Óriási magyar siker Zalaegerszegen! A tekézők csapat-világbajnokságán dupláztak a magyarok, hiszen a nők is, és a férfiak is aranyérmet szereztek. A döntőben a fiúk a macedónokat, míg a lányok a románokat győzték le. Mindkét válogatottunk százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a világbajnokságot.

 Már szombat délelőtt megkezdődött a sikersorozat. A Fehér László szövetségi kapitány irányította férfi válogatott az elődöntőben 0-2-ről felállva, 6-2-re győzött a románok ellen. Következtek a döntőben azok a macedónok, akik Szerbiával vívtak nagy csatát és végül nyertek.

A címvédő női csapat az elődöntőben Horvátországon lépett túl egy szoros meccsen 5-3-mal, a fináléban aztán a románokkal csaptak össze.

 A két döntőt egyszerre bonyolították le a Zalaegerszegi Városi Sportcsarnokban felállított nyolcsávos tekepályán, ahol a közönség gyakorlatilag vastapssal kísérte végig a több mint 3 órás küzdelmet.

A Kaszás Zoltán szövetségi kapitány vezette női válogatott gyorsan hátrányba került a finálé elején, majd csak lassan fordult a kocka, de a végére a Méhész Anita-Sáfrány Anita utolsó páros már magyar vezetésnél vette át a meccset. A két Anita keze a folytatásban nem remegett meg, így címvédés lett a vége.

A férfi döntőben hatalmasat versenyzett Kiss Tamás, Karsai László és Boanta Claudiu is, de gyakorlatilag a válogatott mindegyik tagja igazolta azt, hogy ebben a sportágban a magyarok világklasszisoknak számítanak. A magyarok 4012 fás világrekordot gurítottak a döntőben, amellyel gyakorlatilag megkoronázták a vb-n nyújtott teljesítményüket.

Az aranyérmes férfi válogatott: Kiss Norbert, Kakuk Levente, Karsai László, Zapletán Zsombor, Nemes Attila, Farkas Sándor, Boanta Claudiu, Feher Zoltán Flavius, Kiss Tamás, Botházy Péter. Szövetségi kapitány: Fehér László   

Az aranyérmes női válogatott: Méhész Anita, Tímár Edina, Sáfrány Anita, Nemes-Juhász Gabriella, Nemes Irén, Zenger Nikolett, Sajermann Nóra, Némethné Katona Beáta, Fegyveres Petra, Airizer Emese Júlia. Szövetségi kapitány: Kaszás Zoltán

Eredmények

Teke-vb, Zalaegerszeg, Döntők

Nők

Magyarország-Románia 7-1 (3526-3498)

Férfiak

Magyarország-Macedónia 7-1 (4012-3809)

Az eredményhirdetés után Méhész Anita elmondta, hogy felemelő volt hazai környezetben a férfiakkal egyszerre aranyérmet nyerni. „Ennél többet egy sportoló nem érhet el egy világbajnokságon. Hazai pályán megvédtük a világbajnoki címünket. Egyszerűen nem lehet szavakba önteni” – nyilatkozta Méhész.

Fantasztikus napja volt Kiss Tamásnak, aki aranyéremmel a nyakában térdre ereszkedett, és megkérte barátnője kezét. „Nem sokan tudtak erről a tervemről. Örülök, mert egy olyan napon tudtam megkérni a menyasszonyom kezét, amikor életem legjobbját nyújtottam egy hazai világbajnokságon, ráadásul ott van még a 4012 fás világrekord, amellyel megnyertünk az aranyérmet. Mi ez, ha nem egy tökéletes nap?” – mondta az ünneplő Kiss.

Fehér László szerint már mindent elért, amit egy tekéző elérhet. (A férfi válogatott szövetségi kapitánya versenyzőként is világbajnok volt.) „Ilyen nap az ember életében csak egyszer van. Örülök, hogy részese lehetek a sikernek” – tette hozzá a sikerkapitány. Kaszás Zoltán azt állítja, hogy az elődöntő sokkal nehezebb volt. A nők szövetségi kapitánya szerint a románok elleni finálé már nem volt annyira kemény, mint az kintről érzékelhető volt.

„Felnőttünk a csapatokhoz. Régóta azon dolgozunk, hogy egy feledhetetlen világbajnokságnak adjunk otthont. Kimagasló munkát végeztek a szervezők, az önkéntesek és az egész teketársadalom kitett magáért. Fantasztikus hozzáállás volt tapasztalható a várostól, a zalaegerszegiektől. De nagyszerű munkát végzett a hazai szövetség is, élén Dávid Veronika főtitkárral” – értékelt Takács László, a Szervező Bizottság elnöke.

Dávid Veronika is hangsúlyozta: a nagy sikerbe mindenki beletette a maga lelkesedését. „Külön köszönet Áder János köztársasági elnöknek, aki elvállata a vb fővédnökségét, köszönet az állami segítségért. Kiss Norbert helyettes államtitkárnak is köszönettel tartozunk, aki a helyszínen szurkolt, és átadta a vb-aranyakat. A magyar média érdeklődése is megható volt, és köszönjük a szurkolóknak, akik végig vastapssal biztatták a válogatottakat. ”

 

Fotók: Vörös Nándor