Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Döntött a NOB: a fallabda bemutatkozhat a 2028-as olimpián!​​​​​​​

Fantasztikus hírre ébredt a fallabda-társadalom! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése megszavazta az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a baseball/softball, illetve a fallabda bemutatkozását a 2028-as Los Angeles-i olimpián.

 Régóta várt döntést konstatálhattak világszerte a fallabdázók. A sportág egyre dinamikusabban fejlődik. Az utóbbi 20 évben folyamatosan jelen volt az olimpiai sportágak multisport versenyén, a Világjátékokon, és egyre nagyobb figyelmet kapott. Az öt év múlva esedékes játékokon férfi és női egyéni kategóriában rendeznek majd versenyeket.

„Erre a hírre a squash-társadalom több évtizede várt” – jegyezte meg Oszkó Péter, a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség elnöke. „Hatalmas lehetőség ez fiatal, feltörekvő sportolóinknak, akik előtt most új távlatok nyílnak meg, és reméljük, hogy sportágunkra még nagyobb figyelem irányul a jövőben” – tette hozzá a sportvezető.

Magyarország legmagasabban jegyzett játékosa Farkas Balázs, aki jelenleg az 54. a világranglistán. A nőknél Chukwu Hannah alkotott maradandót nemzetközi versenyeken is – tavaly például az U19-es Európa-bajnokságon ezüstérmes volt. Ő most az amerikai egyetemi tanulmányai miatt egy lépéssel hátrébb került a világranglista pontokat adó versenyektől. Az utóbbi 20 évben Krajcsák Márk volt meghatározó magyar játékos, aki jelenleg a hazai szövetség alelnökeként segíti azt a sportágat, mely nagy hangsúlyt fektet itthon is az utánpótlásra és a masters versenyekre is. Mindezek mellett egyre szélesedő szabadidősportos bázisa van.  

0 Tovább

Fallabda – TOP 12-be jutott Takács az Eb-n!

Takács Benedek az előkelő 12. helyen zárt a wroclawi egyéni fallabda Európa-bajnokságon. A válogatott játékos egyedüli magyarként vett részt a kontinensbajnokságon.

Takács elmondta, a lengyelországi Eb-n a célja az volt, hogy bejusson a legjobb 16-ba.

„Az, hogy egyedül képviselhettem Magyarországot, nagyon jó érzés volt, bár azért örültem volna ha egy-két magyar jön rajtam kívül is az Eb-re, de így is bírható volt. Ha a kontinensbajnokság előtt mondták volna, hogy 12. leszek akkor azt ott helyben aláírtam volna, mert a célom a 16-ba jutás volt, de így azért az utolsó két meccs miatt csalódott vagyok, mert azok már a kezemben voltak. A mentális fáradtság nagyon visszavett a teljesítményből az utolsó két napra. A kedvenc mérkőzésemnek a spanyol Ivan Perez elleni meccset mondanám, (ami egyébként a torna leghosszabb mérkőzése volt) mert nagyon fordulatos, magas színvonalú mérkőzés volt, és még meg is sikerült nyerni.” – értékelt az Európa-bajnokság után Takács Benedek. 

0 Tovább

Fallabda – Farkas és Chukwu az idei bajnokságot is kipipálta!

Címvédések a fallabdázóknál. A budapesti Aktív Squash Club adott otthont a 2023-as DELTA Országos Egyéni Squash Bajnokságnak.

A hazai szövetség információi szerint a nőknél Chukwu Hannah, a férfiaknál pedig Farkas Balázs megvédte bajnoki címét. Chukwu az ötödik, Farkas pedig sorozatban a hatodik magyar bajnoki elsőségét szerezte meg.

A férfi fináléban Farkas Simon Dánielt győzte le 3-0-ra, míg Chukwu Hannah ugyanilyen arányban nyert a női döntőben Kiss-Máté Csenge ellen. Mindketten szettet sem veszítve győztek a kétnapos ob-n.  

A két játékos az utóbbi években abszolút kiemelkedik a magyar mezőnyből. Többször választották meg őket az év squashjátékosának, és ők képviselhették a magyar színeket a legutóbbi nem olimpiai sportágak seregszemléjén, a Világjátékokon, az egyesült államokbeli Birminghamben.

0 Tovább

Fallabda-vb: Búcsú az első fordulóban

Farkas Balázs csalódott. Elsőszámú fallabdázónk a világbajnokság első fordulójában az egyiptomi Omar Moszaaddal csapott össze, és 3-0-ra kikapott Chicagóban.

A világranglista 47. helyezett magyarja elmondta, bízott a továbbjutásban. „Korábban volt már példa arra, hogy Omar Moszaadhoz hasonló játékerővel rendelkező versenyzőt legyőztem. Ez sajnos most nem jött össze. Tudni kell, hogy a ellenfelemnek kifejezetten fekszik a klasszikus betonpálya, amin játszottunk. Nem véletlenül kapta a Pöröly becenevet. Úgy éreztem, hogy jól sikerült a felkészülésem, és legalább egy kört mehetek a  vb-n” – mondta a meccs után Farkas Balázs.

A következő nagyverseny számára június elején lesz, amikor is egy PSA-viadalon lép pályára Egyiptomban, előtte pedig többek között a magyar bajnokságon is indul.

Eredmény

Fallabda-vb, Chicago, 1. forduló

Omar Moszaad (egyiptomi)-Farkas Balázs 3-0 (6, 5, 9)

0 Tovább

Fallabda Eb – Iksz a finnekkel

Magyarország válogatottja döntetlent játszott Finnországgal a divízió I-es csapat Európa-bajnokságon.

A Helsinkiben zajló kontinensbajnokságon a magyarok Wales legjobbjai ellen kezdtek, és  az elitmezőnyben, a divízió I-es csapat Eb-n 4-0-ra kikaptak. A második meccsen aztán a Farkas Balázs, Kamocsai Bendegúz, Püski Lénárd, Simon Dániel, Takács Benedek, Krajcsák Márk alkotta válogatott 2-2-re végzett a házigazdákkal.

Eredmények:

Wales – Magyarország 4-0

Emyr Evans - Kamocsai Bendegúz 11-7 11-4 11-6     

Joel Makin - Farkas Balázs 11-2, 11-7, 11-3     

Owain Taylor - Püski Lénárd 11-6, 11-7, 11-8,

Elliott Morris -  Krajcsák Márk 11-6, 11-6, 11-7          

Magyarország-Finnország 2-2

Kamocsai Bendegúz - Olli Tuominen 13-11, 5-11, 6-11, 0-11

Farkas Balázs - Miko Äijänen 15-13, 11-9, 11-8          

Püski Lénárd - Kristian Rautiainen 11-7, 10-12, 7-11, 8-11

Takács Benedek - Jami Äijänen 12-10, 9-11, 11-8, 11-6 

0 Tovább

Fallabda – Kezdődik az Európa-bajnokság

Ismét a squash elitben a magyar válogatott. Holnap megkezdődik, és 29-éig tart a  divízió I-es csapat Európa-bajnokság. A kontinensbajnokságnak Helsinki ad otthont. Magyarország az A-csoportban Angliával, Németországgal, Wales-szel és a házigazda Finnországgal találkozik.

A válogatott minden eddiginél erősebb felállással utazik Helsinkibe, a Farkas Balázs, Kamocsai Bendegúz, Püski Lénárd, Simon Dániel, Takács Benedek, Krajcsák Márk összetételben. Krajcsák szövetségi kapitányi feladatokat is ellát.

„Azt gondolom, hogy ez a valaha volt legerősebb magyar csapat, de az első osztályban bent maradni most még nehezebb lesz, mint az első debütálásunkkor. A finneknél papíron jobbnak számítunk, de a többi csapat ellen nem nekünk áll a zászló, viszont ez közel sem azt jelenti, hogy ne lenne esélyünk, sőt! Farkas élete formájában játszik, és nem egyszer igazolta, hogy a top 20-asokra is veszélyes lehet. Lévén, hogy a világranglistás versenyekre egyedül utazik, biztos vagyok benne, hogy a válogatott biztatása, tüze a maximumot hozza ki belőle. Kamocsai az elmúlt éveket nemcsak itthoni edzésekkel, hanem nemzetközi táborokkal is erősítette. Sokat javult a játéka, és egyre komfortosabban érzi magát a pályán nehéz ellenfelek ellen is. Püski 4 éves amerikai tanulmánya és edzőtáborozása olyan tapasztalatot adott neki, ami Balázs után itthon kiemelte a mezőnyből. A két fiatalunk Simon és Takács is Amerikában készülve, és onnan hazatérve fogja erősíteni a válogatottat, aminek nagyon örülök. Kinti edzőjükkel egyeztetve megállapítható, hogy kirobbanó formában vannak, és profi körülmények között készülhettek fel a kontinensviadalra.” – mondta Krajcsák.

A magyar válogatott csoportmeccsei:

április 26

Wales-Magyarország

Magyarország-Finnország

április 27

Németország-Magyarország

Anglia-Magyarország

0 Tovább

Fallabda – Farkas bronzérmes lett az Odense Openen

Magyar bronzérem Dániában! Farkas Balázs harmadikként zárt az Odense Openen. A kétszeres Világjátékok-résztvevő magyar squashjátékos első kiemeltként indult Dániában, így a 2. körben kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol a walesi Emyr Evans-szel csapott össze, és végül három szettben (11-5, 11-3, 11-6) nyert. A negyeddöntőben a maláj Addeen Idrakie-t búcsúztatta egy félórás meccsen (11-6, 11-6, 11-2).

Az elődöntőben a spanyol Bernat Jaume következett, akitől négy szettben (7-11, 12-10, 11-7, 11-3) kikapott, így harmadikként végzett Dániában. Elődöntőbeli ellenfele végül ezüstérmes lett Odensében, miután a fináléban négyszettes vereséget szenvedett a skót Rory Stewarttól.

Farkas Balázs az utóbbi másfél évben hatalmas fejlődést produkált, jelenleg a 49. helyen áll a világranglistán.

0 Tovább

Fallabda – Megvan a kupagyőztes!

Eldőlt a Magyar Kupa sorsa a fallabdázóknál! A házigazda és címvédő budapesti City Squash Club nyerte a férfi fallabda Nissan Centrum Magyar Kupát.

A Püski Lénárd, Szabóky Márton, Tóth Miklós, Rózsa Barnabás és Konfár Tamás alkotta csapat a döntőben a tatabányai Squashberek ellen győzött 2-1-re. A bronzérem a Csé Team tagjainak nyakába került.

A versenyen majdnem a teljes magyar élmezőny rajthoz állt, 11 csapat nevezett.

0 Tovább

Fallabda – Tengerentúli csaták

A magyar squash mindkét éljátékosa a tengerentúlon van. Chukwu Hannah remekül teljesített az egyetemi bajnokságban. A Hartfordban tanuló Világjátékok-résztvevő magyar bajnok végül a Trinity College színeiben második lett az egyetemi pontvadászatban. Farkas Balázs a közelmúltban Calgary-ban lépett pályára, ahol a 2. körig jutott, miután a későbbi ezüstérmestől kikapott. Farkas ezt követően Washingtonba repült, ahol egy újabb 50 ezres tornán szerepel.

„Sajnos egyik esetben sem volt túl szerencsés a sorsolásom, de ezen a szinten már nincsenek könnyű meccsek. Kanadában a második körben az első helyen kiemelt Victor Crouinnal találkoztam és kikaptam. Washingtonban a világranglista 30. helyezettjével kezdek. Ugyan nem én vagyok az esélyes, de mindent megteszek, hogy emlékezetes legyen az összecsapás” – fogalmazott a többszörös magyar bajnok, aki jelenleg a 47. helyen áll a világranglistán.

0 Tovább

Világjátékok-résztvevő lett az Év Női Sportolója Csíkszeredában

Szász Kincső magára talált. A csíkszeredai fallabdázó jelenleg a 155. a világranglistán. A magyar színekben versenyző játékos Mexikóvárosban egy PSA Challenger tornán indult– adta hírül a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség.

Szász Kincső a birminghami Világjátékokon a magyar csapatot erősítette, így a szabályoknak megfelelően most csak Magyarországot képviselve játszhat.

Közben Csíkszeredában idén is begyűjtötte az Év Női Sportolójának járó díjat. „Második alkalommal szervezték meg a gálát, itt díjazták a megyeszékhely legjobb sportolóit, edzőit és csapatait. Másodszor vehettem át a megtisztelő elismerést, és bízom benne, hogy ezek a pillanatok erőt adnak majd a szürke hétköznapokban” – mondta Szász Kincső, aki a negyeddöntőben fejezte be végül a mexikói PSA Challenger tornát, ahol a későbbi finalistától a kolumbiai Laura Tovartól kapott ki.

A magyar szövetség főtitkára szerint Kincső kezd magára találni, és ez biztató a jövőt illetően. „Volt egy elhúzódó sérülése, és a hosszú kihagyás meglátszott a világranglistás helyezésein. Most újra közelíti a TOP 100-at” – nyilatkozta Országh Péter, a  Magyar Fallabda (Squash) Szövetség főtitkára. 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum