Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vadnai Benjamin: a hiedelmekkel ellentétben nem annyira szennyezett a víz Rióban

A magyar vitorlázók Rióban készülnek. Érdi Mária, Berecz Zsombor és Vadnai Benjamin is a játékok helyszínén hangolódik az olimpiára.

Brencsán Ábel, a Magyar Vitorlás Szövetség versenysport-menedzsere többségében pozitív híreket kap a válogatott vitorlázóktól. „Mindenki jól van, három külön csoportban készülnek a játékokra. Szokniuk kell a kinti körülményeket, a speciális áramlásokat, hogy augusztusban a lehető legjobbat hozzák ki magukból. Külön megemlítendő, hogy mindhárom hajóosztályban erős nemzetközi mezőny van kint” – mondta a sportvezető.

Vadnai Benjamin vitorlázás Rió olimpia

Az előzetes információkkal ellentétben nem annyira szemetes a víz, mint ahogy korábban a nemzetközi sajtó beharangozta. Vadnai Benjamin elmondta, hogy a hiedelmekkel ellentétben nem annyira szennyezett a víz. „Sokkal rosszabbra számítottam. Simán vitorlázható, és az időjárás is tökéletes. Néha lehet látni egy-két szemetet, de nem vészes. A mezőny, amelyben vitorlázom, hasonló az olimpiaihoz. A cél, hogy tartani tudjam majd a tempót, és a sebességem is elég jó” – számolt be riói élményeiről Vadnai Benjamin, aki a Laser Standard-ben indul az olimpián. Az augusztus 5-én kezdődő játékokon Berecz Zsombor Finn Dingiben, Érdi Mária pedig Laser Radialban áll rajthoz.

 Az olimpián induló magyar vitorlázókat július 22-én búcsúztatják Balatonfüreden.

0 Tovább

Szilágyi után jöhet Gyurta

Lehet, hogy szerényebb volt az elvárás, de az embernek kifejezetten az az érzése, hogy jól kezdte a magyar csapat ezt az olimpiát. Két nap elteltével mindegyik éremből van egy, de vannak pontszerző helyek, valamint egyéni és országos csúcsok, kis meglepi és nagy meglepetés.

2008 februárjában, a Nemzeti Sportszövetség díjátadó gáláján az ültetési rendnek megfelelően foglaltam helyet. A mellettem lévő székre Szilágyi Áron neve volt írva. Ez a név már akkor is  csengett sportos berkekben, legalábbis a sporthírekben többször beszámoltunk az eredményeiről. Szilágyi aztán nem érkezett meg. Kiderült, hogy édesanyja képviseli a gálán, mert éppen valamelyik nemzetközi versenyen kellett helytállnia. És, hogy miért kellett képviselni őt? A 2007-es eredményei alapján díjazott volt „Az Év Utánpótláskorú Sportolója” kategóriában. Az anyukája hosszasan mesélt fia elhivatottságáról, és arról, hogy milyen komolyan gondolja a vívást. Ebben a kategóriában akkor még két díjazott volt: Baczkó Bernadett (csalgáncs), és Gyurta Dániel (úszás).

Abból a trióból ketten ott vannak Londonban. Vasárnap Szilágyiról kiderült, hogy tényleg komolyan gondolja ezt az egészet. Gyurta is bemutatkozott már (100 mellen háromszor javította meg az országos csúcsot, végül 4. lett), de a 200 méteres mellúszás még hátra van…

(bányász)

0 Tovább

Londoni látogatás

 

Bő egy évvel a XXX. Nyári Olimpiai Játékok előtt a Magyar Olimpiai Bizottság helyszíni látogatás keretében megtekinti a jövő nyári olimpia készülő sportlétesítményeit és kétoldalú tárgyalásokat folytat a Londoni Szervezőbizottság (LOCOG) vezetőivel.

Borkai Zsolt

 

2011. április 19-én a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai delegációja, élén Borkai Zsolt elnökkel, a 2012-es olimpia fővárosába, Londonba utazik, ahol meglátogatja a már befejezett és a készülőfélben lévő sportlétesítményeket, mint például az Olimpiai Parkot (az atlétika, úszás, vízilabda, kézilabda, kosárlabda, kerékpár, bmx és gyeplabda viadalok színhelye), az olimpiai falut, a kajak-kenu és evezős pályát, valamint a North Greenwich Arenát, amely majd a torna és a kosárlabda döntőknek ad otthont.

A munkalátogatás fő célja, hogy a MOB operatív vezetői a LOCOG vezetőivel kétoldalú tárgyalásokat folytassanak a helyszínen a magyar olimpiai csapat sikeres részvételének biztosítása érdekében.

A MOB képviselői a Hyde Parkba is ellátogatnak, ahol a nemzeti olimpiai bizottságok (tagországok) közül elsőként, megkoszorúzzák a 2005. július 07.-i londoni merénylet emlékművét.  Emlékezetes, hogy azon a napon London belvárosában merénylet történt miután előző napon Szingapúrban kihirdették, hogy az angliai főváros nyeri a 2012-es olimpiai játékok rendezési jogát.

(Magyar Olimpiai Bizottság)

Fotó: Hajdú D. András [origo]

 

0 Tovább

Fura bemutató sportágak, melyek közül kevés büszkélkedhet olimpiai tagsággal

Ki gondolta volna, hogy a léghajózás, a szörfös életmentés vagy a motorsport szerepelt már az olimpián? Pedig az 1900-as párizsi nyári játékokon mindez megtörtént. A franciák egy sor olyan sportágat vonultattak fel bemutató jelleggel, melyek soha nem kerültek be az olimpiai programba. Kezdetben nagy divat volt bemutató sportágakkal előrukkolni a szervező városnak, de később alábbhagyott ez a lelkesedés – majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy beszünteti a „bemutatósdit”, így az utóbbi négy nyári olimpián nem is volt.

Az első olyan bemutató sportág, amelyet később az olimpiai kötelékben maradt, az a kosárlabda, amelyet 1904-ben, St. Louisban láthattak először nézők nyári játékokon – 1936-ban lett teljes jogú olimpiai sport.

Dobor Dezső sporttörténész szerint elvileg komoly presztízst élvezne a bemutatóként felvett sportág, de 1989-ben a NOB lezárta és azóta befejezettnek tekinti ezen sportokat - igaz Peking idején a kínaiak próbálkoztak még a wushuval.

Dobor Dezső munka közben

- A klasszikus időkben az adott rendező város egy, a környékén népszerű sportot favorizált, hogy jobban megismertesse a világgal. Az utolsó olimpia, ahol szerepelt ilyen sportág, az 1992-es volt, Barcelonában a görhokit helyezték előtérbe – mondta az elsősorban sportújságíróként dolgozó szakember.

- Ha felvettek egy-egy sportágat az olimpiai programba, a valamit valamiért elv érvényesült. A legkülönbözőbb szempontoknak kellett megfelelni, de döntő volt a televízió szava. A képernyőn maradás, a szponzorok kiszolgálása érdekében még a jelleg is veszíthetett. Itt a legjobb példa az öttusa, amely már csak nevében azonos azzal, amit öttusának nevezett Coubertin, s amit öttusának neveztek Benedekék és Balczóék idejében. Kevés olyan sportág van, mely képes megtartani a saját arcát, ha felmerülnek igények vele kapcsolatban.
A NOB számára az egyik legfontosabb, hogy áttekinthető, követhető legyen a sportág, a helyszínen és a tv-k előtt.
Egy másik példa az ökölvívás, ahol az egészségvédelem érdekében történt jelentős változás a fejvédő bevezetésével. Ez is elengedhetetlen lépés volt, de a sportág jellegét döntően nem változtatta meg.

Olimpiai megnyitó a hőskorból - 1932 Los Angeles


Bemutató sportágak, amelyek soha nem kerültek a hivatalos olimpiai programba – zárójelben az olimpia évét jelöltük, amikor a sportág bemutató státuszban volt:

Amerikai futball (1904 és 1932)

Ausztrál futball (1956)

Bowling (1988)

Boules (1900)

Budo (1964)

Finn baseball (1952)

Glima (1912)

Görhoki (1992)

Kaatsen (1928)

Kézi súlyzózás (1904)

Korfball (1920 és 1928)

La canne (1924)

Léghajózás (1900)

Longue paume (1900)

Mezei kézilabda (1952)

Motorsport (1900)

Savate (1924)

Siklórepülés (1936)

Svéd (Ling) gimnasztika (1948)

Szörf életmentés (1900)

Vízisí (1972)

Sportágak, amelyek bemutató státuszból kerültek be az olimpiai programba. Az első évszám a bemutató éve, a zárójeles pedig az ötkarikás sportágak listájára való felkerülés éve:

1904 kosárlabda (1936)

1912 baseball (1992) – 2008-tól nem szerepel az olimpiai programban

1924 kajak-kenu (1936)

1924 röplabda (1964)

1972 tollaslabda (1992)

1988 taekwondo (2000)

1988 dzsúdó (1992)

0 Tovább

Isten éltesse Ági néni! - 90 éves a Nemzet Sportolója

Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász. Helsinkiben talajon, Melbourne-ben talajon, felemás korláton, gerendán és a kéziszer csapatban nyert aranyat, január 9-én ünnepli a 90. születésnapját.

A magyar sport ikonja az 1956-os olimpia után nem jött haza. Ausztráliában élt, majd Izraelben telepedett le, ahol a Testnevelési Főiskolán tanított, a válogatott edzője volt, később fiatalokkal foglalkozott. Minden idők legeredményesebb magyar tornásznőjének nevéhez 46 hazai bajnoki cím fűződik.

A Nemzet Sportolója, tagja a Halhatatlanok Klubjának, neve a nemzetközi tornászhírességek csarnokában is helyet kapott. Több kitüntetésben részesült. Állandó látogatója az Olimpiai Bajnokok Klubja eseményeinek, részt vett Helsinkiben és Melbourneben, az olimpiai játékok ötven éves jubileumára rendezett ünnepségeken. Legutóbb 2010 őszén járt itthon, amikor a Melbourneben győztes kéziszer csapat versenyzői (Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alice,  Köteles Erzsébet, Tass Olga) találkoztak, egyedül Korondi Margit hiányzott – derül ki a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjáról.

 

0 Tovább

Gigantikus brazil népünnepély a logó bemutatóján - videó

Több mint 1.5 millió brazil volt a „logós” partin Rio de Janeiróban. A dél-amerikaiak megadták a módját annak, hogy bemutassák a 2016-os riói nyári olimpia hivatalos logóját.

A Copacabanán láthatták először azt az olimpiai emblémát, amely a hivatalos közlemény szerint három - egymás kezét fogó - táncoló embert jelképez.

Dél-Amerika még soha nem adott otthont olimpiai játékoknak, így biztos, hogy 2016-ban Brazília nagyon kitesz majd magáért. És ne felejtsük, hogy a játékok előtt két évvel labdarúgó-világbajnokságot is a brazilok rendezik.

- a fenti hírből szándékosan hagytuk ki a ’szamba’ szót, amely olyan, egy brazilokat (is) tartalmazó szövegkörnyezetben, mint a magyar lakodalomban a vonatozás…- BUÉK!

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum