hogy kezd felnőni itthon egy olyan új generáció, amely képes felvenni a versenyt a világ élvonalával" – értékelt Litauszki László edző. 


A versenyzők produkciói megtekinthetők:  

https://www.youtube.com/watch?v=l6XkJwlM64o&fbclid=IwAR1ohM3DM8JCReD2tqXYikm7833LjjOp_BCrJlOwta9whSyAQdEg5BzkB1Q

0 Tovább

Sikeres volt a rúgásgyorsasági online kick-box verseny

Az ötödik fordulóval véget ért a Békés Megyei Harcművész Szövetség (BMHSZ) által kiírt internetes rúgásgyorsasági verseny. A sorozatban hetenként abban mérték össze tudásukat az indulók, hogy adott rúgásfajtából húsz másodperc alatt ki tud több szabályosat végrehajtani. Az online versenyzési formát a kényszer szülte, hiszen a koronavírus járvány miatt sokáig sem edzést, sem versenyt nem lehetett tartani - adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.


A végül öt fordulót megért küzdősportos viadalt a sokszoros világ- és Európa-bajnok kick-boxos Debreczeni Dezső és volt edzője, a BMHSZ elnöke, Gregor László indították útjára. A szervezők szerint a megmérettetés összességében jól sikerült, hiszen számos sportolót edzésben tartott egészen addig, amíg elővigyázatosan és fokozatosan elkezdődhettek a normál edzések.

 

A kiírt versengés utolsó, ötödik fordulójában nagyjából a papírforma érvényesült. A férfiaknál a magyarbánhegyesi taekwondós, Ricardo Matias De Nusso  győzött, aki megnyerte az összetett versenyt is. A nőknél nagyobb volt az izgalom, hiszen az utolsó kör döntötte el, hogy az összetettben minimális különbséggel a szintén magyarbánhegyesi Tamás Boglárka nyert, annak ellenére, hogy a zárókörben második lett nővére, Tímea mögött. Örvendetes, hogy a fiatalabbak sem vallottak szégyent, hiszen végig versenyben voltak a jóval tapasztaltabb riválisaikkal.


"Igény esetén a jövőben is szívesen rendezünk formabontó versenyeket, de legközelebb remélhetőleg nem járványveszély miatt kerül rá sor" - jelezte a  Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke, Gregor László.

Online rúgásgyorsasági verseny, az összetett eredmények:

Férfiak:
1. Ricardo Matias De Nusso (Corvin Taekwon-do Klub Magyarbánhegyes)
2. Gregor Tamás (Békéscsabai JALTE – Goshinkai Karate)
3. Malatyinszki Bendegúz (Békéscsabai JALTE-Debreczeni Team) és Csiernyik Zsombor (Békéscsabai JALTE-Debreczeni team)
4. Annus Marcell (Contact Kick-boksz, Thai-box SE Orosháza)
6. Mezei Tamás (Barátság SE, Battonya - Taekwon-do, kick-box)

Nők:
1. Tamás Boglárka (Corvin Taekwon-do Klub Magyarbánhegyes)
2. Mezei Nikolett (Barátság SE, Battonya - Taekwon-do) és Tamás Tímea (Corvin Taekwon-do Klub Magyarbánhegyes)
4. Marosin Bella (Barátság SE, Battonya - Taekwon-do)
5. Debreczeni Frida (Békéscsabai JALTE-Debreczeni team)
6. Pántya Réka (Békéscsabai JALTE-Debreczeni team)

0 Tovább

A kétszeres Európa-bajnok végigedzette az elmúlt két hónapot is

Hummel Zoltán napi rutinján nem sokat változtatott az elmúlt két hónap, mármint ami az edzéseket illeti. A koronavírus járvány miatti korlátozások alatt ugyanúgy tudott tréningezni a kutyával Sződ és Csörög között.

„Egyedül a versenyek hiányoztak, de a legutóbbi LightCross virtuális viadal némileg kárpótolt. Persze a közös, valós versenyeket semmi sem pótolja” – mondja a kétszeres Európa-bajnok.

A LightCross versenyen összesen 21 ország legjobbjai indultak, mindenki a saját környezetében teljesítette a távot. A résztvevő országok: Amerika, Ausztria, Belgium, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Kolumbia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Mexikó, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

A canicross sportágban a kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a futóverseny szabályai szerint – együtt. A felszerelés egy canicross hámból, egy részben rugalmas összekötő pórázból, és egy széles párnázott övből vagy canicross beülőből áll. Ideális pályán egy jó kutyával 2 perc 45 másodperces kilométereket teljesítenek a versenyzők, míg a világ legjobbjai kilométerenkénti 2:20-as átlagtempóra képesek.

0 Tovább

Lantos Szabolcs indul a Nagy Norbi Racing Team színeiben!

Megvan Nagy Norbert mentoráltja! A WTCR-dobogós pilóta Lantos Szabolcsot készítette fel a bajnokságra. Közben bejelentették: törölték a hegyi Európa-bajnokságot, ahol Nagy Norbert indult volna.

A 14 éves gokartos tehetség így idén már a Nagy Norbi Racing Team színeiben áll rajthoz. Lantos Szabolcs a legutóbbi szezonban közel állt ahhoz, hogy megnyerje első magyar bajnoki címét, ám végül a 2. helyen végzett úgy, hogy több bajnoki futamon is első tudott lenni.

Nagy Norbert szerint nagy jövő állhat Lantos előtt. „Elmentünk egy olyan irányba, hogy autóversenyzők elsősorban a szimulátorok világából érkeznek. Ezen a képleten szeretnénk némileg árnyalni egy kicsit. A gokart ugyanis kimondhatatlanul jó alapot ad, amelyre lehet majd építeni. Szabi tehetséges versenyző, igyekszem mindenben segíteni az ő karrierjét.” – nyilatkozta Nagy Norbert.

A Magyar Gokart Bajnokság a hétvégén kezdődik Kecskeméten. Ez lesz a koronavírus-járvány után újraindult magyar sportélet első hazai autóversenye.

Nagy Norbert csapata szakmai vezetői teendői mellett tovább készül az idei szezonra. „Még túl képlékeny a helyzet. Megkaptuk a hivatalos értesítést a hegyi Európa-bajnokság törléséről, így csak a pályaversenyes indulások maradtak.” – fogalmazott Nagy Norbert.

 A fotón: Nagy Norbert (középen), Lantos Szabolcs (balra) és Lantos Balázs (Szabolcs testvére, jobbra)

0 Tovább

Teljesen újjáéledhet a járvány után a világbajnok kick-boxos Busa Andrea

Szerencsétlen időben érték el a koronavírus miatti intézkedések a tavaly sporttörténelmet író Busa Andreát. A Halker-Király Team 27 éves kick-boxosa számára kiemelkedően sikeres volt a 2019-es év, amit több hónapos pihenő követett. A csepeli klasszis már épp újra elkezdte az edzéseket, amikor márciusban közepén a kijárási korlátozások miatt le kellett tennie a kesztyűt. Azóta otthon dolgozott és sportolt, miközben az Exatlonban szereplő nővérének szurkolt. Most azt tervezi, az októberről decemberre halasztott Európa-bajnokságon már versenybe száll, ahol két szakágban is címvédőként állhat a tatamira – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Busa Andrea az utóbbi két évben sorra halmozta a világkupa-elsőségeket, tavaly év végén pedig a sportág csúcsára ért azzal, hogy eddig egyedüli nőként a WAKO kick-box világszervezet hét szakága közül háromban is világbajnoki címet szerzett egy éven belül. A csepeli klasszis ezután kisebb motivációs válságba került és a munkájára koncentrált, csak mostanában kezdett el újra a versenyzés felé kacsintani.

„A 2019-es vb után úgy éreztem, nagyjából mindent elértem egy év alatt, amit el lehetett, és elbizonytalanodtam, hogy ezek után hogyan tovább. Ezért tartottam a szokásosnál hosszabb szünetet, és már pont elkezdtem edzeni az egyik kedvencemnek tartott március végi versenyre, amikor jött a járványhelyzet és megint bizonytalanná vált a jövő. Annak viszont örülök, hogy az eredetileg októberre meghirdetett Európa-bajnokságot átrakták decemberre, mert így azt érzem, lehet elég idő a felkészülésre. Szeretek kick-boxozni és versenyezni is, ezért valószínűleg ott már el fogok indulni.”

A civilben sportreferensként dolgozó kick-boxos az elzártság alatt sem hagyta el a mozgást: a kiadott edzéstervek követése mellett sajátsúlyos és súlyzós edzéseket végzett, a szüleinél vidéken töltött utóbbi hetekben pedig a számára nem túl kedves futást is gyakorolta.

„Jó volt, hogy ki tudtam menni mozogni az erdőbe a szüleimmel, illetve a kertes ház és a kutyák is segítettek átvészelni ezt az időszakot. Nem vagyok nagy nyüzsgős, de a megszokott nyolc óra munka, majd edzés és onnan este tömegközlekedéssel hazajutás rutinjából hirtelen nehéz volt belecsöppenni abba, hogy otthonról kell dolgoznom. Nagyjából egy éve vagyok a Magyar Paralimpiai Bizottságnál, ahol sportszervezői feladatokat végzek, és jól érzem magam” – mondta el Busa Andrea.

Amikor nem teendőit intézte, Andrea szintén világbajnok kick-boxos nővéréért, Busa Gabrielláért izgult, aki hónapok óta szerepel sikerrel a TV2 extrémsport-vetélkedőjében, az Exatlon Hungary-ben. Mint mondja, már nagyon várja, hogy újra beszélhessen vele, ugyanakkor bízik a finálé közelébe került lány teljesítményében.

„Mi elég jó testvérek vagyunk, ha bármi történik velem, akár munka, akár pasi vagy bármilyen más téren, szinte mindig ő az első, akinek írok. Rossz volt nélküle az utóbbi időben, viszont nagyon büszke vagyok rá. Még annál is ügyesebb, mint amilyennek gondoltam. Kiemelkedő a lányok között, és mivel én kezelem a social media felületeit, azt is látom, hogy sokakra inspirálóan hat. Voltak már páran, akik megkérdezték, hol tudnak elkezdeni kick-boxozni. Ez szerintem biztató a sportágra nézve, és talán az utánpótlás bázist kicsit lehet azzal növelni, hogy a tévében látott jó példák nyomán a fiatalok eljönnek kick-boxozni” – fogalmazott Busa Andrea.

0 Tovább

Tuncsik József szívét generálozták

Az olimpiai érmekben azóta sem dúskáló magyar cselgáncssport első ötkarikás érmét még 1976-ban szerezte Tuncsik József. A történtek óta is legendásan erősnek ismert „kisember” a legutóbbi hónapokban látványosan megroggyant, aminek vége egy generállal felérő szívműtét volt.

– Korábban már átestem egy csípőműtéten, de ez év elejétől egyre gyengébbnek éreztem magamat – emlékezett a sikereit elsősorban 63 kilóban elért judós. – A gyakori rosszullétek végül egy infarktusban csúcsosodtak ki, amelyet követően életmentő műtéten estem át. Mostanra már a rehabilitációs időszakon is túljutottam, így óvatosan ugyan, de „kapirgálhatok” a Törökbálint határában lévő, ötezer négyzetméteres kertünkben.

– Az Ön testi erejéről legendák keringenek…

– Egyszerű a válasz: nagyon viszontagságos gyerekkorom volt, Debrecen közelében éltünk, keményen kellett dolgoznom. Tizennégy évesen pedig kőműves tanuló lettem Budapest XIII. kerületében, ott sem tollseprűket kellett mozgatnom.

– Hogyan került éppen a tatamik világába?

– A tanintézetben nem volt tornatermünk, ezért testnevelőnk kikötötte, hogy mindenki keressen magának sportolási lehetőséget. Én előbb a Honvéd ökölvívóihoz néztem be, majd a birkózókat látogattam. Varga Jancsi és társai közelebb álltak hozzám, mint a bunyósok, de mivel ott soha nem volt játék, így továbbléptem a cselgáncsozókhoz, ahol kötélmászástól ajándék csokiig minden volt.

– Villámkarriert futott be, hiszen 1972-ben még nem volt 23 éves és már fix olimpiai utazónak számított.

– Hatalmas pechem volt, az utolsó edzésen combnyaktörést szenvedtem. Négy év múlva viszont kikötötték, csak akkor mehetek Montrealba, ha előtte tavasszal megnyerem az Eb-t. Megtörtént, repülhettem. A sportág első Európa-bajnokaként az első magyar olimpiai érmes is én lettem a harmadik helyem révén.

– A következő Eb-ről bronzérmet hozott, majd azonnal visszavonult.

– A Honvédban már edzősködtem, a junior válogatott élén pedig 1981-ig állhattam. Ezt követően Paksra kerültem, ahol a cselgáncs edzőség mellett a labdarúgók menedzsereként is dolgozhattam. Csak úgy engedtek el tíz évvel később, hogy beszerveztem magam helyett Hangyási Lászlót, aki mindmáig kitűnő munkát végez az atomvárosban.

– Visszatért Budaörsre és több helyen is szakosztályt alapított.

– Diósdon, Budakeszin és Törökbálinton is és voltam a keresztpapa. Különösen a törökbálinti szakosztályt sajnálom, mert ott igen eredményes munka folyt, mégis ellehetetlenítették. Ezzel el is vették a kedvemet a további szervezéstől. Egészen a legutóbbi időkig dolgoztam, míg megálljt nem parancsolt az egészségem.

– A sportág történéseit mennyire követi?

– Mozaikosan, de képben vagyok. Lenne is véleményem a dolgokról, de úgy érzem, nem örülnek, ha egyenesen beszélek. Így „középtávolból” figyelek és inkább az egészségemmel foglalkozom. Sótonyi Péter professzor úrnak nagy hálával tartozom, mert ő mentett meg a korai búcsútól.

(jochapress / Jocha Károly)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum