Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Papp Gábor: a környezettudatosság közös érték a búvársportban és a triatlonban

Papp Gábor is teljesítette a Primavera Balatonman Kenesét. A Magyar Búvár Szakszövetség elnöke számára nem idegen közeg a víz, hiszen volt válogatott búvárúszó, jelenleg senior úszó.

„Pár éve az országúti kerékpárt is bekapcsoltam a mozgásba, és innen már csak egy lépés volt, hogy elkezdjem a triatlont" – kezdte Papp Gábor, aki az elmúlt hétvégén ismét teljesítette a középtávot.

„Ez a sportág dinamikusan fejlődik, és komoly párhuzamot tudok vonni a búvárkodás szabadidősportos fejlesztési lehetőségeivel. Mindkét sportág túl a vizes közegen a természet megóvására, környzettudatosságra nevel. Ráadásul a hétvégi versenynek volt egy elég komoly ÖKO nevezés vonala is, ami külön dicsérendő kezdeményezés. Ugyanezt a szemléletet szeretnénk minél jobban elősegíteni a búvárok közreműködésével is." – tette hozzá a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke.

A Primavera Balatonman Kenese volt a hazai triatlonsport legzöldebb versenye. 2020-ban először kedvezményes ÖKO-nevezéssel is rajthoz lehetett állni. Ennek a lényege az volt, hogy a triatlonos a kedvezményes nevezési díjért cserébe vállalta, hogy a frissítőpontokon és a végfrissítéskor kizárólag a saját poharát, vagy kulacsát használta, így a szervezők a minimálisra csökkentették az eldobált műanyag poharakat.

0 Tovább

Új főtitkár a MEFS-nél!

Új főtitkár a Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetségnél (MEFS). Dr. Székely Mózest Juhász Péter váltja.

A MEFS irányításában a közelmúltban tisztújítás volt, miután a közgyűlés Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajost választotta meg elnöknek. A sportvezető akkor hangsúlyozta: a sportnak az egyetemeken divattá kell válnia, mindez a felsőoktatási vezetőkkel való kooperáció eredményeként érhető csak el.

Az új főtitkár, Juhász Péter legutóbb a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) sportiroda vezetőjeként tevékenykedett. A leköszönő főtitkár, Dr. Székely Mózes az elmúlt nyolc évben látta el a főtitkári feladatokat a MEFS-nél.

0 Tovább

Gárdonyi és Tugyi nyerték a rövidtávú tájfutó ob-t

Zalaegerszegen rendezték meg a tájékozódási futók rövidtávú országos bajnokságát. A hosszabb távoktól eltérően ezt a versenyformát jellemzően városi környezetben rendezik, így ezúttal a zalai megyeszékhely belvárosa volt a döntő helyszíne. A női versenyen a nagy esélyes Gárdonyi Csilla győzött, a férfiaknál pedig szoros csatában Tugyi Levente. A legnagyobb izgalmakat a váltóverseny hozta, ahol a célegyenesben dőlt csak el az érmek sorsa.

Noha a tájékozódási futás hagyományosan erdei sportág, az immár huszadik alkalommal kiírt, városi terepeken rendezett rövidtávú ob a legnépszerűbb országos tájfutó bajnoksággá nőtte ki magát: közel 1100-an álltak rajthoz a versenyen. A versenyzőkre szombaton az egyéni verseny selejtezője és döntője várt, míg vasárnap a rövidtávú váltóbajnokságra került sor. A pályák hossza 15-17 perc körül alakult, amely 3,8-4,1 km közötti távokat jelentett – az átlagtempó a tájékozódás, a gyakori irányváltások, és a változatos futófelület miatt lassabb, mintha atlétikai pályán futnának a versenyzők.

A női egyéni versenyen ezúttal is a felnőttek között indult a még junior korú Gárdonyi Csilla, aki a három héttel korábban középtávon szerzett ob-aranya után rövidtávon sem adott esélyt a mezőnynek. A selejtezőből biztos futással jutott tovább, majd háromnegyed perc előnnyel győzött a döntőben. A mindössze 19 éves junior világbajnok tehetség másodszor állt rajthoz felnőtt egyéni bajnokságon, és második aranyérmét gyűjtötte be, valósággal berobbant a felnőtt mezőnybe az idén. A második helyen Sárközy Zsófia végzett, míg a dobogó harmadik fokára a szám egyetemi világbajnoki címvédője, Weiler Virág állhatott fel. Számára azért számít nagy sikernek a bronzérem is, mivel nyár eleji bokaműtétje után ez volt az első tétversenye.

A férfiaknál hatalmas csatát hozott a döntő, a hat legjobb futó 50 másodpercen belül ért célba. Az idegőrlő küzdelemből Tugyi Levente jött ki legjobban, így 2017 után második alkalommal szerzett aranyérmet a számban. Az ezüstérmet a 2018-ban győztes, tavaly szintén második helyen végző Ormay Mihály szerezte meg. Harmadik Baumholczer Máté lett.

A váltóversenyen vegyes csapatok mérték össze erejüket, két női és két férfi futó alkotott egy váltót. A Tabáni Spartacus tűnt a legesélyesebbnek, mivel négy versenyzőjük közül hárman is dobogón álltak egyéniben. Hamar le is szakították üldözőiket, egyedül a Szegedi Vasutas SE tudta tartani velük a lépést, az utolsó körben viszont Weiler Virág két és fél percesre növelte a tabániak előnyét, így sorozatban ötödik rövidtávú váltó aranyérmét szerezte meg a kék-fehér klub. A szegediek közel álltak ahhoz, hogy az ezüstöt is elveszítsék, hiszen az Egri Spartacus és a Diósgyőri TC utolsó futója is felfutott rájuk, így befutócsata döntött a 2-4. helyezésekről. Ebből a szegediek jöttek ki legjobban, a Diósgyőr lett a bronzérmes, míg az egriek fiatal csapata néhány lépéssel ugyan, de lemaradt a dobogóról.

Rövidtávú OB női egyéni (3,8 km):

1.      Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék SE) 16:45

2.      Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) 17:32

3.      Weiler Virág (Tabáni Spartacus) 17:59

Rövidtávú OB férfi egyéni (4,1 km):

1.      Tugyi Levente (Diósgyőri TC) 15:06

2.      Ormay Mihály (Tabáni Spartacus) 15:25

3.      Baumholczer Máté (Pécsi Vasutas SK) 15:36

Rövidtávú Váltó OB:

1.      Tabáni Spartacus (Sárközy Zsófia, Ormay Mihály, Bakó Áron, Weiler Virág) 64:21

2.      Szegedi Vasutas SE (dr. Szerencsi Ildikó, Szabó Marcell, Jónás Ferenc, Gerber Csenge) 67:47

3.      Diósgyőri TC (Tamás Bianka, Tugyi Levente, Demeter Ambrus, Szilágyi Emese) 67:50

0 Tovább

Bajnokavatás – A teqball párosok között Blázsovics Ádám és Bányik Csaba nyerte az országos bajnokságot

A párosok között is véget ért az országos bajnokság a teqballosoknál. A sportág első magyar bajnokságát végül az összes fordulóban diadalmaskodó Blázsovics Ádám, Bányik Csaba kettős szerezte meg. (A kettős mindkét tagja rendelkezik már világbajnoki címmel). Másodikként a Bakó Ádám, Fördős Soma duó zárt. A bronzérem a Csereklye Martin, Bene Zsombor egységé lett.

Korábban eldőlt, hogy Bányik Csaba nyerte a több állomásból álló I. Teqball Országos Bajnokság egyéni aranyát. A magyar fejlesztésű sportágban az ob zárófordulójában az ezüstöt Blázsovics Ádám, a bronzot pedig Csereklye Martin szerezte meg Budapesten.

A sportágban 2020-ban felpörögtek az események.  Júniusban megalakult az Országos Teqball Szövetség (OTESZ), amelynek közgyűlése id. Gattyán Györgyöt választotta meg első elnökéül. Rá egy hónapra elstartolt az első országos bajnoki sorozat, és egyre többen kapcsolódnak be a dinamikusan fejlődő sportágba. Az első osztály mellett már idén megrendezték a másodosztály küzdelmeit is, amely hamarosan zárul, így kiderül, hogy kik jutnak fel az ob I-be.

0 Tovább

Törölték az Azori-szigetek Rallye-t, a magyar klasszis már a jövő évre koncentrál

Törölték az Azori-szigetek Rallye-t. A Herczig Norbert, Ferencz Ramón duó már a 2021-es szezonra is gondol.

A koronavírus alaposan felforgatta a sport világát (is), az élsportolók többségének a helyzethez való alkalmazkodás a legfontosabb célja. Így van ezzel a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős is, amely a Lett Ralit kihagyta, de a törlés miatt az Európa-bajnokság azori-szigeteki állomásán sem tudott indulni.

„Sajnos eljutottunk odáig, hogy a raliban is csak arról beszélhetünk tényként, ami már megtörtént. Tervezni nem nagyon lehet.” – mondja a MOL Racing Team pilótája.

„Ugyanakkor természetesen mindannyiunk és a környezetünk egészsége a legfontosabb, így minden szabályt betartva, igyekszünk lépésről-lépésre hozzájárulni ahhoz, hogy ha lassan is, de túl legyünk ezen az egész koronavíruson. A Rali Európa-bajnoki sorozat eddig nagyon jól tartotta magát hiszen a tervezett 8 futamból 6 futam biztosnak tűnt. Azonban most újabb nehézség jött: elmaradt az Azori-szigetek Rallye. Azt az infót kaptuk, hogy október elején beterveztek egy Rally Fafe Montelongo elnevezésű portugál Eb-állomást, a versenynaptárban szerepelt a ciprusi állomás is, amely biztos, hogy nem lesz megtartva. Ezt követően kerülne megrendezésre a magyar rali Eb-futam, és a spanyolországi Gran Canarián rendezendő száguldással fejeződne be az idei Európa-bajnoki sorozat. De hogy ezekből a versenyekből mi valósul meg, azt most nem nagyon lehet kijelenteni. Mindenesetre mi már fél szemmel a 2021-es sorozatra is figyelünk már” – mondta a Volkswagen POLO GTI R5 pilótája. 

0 Tovább

Teke - Újabb világversenyeket töröltek, itthon elindult a bajnokság

Az egyik legsikeresebb olimpián kívüli magyar sportágban törölték a világbajnokságot, valamint a nemzetközi kupákat, ugyanakkor elindult a hazai pontvadászat!

A Nemzetközi Szövetség (WNBA-NBC) döntése alapján először elmaradt az augusztus utolsó hétvégéjére tervezett Nemzetközi Konferencia, majd a lengyelországi világbajnokságot, valamint a csapatkupákat is törölték, így idén nem lesz Világkupa, Európa-Kupa, valamint NBC Kupa sem.

„Szövetségünk természetesen sajnálattal figyelte az eseményeket, azonban az gondoljuk, hogy az egészségünk megóvása a legfontosabb, amelynek érdekében megfelelő döntést hozott a nemzetközi szövetség.” – értékelt Bátor Gábor, a magyar szövetség főtitkára.

A sportvezető hozzátette: a hétvégén elindult a 2020/2021. évi Nemzeti Csapatbajnokság! A Szuperligában az NB I-ben illetve az NB II-ben megfelelő higiéniai és járványügyi szabályok betartása mellett már gurítanak a legjobbak itthon.

0 Tovább

Maximális óvatosság mellett rendeztek karate versenyt

Fél év után először került sor ismét karate versenyre Magyarországon. A koronavírus okozta márciusi leállásokat követően a sportágban áprilisban elindult egy hazai online formagyakorlat versenysorozat, amely 13 hétvégén keresztül tartott. A kezdeményezők a mostani hétvégén rendezték meg a sorozat utolsó állomását, amely immár személyes jelenléttel, de a járványra való tekintettel a biztonsági előírások maximális betartásával zajlott.

Ezen az eseményen adták át a kupákat a különböző kategóriák győzteseinek. Mivel az online időszak alatt a versenyszámok túlnyomó részében eldőlt, hogy az összesítésben kik lettek a győztesek, a záró fordulón csupán nyolcan vettek részt.

„A biztonsági előírások betartása miatt olyan sok teendő volt a versennyel, mint máskor egy több százfős bajnokság lebonyolításával” – mondta Gali Csaba szervező, aki egyúttal a sorozat ötletgazdája.

A versenyen – akárcsak az online időszakban – küzdelmi (kumite) kategóriák nem szerepeltek, az ifjú karatésok csak formagyakorlatokat (kata) hajtottak végre. A szervezők gondoskodtak arról, hogy a megmérettetés folyamán a bírók és a nézők végig maszkot viseljenek, és egymástól távol, a biztonsági távolságot betartva helyezkedjenek el. Az esemény ideje alatt a versenyzők is maszkot hordtak, csupán akkor vették le, amikor tatamira léptek bemutatni a tudásukat.

A tokiói olimpián történetében először bemutatkozó sportágban az idei világversenyeket törölték, csupán kisebb hazai versenyek megtartása várható az ősz folyamán – hasonló óvatosság mellett.

0 Tovább

ÖKO-versenyen avattak bajnokot a triatlonosoknál!

Népszerű volt a Primavera Balatonman Kenese! A Balaton-parti városban megrendezett versenyen eldőlt, hogy 2020-ban ki nyeri a triatlonosoknál a középtávú országos bajnokságot.

A szervezők tájékoztatása szerint közel 1000 induló volt a különböző távokon, hiszen az országos bajnokságon kívül speciál és iron távon is versenyeztek a triatlonosok. A férfiaknál Tarnai László győzött, és lett országos bajnok, míg a nőknél Koronika Judit volt a leggyorsabb, iron távon pedig Plesz Botond győzött 9 óra 13 perc 55 másodperces idővel.

Ez volt a hazai triatlonsport legzöldebb versenye. 2020-ban először kedvezményes ÖKO-nevezéssel is rajthoz lehetett állni. Ennek a lényege az volt, hogy a triatlonos a kedvezményes nevezési díjért cserébe vállalta, hogy a frissítőpontokon és a végfrissítéskor kizárólag a saját poharát, vagy kulacsát használta, így a szervezők a minimálisra csökkentették az eldobált műanyagpoharakat.

Eredmények

 Az országos bajnokság végeredménye:  

 férfiak
1. Tarnai László 3 óra 56 perc 34 másodperc

2. Lehmann Bence 3:58:54

3. Király István 4:03:29

 nők
1. Koronika Judit 4:37:53

2. Putnóczki Dorka 4:40:53

3. Svéd Amelita 4:44:06

Rövid táv

férfiak

1.     Csőke Balázs 2:05:46    

2.     Sinkó-Uribe Ábel 2:07:36

3.     Regős Gergely 2:11:18

nők

1.     Farkas Lilla 2:37:20

2.     Németh Beáta 2:56:32

3.     Kathi Renáta Julianna 2:57:37

 Speciál táv

férfiak

1.     Nagy Gergely 5:50:05

2.     Havas Péter 6:01:16

3.     György Ágoston 6:17:02

nők

1.     Cser Beatrix 6:07:16     

2.     Lajtos Ibolya 6:54:19

3.     Eizemann Adrienn 7:08:19 

Iron táv

férfiak

1.     Plesz Botond 9:13:55

2.     Simon István 9:34:52

3.     Ózsvári Olivér 9:36:58

nők

1.     Schmidt Adrienn 1:39:31

2.     Szeibert Anikó 12:31:30

3.     Halupka Ágnes 12:41:36

0 Tovább

Kieler Woche – Érdi Mária dobogóra állt az egyik legrangosabb nemzetközi versenyen

Érdi Mária dobogóra állt az egyik legrangosabb nemzetközi versenyen, a Kieler Wochén. A németországi Kielben megrendezett viadalon a laser radial hajóosztályban versenyző magyar klasszis kiegyensúlyozott teljesítmény után végzett a harmadik helyen a világ legjobbjait felvonultató mezőnyben.

„Jól sikerült a felkészülésem, és így az Európa-bajnokság előtt különösen örülök annak, hogy sikerült a Kieler Wochén dobogóra állni. A szombati nap egy picit gyengébb volt, de összességében sikerült kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Egy futamtól eltekintve, végig TOP 10-es eredményeim voltak” – mondta Érdi Mária, aki az MVM Zrt. támogatásával készül a jövő évi olimpiára.

A Kieler Wochén a dán Anne-Marie Rindom győzött, míg másodikként a holland Marit Bouwmeester zárt.

Az idei Európa-bajnokságot Lengyelországban rendezik meg október 9. és 16. között. Eredetileg Görögország adott volna otthont a kontinensbajnokságnak, a változtatásról hetekkel ezelőtt döntött a nemzetközi szövetség.

0 Tovább

Érdi Mária ismét a világ legjobbjai között

Hosszú szünet után Érdi Mária ismét bizonyítja, hogy a világ legjobbjai között a helye. A magyar vitorlásversenyző a női laser radial hajóosztály legjobbjait felvonultató Kieler Woche elnevezésű versenyen a harmadik helyről várja a folytatást.

„Felemelő, hogy a hajóosztály legjobbjai ellen versenyezhetek. Korábban voltak edzőversenyek például Svédországban, de ezek össze sem hasonlíthatók a mostanival. A Kieler Woche mindig is rangos viadal volt. Itt van az olimpiai bajnok, valamint a világbajnok is a mezőnyben, és ez nagyon inspirál.” – mondta Érdi Mária, aki az MVM Zrt. támogatásával készül a 2021-re halasztott tokiói olimpiára.

A szombati nap után (9 futamot követően) a holland Marit Bouwmeester vezet a dán Anne-Marie Rindom, és Érdi Mária előtt. 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum