Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fallabda - Egyéni ob a Világjátékok jegyében

Százhalombatta ad otthont az idei fallabda országos bajnokságnak! Szeptember utolsó hétvégéjén az ország legjobb játékosai ragadnak ütőt az Omega 32. Országos Egyéni Squash Bajnokságon.

A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség információi szerint a nőknél és a férfiaknál is elindul a címvédő. „Mind Chukwu Hannah, mind pedig Farkas Balázs nevezett már. Az ob érdekessége a korábbi hagyományokkal szemben az lesz, hogy nem lesz selejtezős nap Százhalombattán. Bízunk abban, hogy idén is rangos összecsapások lesznek, amelyek után kiderül, hogy kik nyerik a 2020-as országos bajnokságot.” – nyilatkozta Képes Gábor, a szövetség főtitkára.

Az egyéni országos bajnokság győztesei jó eséllyel pályáznak arra, hogy Világjátékok-szabadkártyához jussanak.

A következő Világjátékokat a tokiói olimpia halasztása miatt egy évvel később, 2022-ben rendezik meg az egyesült államokbeli Birminghamben. Érdekesség, hogy azóta, amióta Magyarország egységes csapatot küld a játékokra, azaz 2005 óta, minden alkalommal volt magyar fallabdázó az olimpián kívüli sportágak seregszemléjén.

0 Tovább

Első felnőtt egyéni bajnoki aranyát nyerte a tájfutás nagy tehetsége

Gárdonyi Csilla remeklését hozta a tájfutók középtávú és váltó országos bajnoksága, amely az idei első OB-hétvége is volt egyben. A Várpalotától északra fekvő hegyoldalakon rendezett verseny fizikálisan komoly kihívást jelentett a futóknak, rendkívül meredek völgyekkel, és nagy szintkülönbségekkel kellett megküzdeniük a pályák teljesítése során. A pályák hossza korosztályonként változott, 3 és 5 km között alakult légvonalban.

A magyar tájékozódási futás nagy tehetsége, a még csak 19 éves, de már junior világbajnok Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék SE) először állt rajthoz a felnőttek mezőnyében egyéni OB-n, és rögtön egy fantasztikus futással tette le a névjegyét. Már a selejtezőből is első helyen jutott tovább, a döntőben pedig öt perc előnnyel győzött egy olyan versenyszámban, ahol gyakran csak másodpercek döntenek a helyezésekről. Második helyen klubtársa, Kézdy Borbála ért be, míg a harmadik helyen Sárközy Zsófia végzett. Első, ám minden bizonnyal nem utolsó egyéni aranyát nyerte Gárdonyi Csilla, akinek ősszel a salgótarjáni junior Európa-bajnokságon is szoríthatunk. A férfiak mezőnyében Bakó Áron (Tabáni Spartacus) szintén nagy előnnyel győzött, ő Baumholczer Mátét és Liszka Krisztiánt utasította maga mögé.

A MOM-Hegyvidék SE „tehetséggyára” azonban nem érte be ennyivel, ugyanis másnap a Váltó OB-n is aranyérmet szereztek a budai fiatalok a felnőttek között. De hogyan! A még junior korú Gárdonyi Csilla mellett a 2006-os születésű, mindössze 14 éves(!) Mikes Janka is a csapat tagja volt, a rutint pedig az alig 23 éves Kézdy Borbála képviselte. Ennek ellenére már a második futók után négy perc előnnyel álltak az élen, Gárdonyi Csilla harmadik futóként pedig klasszis teljesítménnyel 10 percesre növelte az előnyüket a Tabáni Spartacussal szemben. Harmadik helyen némi meglepetésre a szintén két utánpótláskorú versenyzővel felálló Egri Spartacus végzett. A férfi váltóverseny simának indult, ám a nagy esélyes Tabáni Spartacus második futója egy ellenőrzőpontot nem érintett, így a nagy előnnyel élen álló váltót kizárták. Az aranyérem kilenc év után először a stabilan versenyző Tipo TKE váltójáé lett (Porgányi Márk, Kerényi Máté, Dalos Máté), míg mögöttük a Pécsi VSK és a Tabáni Spartacus második csapata értek be még dobogós helyeken.

A juniorok között Mérő Dominika (Veszprémi Honvéd) és Jónás Ferenc (Szegedi VSE) dominált: mindketten nagy előnnyel nyerték meg korosztályukban a középtávú bajnoki címet, és másnap a váltóversenyen is aranyéremre vezették csapatukat. Rájuk a következő hétvégén újabb nagy erőpróba vár, ugyanis most rendezik meg a junior válogatóversenyeket: középtávon és hosszútávon csapnak össze a fiatalok a válogatott keretbe kerülésért, ezúttal mátrai terepeken.

0 Tovább

Sárváron álltak asztalhoz a magyar szkanderosok

Rangos viadalon vannak túl a magyar szkanderosok. A sportágban megrendezték a már hagyományosnak mondható sárvári országos bajnokságot. Az ob nemzetközi verseny is volt egyben, hiszen a magyar nemzeti csapaton kívül az osztrák válogatott is elindult.

„A szkanderosok számára mindig ünnepnek számít a sárvári ob. Még egy kiadós zivatar sem tudta megzavarni a versenyt, amely továbbra is remek felkészülési állomásnak számított a hazai TOP-szkandereseknek.” – összegzett Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke a sikeres országos bajnokság után.

A szervezők információi szerint több, mint 160 nevezés érkezett az ob-ra. „Ha a körülmények engedik, akkor a következő nagy megmérettetésünk a hazai rendezésű Világkupa lesz. A Judgement Day-t a tervek szerint október 17-én rendezzük meg a Fitparádé részeként, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénában.” – jegyezte meg a közeljövővel kapcsolatban Csabai Attila, aki a Szkander Világszövetség és az európai szövetség alelnökeként dolgozik a szkander népszerűsítéséért.

0 Tovább

Magyar győzelem a Közép-Európa Kupán

Nagy Norbert győzelemmel tért vissza közel féléves kényszerszünet után! A magyar autóversenyző eredetileg a hegyi Európa-bajnokságon indult volna 2020-ban, de a kontinensbajnokságot a koronavírus járvány miatt törölték. Nagy ezúttal a Közép-Európa Kupán ült autóba a Szlovákia Ringen, ahol végül győzni tudott a Lotus Eastern Europe kategóriában.

rally

„Ilyen hosszú kihagyás után nagyon élveztem a versenyzést. Egy Lotus V6-os Exige Cup R volánja mögött vágtam neki a versenynek, amely küzdelmes volt. Külön köszönet a szervező GFS Racing Team-nek” – összegzett Nagy Norbert az eredményhirdetés után.

Nagy Norbert közben elindított egy mentorprogramot. A Nagy Norbi Racing Team színeiben az országos gokart-bajnokságban Lantos Szabolcsnak segít a versenyzésben.

„Az utóbbi időben több versenyautóval tesztel Szabi. A vírus utáni időszakban eldöntjük majd, hogy milyen kategória felé vegye az irányt.” – hangsúlyozta Nagy Norbert, akinek az autója folyamatosan készül.

„Remélhetőleg a következő hegyi idényben már autóba ülhetek ebben a klasszikus kategóriában. Egy Mitsubishit rakunk össze a hegyi Eb-re, bízom benne, hogy hamarosan már tesztelni is lehet” – tette hozzá Nagy Norbert.

0 Tovább

Visszatért az élet a kick-boxban

A koronavírus-járvány okozta leállást követően augusztus első felében megrendezett a központi edzőtáborokkal visszatért a normál kerékvágásba a kick-box élet Magyarországon. A hazai szövetség elnöke, Galambos Péter szerint jól sikerültek a táborok, és az is bebizonyosodott, amit előtte sejtettek: nagyon nagy szükség volt arra, hogy az ország különböző pontjairól érkezett kick-boxosok találkozzanak, és együtt készüljenek – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Augusztus első felében lezajlott a sportág mind a hét szabályrendszerének a központi edzőtábora. Csongrádon a pointfighting és a három ringes szakág mellett a formagyakorlatosok is helyet kaptak, ugyanott bíró- és edzőtovábbképzést is tartott az MKBSZ. A light-contact és a kick-light szakágak edzőtábora eközben Vépen zajlott le.

A szövetség fedezte a tavalyi győri utánpótlás Európa-bajnokság magyar érmeseinek és az idei ranglisták első két helyezettjének a tábori költségeit, akárcsak a továbbképzésekre elsőként jelentkezett ötven főnek - mondta Galambos Péter. Hozzátette: arra hívták fel az érintettek figyelmét, hogy szigorúan önkéntes alapon vegyenek részt az eseményeken, még akkor is, ha a rendezők mindenhol fokozottan figyeltek az egészségügyi előírások betartására.

"Jól sikerültek a táborok, és nagyon kellettek már. Előzőleg is sejtettük, hogy szükség van a megrendezésükre, és ez száz százalékig bebizonyosodott, az emberek borzasztóan vágytak arra, hogy ismét együtt lehessenek és készülhessenek a jövőre. A csongrádi tábor ringes részére a várakozásnál többen, közel ötvenen eljöttek, ami azt is jelzi, hogy ezekre a, mostanában kicsit kevésbé eredményes szakágakra is komoly érdeklődés van, ezáltal szép sikerek várhatóak a jövőben. A formagyakorlatosok felkészülését egy elismert olasz szakember segítette, és a bíró, illetve edzőtovábbképzésen is kifejezetten aktívak voltak a résztvevők. Az egész tábort dzsembori hangulat jellemezte, persze, komoly szakmai munka mellett" – számolt be Galambos Péter.

Sikeres volt a vépi tábor is – jelentette ki egybehangzóan Dancsó Zoltán és segítője, Olasz Attila, a light-contact és a kick-light szakág két vezetője.

"Mindenképpen sikeresnek ítéljük a tábort, főleg, hogy egy hektikus, és számunkra csonka évről beszélünk. Ugyebár nehéz a gyerekeknek megfelelő motivációt találni, hogy elmarad az idei utánpótlás világbajnokság. Ennek ellenére többen vettek részt a táborban, mint amire számítottunk, mert úgy gondoltuk, hogy kisebb lesz az érdeklődés, ha nincs kőbe vésett cél. Ehhez képest, akik eljöttek, mind hozzáállásban, mind felkészültségben a tőlük elvárható legjobbat nyújtották" – értékelt Olasz Attila.

"Körülbelül hatvanan voltunk. A srácok lelkesek voltak, jó volt látni, ahogy dolgoznak, és bízom benne, hogy az elvégzett munka a jövőben megjelenik majd" – tette hozzá Dancsó Zoltán, aki a táborból többször is hazalátogatott Szombathelyre, hiszen párja, a korábbi háromszoros világbajnok Marton Klára a közelmúltban adott életet gyermeküknek.

0 Tovább

I. Eger Beach Teqball Cup - Algériai, tunéziai és romániai teqballosokat előztek meg a magyarok 

Magyar győzelemmel fejeződött be az I. Eger Beach Teqball Cup! A nemzetközi tornát ugyanis a Blázsovics Ádám, Bányik Csaba kettős nyerte meg. A kupán a magyar duók mellett Algériából, Tunéziából és Romániából érkeztek teqballosok.

Közben a magyar bajnokságban komoly küzdelem zajlik a második vonalban az első osztályú tagságért. Az ob II legutóbbi fordulóját Felsőzsolcán rendezték meg, ahol Kalmár Dávid és Szatmári Patrik győzött, megelőzve Velkey Balázst és Murvai Kristófot. A bronzérmet Bajor Gábor és Pál Zoltán szerezte meg. A sportágban az utóbbi időben felpörögtek az események, megalakult a hazai szövetség, elindult az országos bajnokság is.

0 Tovább

Mocsai Lajos a MEFS új elnöke!

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) augusztus 12-i tisztújító közgyűlésén az elkövetkezendő négy évre Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajost elnöknek, Prof. Dr. Bács Zoltánt, Dr. Gál András Leventét, Prof. Dr. Merkely Bélát a MEFS alelnökeinek, elnökségi tagoknak pedig Prof. Dr. Ács Pongrácot (PTE), Dr. Freyer Tamást (NKE), Rakaczki Zoltánt (ME), Vladár Csabát (BCE), a HÖOK jelöltekként Kiss Viktort és Molnár Dánielt választották meg.

A MEFS leköszönő elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám nyitotta meg a MEFS tisztújító közgyűlését szerda délelőtt a Testnevelési Egyetem Athén termében. A közgyűlésen hagyományosan a MEFS által alapított díjakat is kiosztották, az egyetemi sportért megvalósított kiemelkedő munka elismeréseként. Díjat adott át Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Dr. Kulcsár Krisztián a MOB elnöke, Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Murai László a HÖOK elnöke és Prof. Dr. Kiss Ádám.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte: „Fontos hogy megtartsuk a koronavírus-járvány vírus előtti időszak értékeit, hiszen a sport területe kulcsfontosságú a krízisek átvészelésében. Erre kiváló példa a tisztújító közgyűlés után kezdődő 2020 FISU World Forum, a MEFS, a Testnevelési Egyetem (TE) és a Digitális Jólét Program (DJP) közös rendezésében, ami a helyszíni rendezvény elmaradás után az online térben 102 ország 1400 regisztrálójával zajlik. Mivel a magyar kormány stratégiai ágazatként tekint a sportra, fontos, hogy a felsőoktatási sport és a MEFS továbbra is támogassa az egyetemeken keresztül az élsportolókat és a rekreációs célú szabadidősportot.” Dr. Szabó Tünde kiemelte, hogy a felsőoktatásban töltött esztendők az utolsók, ahol még közvetlenül hatni tudunk a fiatal generációkra az egészséges életmód kialakítása érdekében.

Dr. Kulcsár Krisztián a MOB elnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a MOB fontos szövetségese a MEFS-nek. Gratulált a szervezőknek a 2020 FISU World Forum megrendezéséhez, majd zárszóként megköszönte az elnökség eddigi kiemelkedő munkáját és az önmagukért beszélő kiváló eredményeket.

Itt kell elmondani, hogy Dr. Sterbenz Tamás a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese zárszavában megköszönte a tagság és az elnökség elmúlt négyéves munkáját és sikeres munkát kívánt az új elnökségnek. A korábbi MEFS alelnök felhívta a figyelmet, hogy a MEFS még eredményesebb működéséhez a bizottsági munka megerősítésére van szükség.

Dr. Hankó Balázs az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára rávilágított arra, hogy a felsőoktatási intézmények kiemelt célja, hogy az egyetemi rangsorokban minél előkelőbb helyen szerepeljenek. A MEFS a Hajós Alfréd Terv (HAT) alapjait 2012-ben tette le, attól kezdve folyamatosan azon dolgozik, hogy az abban kitűzött célok megvalósuljanak. A Tervben kiemelt elem a  digitalizáció, a szabadidősport fejlesztése, továbbá mindaz a tudás, lehetőség, amely a hallgatókat célozza meg szabadidős és rekreációs célú sportrendezvények és élsportolói sportesemények szervezése tekintetében. A MEFS ehhez kiváló fórumot nyújt, kapcsolati hálót biztosít és koordinációs feladatokat lát el – zárta köszöntőjét a helyettes államtitkár.

Murai László a HÖOK elnöke beszédében a sport és az olimpiai eszme értékeire hívta fel a figyelmet: az empátiára, egymás elfogadására és az adaptivitás fontosságára, melyek a karantén alatti időszakban megmutatták, milyen fontos az összefogás. A MEFS nagy segítséget nyújtott, reméli, nyújt a továbbiakban is a HÖOK azon munkájához, melynek célja az egyetemisták sportba történő erőteljesebb bevonása. Murai László kiemelte és nagy sikerként könyvelte el, hogy Kiss Viktor a MEFS HÖOK által delegált elnökségi tagja bekerült a FISU tisztségviselői közé, mely a MEFS-HÖOK együttműködés közös érdeme, majd megköszönte Prof. Dr. Kiss Ádám elnök úrnak az eddigi elért eredményeket és az együttműködést.  

A közgyűlésen Dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára ismertette az Elnökség 2019. évi munkáját, a pénzügyi beszámolót és a közhasznúsági jelentést a 2019. év vonatkozásában, továbbá a 2020. évi pénzügyi és szakmai tervet. Szalay Gábor, a felügyelő bizottság elnöke ismertette a Felügyelő Bizottság 2019. évi jelentését. Minden ismertetett beszámolót és szakmai tervet a Közgyűlés egyhangúlag, ellenszavazat nélkül elfogadott.

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, mint a MEFS elnökjelöltje röviden ismertette programját, melyet egy Klebelsberg Kunó idézettel kezdett: „A testnevelés újjászervezése nemzeti ügy, össztársadalmi érdek és érték”. Ez azóta sem változott, hangsúlyozta Mocsai Lajos.

„A sportoló nemzet szlogen tartalommal való megtöltése a cél az elkövetkezendő négy évben. Az alapfilozófiát újra kell fogalmazni a testkultúra, az életmód és az életminőség terén, mert nagy potenciál rejlik a fiatalok sportra való megnyerésében. A szabadidő eltöltése és a várható élettartam viszonylatában óriási változások vannak folyamatban, de sajnos még így is az egészségben eltöltött évek száma Európában az egyik legalacsonyabb Magyarországon. Ennek a szemléletnek megváltoztatása óriási kihívás az egyetemisták körében. A sportnak az egyetemeken divattá kell válnia, mindez a felsőoktatási vezetőkkel való kooperáció eredményeként érhető csak el.”

A MEFS új elnöke a testnevelő tanárok elfogadását, továbbképzését, szakmai és anyagi megbecsülését is célul tűzte ki megválasztása esetén.

A MEFS tisztújító közgyűlésén a tisztségeket az alábbi jelöltek nyerték el a 2020-2024-es időszakra:

 

Elnök: Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos

Alelnök:

Prof. Dr. Bács Zoltán – Debreceni Egyetem kancellárja,

Dr. Gál András Levente – Digitális Jólét Program szakmai vezetője

Prof. Dr. Merkely Béla – Semmelweis Egyetem rektora,

Elnökségi tagok:

Prof. Dr. Ács Pongrác – Pécsi Tudományegyetem

Dr. Freyer Tamás – Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Rakaczki Zoltán – Miskolci Egyetem

Vladár Csaba – Budapesti Corvinus Egyetem

Kiss Viktor – HÖOK jelöltje

Molnár Dániel - HÖOK jelöltje

Knoch Viktor – az olimpiai bajnokok képviselője

Felügyelő Bizottság elnöke:

Dr. Pavlik Lívia – Budapesti Corvinus Egyetem

Felügyelő Bizottság tagok:

Somogyi Ádám – Szegedi Tudományegyetem

Szalay Gábor – Eszterházy Károly Egyetem

Díjazottak:

Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportért Életműdíjat kapott:

Mészáros László – Pannon Egyetem

MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi – Főiskolai Sportért Díjat kaptak:

Prof. Dr. habil. Borbély Attila – Debreceni Egyetem

Nád János – Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Dr. Salgó András 1951 – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Széles-Kovács Gyula 1954 – Eszterházy Károly Egyetem

MEFS Csik Ferenc Ezüstplakettje az Egyetemi – Főiskolai Sportért Díjat kaptak:

Auer Károly – Széchenyi István Egyetem

Bánkyné Perjés Beatrix – Pécsit Tudományegyem

Bíróné Dr. Ilics Katalin – Eötvös Loránd Tudományegyetem Szombathelyik Egyetemi Kampusz

Prof. Dr. Bognár József – Eszterházy Károly Egyetem

Csépe Bálintné – Edutus Egyetem

Dr. Horváth Ákos – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Tóth Ottó – Budapesti Gazdasági Egyetem

MEFS Elek Ilona Emlékérem az Egyetemi – Főiskolai Sport Támogatáséért díjat kapott:

Varga Attila – Eszterházy Károly Egyetem 

Gedényi Mihály Elnöki Elismerő Oklevél az Egyetemi Sport Szervezéséért Díjat kaptak:

Budaházi Judit – Széchenyi István Egyetem

Halmos Zoárd – Pécsi Tudományegyetem 

Simó Szabolcs – ELTE-BEAC

Szirmai Zsuzsa – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fiatal Sportszakemberek Németh Angéla Magyar Egyetemi Sportért Érdemérme Díjat kaptak:

Barka Nikoletta – Budapesti Gazdasági Egyetem

Huszár Viktor – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Takács Réka – ELTE-BEAC

Nagy Máté – Testnevelési Egyetem

Magyar Egyetemi – Főiskolai Halassy Olivér Hallgatói Díjat kaptak:

Fenyves Balázs – Eszterházy Károly Egyetem 

Müller Zsófia Zita – Pécsi Tudományegyetem

Sas Gábor – Testnevelési Egyetem

Varga András – Pécsi Tudományegyetem

További díjazottak, akik később veszik át a díjat:

MEFS Csik Ferenc Ezüstplakettje az Egyetemi – Főiskolai Sportért Díj:

Prof. Dr. Bognár József – Eszterházy Károly Egyetem

Gyurta Dániel

Dr. Szatmári Zoltán – Szegedi Tudományegyetem

MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje:

Prof. Dr. Merkely Béla – Semmelweis Egyetem

0 Tovább

Készül a jövő stratégiája a búvároknál!

Papp Gábor csapatával a jövő évi stratégián dolgozik. A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) újonnan megválasztott elnöke bízik abban, hogy a búvárkodást sokkal népszerűbbé lehet tenni Magyarországon. Az elnök a buvar.hu-nak adott interjújában beszélt erről.

„Június 23-án volt a közgyűlés. Hiába jött a nyár, az új elnökséggel, a szövetség irodájával karöltve nagy lendülettel vetettük bele magunkat a munkába. Első lépésként teljesen átvilágítjuk a szövetség működését. Ennek bizonyos lépései tartanak még és vannak aktuális feladatok, ezek egy része összefügg a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzettel. Bízom benne, hogy hamarosan kommunikálhatók lesznek azok az eredmények, amelyeket kapunk az átvilágítás során. Szeptember végéig lesz még egy közgyűlésünk, ahol a tavalyi évi beszámolót, a következő évi tervet és a költségvetést mutatjuk be. Ezután jöhet a szövetség stratégiájának véglegesítése a 2020-2024. évi időszakra. Közben kiderült, hogy a tájolósok kontinensbajnoksága elmarad, az uszonyosok Európa-bajnokságára a válogatottat egyelőre beneveztük, azonban jelen pillanatban nagyon kevés a nevező ország, meglátjuk valóban megtartják-e a szervezők.” – mondta az elnök.

A tisztújító közgyűlés után Papp Gábor azt nyilatkozta: az az egyik legfontosabb cél, hogy a hazai bázis minél nagyobb legyen. „Ez az egyik legfontosabb, hogy a búvártársadalomban az MBSZ égisze alatt létrejöhessen a technikai és szakmai integráció, legyen minél több aktív búvár Magyarországon! Itt ki is emelném, hogy a technikai bizottság már jelentős lépéseket tudott tenni, az MBSZ egy asztalhoz ült az oktatási szervezetekkel és körvonalazódik a jövőbeni szorosabb együttműködési forma. A sportágak fejlesztésében a versenysportok jövőbeni sikeressége, már csak a hagyományok miatt is kiemelt, de a szabadidős búvárkodás fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk” – tette hozzá a Magyar Búvár Szövetség elnöke.

0 Tovább

Tíz érem a cél a hazai rendezésű jet-ski világversenyen

Augusztus 27. és 30. között rendezik meg a Nyíregyháza melletti Levelek taván az idei jet-ski Magyar Nagydíjat, amely Európa-bajnoki futam, a juniorok számára pedig világbajnokság egyik állomása is lesz. A Magyar Jet-ski Szövetség elnöke, Czeller Béla a tavalyi eredményes szereplés megismétlését várja a legjobb hazai versenyzőktől.

Hosszú évek után 2019-ben rendezhetett ismét Európa-bajnoki futamot Magyarország. A Leveleki Szabadidőpart taván lebonyolított Magyar Nagydíjon tíz magyar érem született, a színvonalas rendezésnek köszönhetően pedig hazánk kiérdemelte, hogy 2020-ban is otthont adhasson a versenynek. A koronavírus-járvány miatt a nagydíj az eredetileg tervezett júniusi időpontról augusztus végére került, ugyanakkor – miután Portugália lemondani kényszerült a maga viadalait – a program kiegészült a juniorok világbajnoki versengésével is.

„Ha úgy vesszük, akkor a járvány nyertesei lettünk, hiszen 2006 óta most először rendezhetünk világbajnokságot” – jelentette ki Czeller Béla, aki szerint reális esély van megismételni a 2019-es éremtermést.

A szövetség vezetője roppant eredményesnek nevezte a tavalyi esztendőt, amivel szerinte a magyarok magasra tették fel maguknak a lécet. Megjegyezte: technikai sport lévén nehéz az esélyekről beszélni, hiszen egy esetleges gépleállás azonnal – akár az első helyről történő –kiesést jelent. Ennek ellenére az a céljuk, hogy a programot alkotó Ski (álló), illetve Runabout (ülő) kategóriákban megismételjék az előző évi eredményeket.

„A junioroknál az álló kategóriában mindenképpen van éremesélyesünk” – sorolta Czeller Béla. – „A Ski GP 3-ban Szabó Barnabástól azt várjuk, hogy megvédje tavalyi Európa-bajnoki címét, és Sümegi Martintól is dobogós helyezésre számítunk. A Runabout  veterán kategóriában tavaly három érmesünk is volt, akik, úgy tűnik, idén is rajthoz állnak, úgyhogy ebben a számban is bizakodóak vagyunk, emellett a Ski veteránban van keresnivalónk. A Runabout GP 2-ben tavaly dobogós Hársfalvi Gergely is éremesélyes, ráadásul ő nyíregyházi versenyző, tehát, mondhatni, hogy hazai pályán versenyez majd. Ha beválnak a számításaink, akkor a versenyzők formáját és a gépek fejlesztéseit is figyelembe véve reális esélye van annak, hogy összejöjjön az áhított tíz érem.”

A Magyar Nagydíjon az Európa-bajnokság tizenhárom kategóriája mellett a fiatalok két világbajnoki versenyszámban, a Ski GP 3.2-es (13 év alattiak) és a Ski GP 3.3-as (13-15 évesek) kategóriában állhatnak jet-skijükre.

0 Tovább

Teqball ob – Még semmi sem dőlt el!

Élesedik a küzdelem a teqballosoknál. A sportág első országos bajnokságán az egyéni I. osztály legjobbjai játszottak, az eseménynek Budapest adott otthont.

A legutóbbi fordulót végül Blázsovics Ádám nyerte meg klubtársa, a Phoenix Teqball Akadémia játékosa, Bányik Csaba pedig a második helyen zárt. A dobogó harmadik fokára Katz Balázs állhatott fel. A bajnokság szeptember 4-i, azaz a következő fordulója a magyar bajnoki címről fog dönteni.

A teqball egy futballalapú új sportág, amely mind a profi focisták, mind az amatőr sportkedvelők számára kiválóan alkalmas a technikai tudásuk, koncentrációs készségük és állóképességük fejlesztésére. Kis túlzással a teqball a labdarúgás legtisztább válfaja, mivel a játékosok között nincs fizikai kontaktus, tehát az ütközésekből, durva belépőkből származó sérüléseket teljesen ki lehet zárni egy teqball mérkőzés, vagy edzés során. A hivatalos szabályok értelmében a sporteszközt nem lehet megérinteni, amely szintén csökkenti a sérülésveszélyt.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum