2005-ben az uszonyosoknak nem sikerült az éremszerzés a duisburgi Világjátékokon. Rá négy évre, Tajvanon Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke előre nyugtatott: az éremszerzés gyakorlatilag biztosra mondható, a kérdés csak az, hogy milyen színű lesz - mondta. Az elnöknek igaza lett: Kanyó Dénes 400 méteres uszonyos úszásban harmadik lett. Molnár Mátyás kollégám, aki jelenleg a Sport1 munkatársa, akkor a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának újságírójaként, egyik kenyéradójának, a Danubius Rádiónak készített Kanyóval interjút a medence szélén. Emlékszem, a szegedi sportember így kezdte első válaszát: „Amíg a kövér nő énekel, addig nincs vége az operának…” – ezzel a következő napi versenyszámára utalt, hogy még ott is vannak még ambíciói, és van még lehetősége az újabb éremszerzésre. 200 méteren aztán ugyan nem szerzett érmet (negyedik lett), de ez a mondat azóta – legalábbis az én olvasatomban – nem más, mint Kanyó filozófiája. Tudatosan rendezi a maga kis operáját, és a kövér nő addig énekel, ameddig ő akarja.

A hódmezővásárhelyi 16. uszonyos és búvárúszó-vb harmadik napján nem tudom, hogy mennyire gondolta át a szereposztást. A 400 méteres búvárúszás döntőjében hatalmas világcsúccsal világbajnok lett, a katartikus pillanatokban pedig felmászott a rajtkőre, ünnepeltette magát egy kicsit, és visszaugrott a vízbe, ez pedig elvileg szabályellenes. Jött a hidegzuhany: az újdonsült világbajnokot kizárták.

Kétségbeesett szurkolók néztek egymásra, és az eredményjelzőre, senki sem akarta elhinni. Azt sem tudom, hogy ekkor Kanyó elhitte-e, hogy megfosztják attól a csodától, amit pár perccel korábban a medencében művelt. A magyar csapat óvott, és 30 perc múlva kihirdették ismét a végeredményt, azaz a Szegedi Muréna BK „motorja” világcsúccsal világbajnoki címet szerzett.
Moravecz János versenyigazgató szerint az ominózus szabály nem egyértelmű, elsősorban a váltóversenyekre alkották meg, és a Nemzetközi Uszonyos Szakbizottságnak feladata lesz ezt egyértelműsíteni.

Kíváncsi vagyok, hogy Dénes azalatt a 30 perc alatt, amíg talán már barátkozott azzal a gondolattal, hogy a kizárás keserű tablettáját le kell nyelnie, hallotta-e az áriát? Mert nekem speciel eszembe jutott ez az egész, de két felvonás között tarthatott az előadás, mert nagy volt csend a színpadon.
Kanyó Dénes 35 éves. Nem csupán saját magát edzi a tanítványait is trenírozza, és meghatározó alakja a szegedi sportnak és a sportágnak. 2013-ban a kolumbiai Caliban rendezik meg a Világjátékokat. Dénes akkor 37 éves lesz, a kövér nő pedig, ha jól beskálázza magát, akkor…

Fotók: Vörös Nándor