Súlycsoportot váltott Tóth Balázs. A jelenlegi legeredményesebb taekwondósunk mostantól az abszolút kategóriában, azaz +80 kilósok között lép szőnyegre.

A világbajnoki bronzérmes sportoló az olimpiai kvalifikációs versenyeken eddig a -80 kg-ban indult.

Tavaly több openen is érmet szerzett, megnyerte a magyar bajnokságot és a bonni Mesterek Kupáját, így nem csoda, hogy – akárcsak az elmúlt 10 évben – 2010-ben is ő lett a sportág legjobbja itthon.


Tóth Balázs támadásban (kékben). Senki sincs biztonságban. Se ellenfél, se fejvédő, sem az ellenfél edzője

- Ismerem a mezőnyt ebben a súlycsoportban is. Az abszolút kategória küzdelmei mindig középpontban vannak egy-egy viadalon, így régóta figyelem a lehetséges ellenfeleket – mondta Tóth Balázs.

- Tény, hogy nem én leszek a legnagyobb, de gyorsaságban, állóképességben, technikában felveszem a versenyt. Ebben súlycsoportban szeretnék kijutni a 2012-es olimpiára.

A WTF-taekwondósoknál két kvalifikációs versenyt rendeznek. Idén júliusban bonyolítják le az úgynevezett Világkvalifikációt Bakuban, ahol a súlycsoportonként a legjobb négybe jutottak kapnak ötkarikás indulási jogot. 2012 januárjában lesz a második viadal, az Európai-kvalifikáció, amelynek Moszkva ad otthont. Oroszországban minden súlycsoportban a dobogós helyezésekre „osztanak londoni repülőjegyet”.

Taekwondósaink idén már túl vannak egy egyhetes dunavarsányi edzőtáboron, első nemzetközi versenyük pedig Svédországban lesz február elején.

Fotó: Király István