Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aerobik - Díjazás után, VK előtt

Célegyenesbe fordult az aerobikosok felkészülése az első idei világkupára. Március 20-án Cantanhede ad otthont a rangos versenynek, amelyen két magyar egység indul.

A Fejér Fruzsina, Mikulecz András vegyespárosért, és a Fejér Fruzsina, Kőnig Antónia, Himmel Tünde, Mikulecz András és Lőcsei Zoltán alkotta csoportért szoríthatunk Portugáliában. Ezt követően május végén Tokióban lesz a következő VK, várhatóan ugyanilyen magyar részvétellel.

„Izgalmas időszak ez az életünkben, mert úgy vágunk neki a VK-nak, hogy még magyar versenyen sem voltunk. Ráadásul ez az év kiemelten fontos számunkra, hiszen szeptemberben a pesarói világbajnokság, az már kvalifikál a jövő évi Világjátékokra” – mondta Sipos Mónika, az aerobikosok felkészítő edzője, aki egyben az Európai Torna Szövetség Aerobik Technikai Bizottságának tagja.

A sportágban egyébként idén először vehette át az Év Sportolója díjat  Fejér Fruzsina és Lőcsei Zoltán. Mindketten a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) fővárosi gáláján kapták meg az elismerést, és ez a visszacsatolás az egész aerobik sportnak sokat számít. „Ezek az elismerések a ’szürke hétköznapokra’ energiatöbbletet adnak a magyar válogatott két húzóemberének” – tette hozzá a sportvezető.

0 Tovább

Világjátékok 2022: Újabb világbajnoki cím és két ezüstérem az aerobikosoknál

Tovább írták a történelmet a magyar aerobikosok a Guimaraes-ben zajló aerobik világbajnokságon, ahol a Bali Dániel, Mazács Fanni alkotta duó a vegyespáros kategóriában a sportág történetében először világbajnok lett, a csoport és az aerodance csapat pedig ezüstérmet szerzett.

A világbajnokság második finálés napján a vegyespárosok, a csoport, a férfi egyéni és az aerodance versenyszámok résztvevői voltak érdekeltek. A vegyespárosoknál a Bali Dániel, Mazács Fanni kettős már kétszeres világbajnokként léphetett színpadra, a pénteki team ranking és a trió aranyérem után. Baliék az előző vb-n ezüstérmet szereztek ebben a versenyszámban, most azonban tökéletes gyakorlattal 20.700 ponttal bezsebelték az aranyérmet, és immáron a magyar aerobik legeredményesebb versenyzőinek mondhatják magukat három világbajnoki címmel.

A vb azonban még nem ért véget számukra, hiszen következett a csoport fináléja, ahova a második helyen kvalifikált a Bali Dániel, Mazács Fanni, Lőcsei Zoltán, Farkas Balázs, Szőllősi Panna alkotta alakulat a selejtezőből. Itt is egy kiváló gyakorlat került bemutatásra, a pontszám pedig 20.572 lett, így a csoport a dobogó második fokára állhatott. És még hátra volt az utolsó kategória, az aerodance. A Lőcsei Zoltán, Farkas Balázs, Szöllősi Panna, Hajdú Kata, Makranszki Anna, Ökrös Janka, Ruzicska Vanessza, Simon Zsófia összeállítású Európa-bajnok csapat 17.750 ponttal másodikként lett döntős, és ezt a pozíciót a fináléban is megtartotta, 17.850 ponttal ezüstérmes lett.

Ezzel a magyar aerobiksport minden idők legeredményesebb világbajnokságát zárta, három arany-, két ezüst és egy bronzéremmel.
A magyar aerobik válogatott vasárnap 12.45 órakor érkezik meg a Liszt Ferenc repülőtérre.

Bali Dániel: Parádésan sikerült ez a világbajnokság, minden idők legsikeresebb világbajnoksága lett magyar szempontból, hiszen utoljára több mint 20 éve volt aranyérmünk, most pedig hirtelen három is lett. Jeles napok ezek a magyar aerobik számára és az én karrieremben is. 2014 óta kilenc vb-érmet szereztem, de egyik se arany, úgyhogy én ezt kiböjtöltem. De úgy néz ki, hogy most elindult a szekér, és rögtön három is összejött. Kicsit úgy érzem, hogy ennek így kellett lennie, nagyon boldog vagyok. Az elmúlt 7-8 év munkája mostanra ért be, mind a versenyzők munkája, mind a szakmai vezetésé, pszichológiai és szakmai szempontból minden összeállt. Szerintem az nagyon jó volt, hogy sosem éreztük azt, hogy mi készen vagyunk, mindent tudunk, az edzőkkel együtt elengedtük a kevésbé jó dolgokat és arra építettünk, ami jó volt, akár a felkészülés apró részleteit, akár a gyakorlatokat tekintve. Azt mindenképpen szeretném elmondani, hogy nagyon jó gyakorlataink vannak, művészi hatás pontban élen vagyunk, az edzésen meg hozzátesszük a kivitelt meg a nehézséget, úgyhogy ez a siker egy komplex, sok éven át tartó munka eredménye.

Mazács Fanni: Ha pénteken azt mondtam, hogy nehéz megszólalni, akkor most szinte lehetetlen…Nagy erőt adott a tegnapi két aranyérem, határozattan mentünk fel a színpadra, és tudtuk Danival, ha jó és hibátlan gyakorlatot csinálunk, akkor meg lehet vegyespárosban is a világbajnoki cím. De azt meg kell csinálni! És meglett az arany, ezek után már olyan felszabadult voltam a csoporttal, szerintem életem egyik legfelszabadultabb gyakija volt a színpadon. Egyelőre még szokni kell, hogy háromszoros világbajnok vagyok, még felfoghatatlan, hihetetlen. A páros, a trió és a csoport hosszú évek óta együtt dolgozik, úgy gondolom, ez a siker egyik titka, és most jött el az ideje, hogy mi állhassunk a dobogó tetejére.
Réfi Eszter, edző: Teljesen felfoghatatlan, azt sem tudom, hogy fiú vagyok-e vagy lány. Még fel kell dolgoznunk… Nagyon régóta lógott a levegőben, szerintem Bali Daninak van az aerobik sportban a legtöbb vb-ezüstje, úgyhogy ez már várható volt. Az új szabálykönyv fekszik nekünk, a gyakorlatok nagyon jók lettek, a csillagok is összeálltak felettünk. Csont nélkül sikerült minden gyakorlat, nagyon jól kijött a lépés, egyszerűen összejött mindent. Reméljük, a Világjátékokon is sikerül hasonló eredményt elérni.
Sinkó Andrea, MATSZ Aerobik Szakág vezetőségi tag, nemzetközi bíró, edző : Régi motoros vagyok, hiszen 1991 óta, a kezdetektől benne vagyok az aerobik sportban, megéltem sikereket és kudarcokat is, de ehhez hasonlót még soha, mint amit ez alatt a két nap alatt. Minden idők legeredményesebb világbajnokságát zártuk magyar szempontból, elképesztő, hogy teljesítettek a versenyzők, mindenki top formában volt, és egyértelmű volt a mieink fölénye. Rengetegen jöttek oda gratulálni, még a Nemzetközi Torna Szövetség elnöke is, sőt fotózkodott is a csapattal és azt mondta, nagyon tetszik neki, amit csinálunk. A versenyzők is mindent beletettek és az edzői közös összefogást is ki kell emelnem, ez mind-mind hozzájárult ehhez a fantasztikus eredményhez. Úgy gondolom, ez egy jó előjel a Világjátékok előtt, most jön egy hét pihenő, és utána kezdődik a felkészülés a Világjátékokra.
Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök: Szívből gratulálok, nagyon jól szerepelt a magyar aerobik szakág, ilyen még soha nem volt. Bíztam ebben nagyszerű eredményben, mert remek versenyzők és edzők vannak. Még egyszer gratulálok mindenkinek, büszke vagyok az egész magyar csapatra.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Guimarãesben hangolnak a játékokra az aerobikosok

A legutóbbi Világjátékokon alig rendeztek eredményhirdetést magyar dobogósok nélkül. Az elmúlt évtizedben az aerobik átesett egy generációváltáson, a sikerek sorozata ennek ellenére nem tört meg. Ezt bizonyítja a legutóbbi portugáliai Világkupán elért eredmények sora,  és a megszerzett négy Világjátékok-kvóta is. Sinkó Andreát, a Magyar Torna Szövetség Aerobik Szakág vezetőségi tagját kérdeztük, aki edző és nemzetközi bíró is egyben. 

A magyar aerobikosok egyre jobb eredményeket produkáltak az elmúlt években. Sőt, a sikerek görbéje még mindig felfelé ível. Honnan a lendület?

Valóban, sikerül mindig túlszárnyalnunk magunkat. Mi a munkában hiszünk. Jó műhelyekben, kiváló szakemberek irányításával folyik a munka. A lendületünk innen ered.

Hol vannak ezek a kiemelt klubok?

A debreceni a FLEX HD SE, a pécsi a PSN Zrt., illetve a fővárosi Óbudai WDSE adja a válogatott versenyzőket, és külön öröm, hogy a felnőttek mögött már ott van egy tehetséges és sikeres utánpótlás bázis, amelyre lehet építeni. A legutóbbi Portugál Open nemzetközi versenyen három aranyat és egy ezüstöt nyertek a fiatalok.

Milyen eredményekre lehet számítani a Világjátékokon?

A játékok előtt lesz még egy világbajnokságunk a portugáliai Guimarãesben. Az a világverseny jó erőfelmérő lesz, egyben komoly kihívás is, hiszen a csúcsformát a vb-n és a Világjátékokon is hozni kell. Mindenképp érmekre számítunk. A négy kvóta a vegyespárost, a triót, a csoportot és az aerodance kategóriát jelenti. Bízunk abban, hogy Birminghamben sikerül túlszárnyalni a legutóbbi Világjátékokon elért eredményeinket.

Tagja a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnökségének is. A szövetség koordinálja a Világjátékok Magyar Csapatot. Jelenleg 49 sportoló indulása biztos.  Ha a 11 sportágat nézzük, minden bizonnyal nem csak aerobikban számíthatunk dobogós helyekre…

Nyilván az aerobikot jobban átlátom, de tudomásom szerint több sportágban vannak éremesélyes magyarok. Nekünk ez olyan, mint az olimpia. Az NVESZ-től ilyenkor sok segítséget kapunk. Bízom benne, hogy a Világjátékok zárultával elmondhatjuk, hogy magyar szempontból ez volt az egyik legsikeresebb nem olimpiai seregszemle.

A Világjátékokat az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg július 7. és 17. között. A játkékokon induló magyar aerobik-válogatott a következő:

vegyespáros

Bali Dániel (PSN Zrt.), Mazács Fanni (PSN Zrt.)

trió

Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs (PSN Zrt.)

   

csoport

Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs, Szöllősi Panna (FLEX HD SE) Lőcsei Zoltán (Óbudai WDSE)

aerodance

Szöllősi Panna (FLEX HD SE) Ökrös Janka (FLEX HD SE), Ruzicska Vanessza (FLEX HD SE), Simon Zsófia (Óbudai WDSE), Hajdú Kata (Óbudai WDSE), Makranszki Anna (Óbudai WDSE) Farkas Balázs és Lőcsei Zoltán

0 Tovább

Tokióban továbbírták a sporttörténelmet aerobikosaink

A portugáliai, idei első aerobik világkupát követően Tokióban is korábban nem látott eredményeket értek el a legjobb magyar versenyzők. A japán fővárosban megrendezett világkupán két arany- és egy ezüstérmet értek válogatott aerobikosaink.

 

A 30. Suzuki Világkupán a Bali Dániel és Mazács Fanni alkotta kettős úgy végzett a párosok versenyében az első helyen, hogy még egy apró rontás is belefért győzelmükbe. Így a magyar duó a portugáliai Cantanhedében aratott diadala után ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

A két fiatal kiegészülve Farkas Balázzsal a triók között szintén első lett, és ugyancsak pár héten belül másodszor jutott nekik világkupa-aranyérem.

A portugáliai három arany megismétléséhez csak egy hajszál hiányzott: férfi egyéniben Bali Dániel mexikói riválisával azonos pontszámmal végzett az első helyen – megelőzve többek között a házigazdák világbajnok versenyzőjét –, de mivel 0.05 ponttal kevesebb kiviteli részpontszámot kapott, így végeredményben be kellett érnie a második hellyel.

A nőknél Szőllősi Panna a 9. helyen végzett.

Két állomás után a magyar aerobikosok öt arany- és egy ezüstéremmel állnak a világkupa-sorozatban, ami sporttörténelmi teljesítmény.

0 Tovább

Sporttörténelmi magyar sikerek az aerobik világkupán

A portugáliai Cantanhedében rendezték meg az aerobikosok idei az első világkupa fordulóját. A 22 ország 1000 versenyzőjét felvonultató rangos viadalon a magyarok minden várakozást felülmúlóan szerepeltek: Bali Dániel három, Mazács Fanni két aranyérmet szerzett.

 



A felnőtteknél három aranyat nyertek, míg a juniorok között kétszer állhattak a dobogó tetejére a magyar aerobikosok. Érdekesség, hogy a klubok közül a pécsi PSN Zrt. valamennyi diadalból kivette a részét.

„Sporttörténelmi siker, hiszen ilyen eredményt eddig talán egy-két ország tudott felmutatni, Magyarország pedig még soha. És az, hogy ebben egyetlen klub ilyen nagy szerepet játszott, teljesen egyedi eset” – fogalmazott Varga-Réfi Eszter, a PSN Zrt. aerobik szakosztályának vezetőedzője.

Már az különleges volt, hogy a felnőtteknél három számban is első helyen jutottak a magyarok a döntőbe, ezt követően pedig valamennyien meg is nyerték versenyszámukat.

A párosoknál a korábban a Magyar Kupán sokat rontó Mazács Fanni és Bali Dániel kiváló gyakorlatokkal győzött. A Mazács Fanni, Bali Dániel, Farkas Balázs összeállítású trió nagy meglepetésre szintén az első helyen jutott tovább, majd a döntőben is nyerni tudott. Férfi egyéniben Bali Dániel is aranyérmes lett.

A junior lányok 60 fős mezőnyében Ákoshegyi Dóra élete legjobb gyakorlatával mindenkit megelőzött, köztük világbajnok orosz riválisát is. A pécsi tehetség tagja volt az Ákoshegyi Dóra, Fényes Gréta (Flex HD), Görgényi Ilona (Flex HD), Fejér Fruzsina (Óbudai WDSE) és Simon Zsófia (Óbudai WDSE) alkotta junior csoportnak is, amely szintén a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

„A magyarok sikerén az aerobikos közösség világszerte felbolydult, számos cikk született és a nemzetközi és az európai torna szövetség is külön megemlékezett róla” – számolt be Varga-Réfi Eszter.

Az óriási boldogságot követően sem áll meg az élet: sportolóink szerdán már indulnak tovább Japánba, a következő világkupa helyszínére.

0 Tovább

Bali Dániel Világkupa-győztes lett!

Kiváló magyar szereplés az aerobikosok a cantanhede-i Világkupa döntőjében! Bali Dániel egyéniben első lett, míg vegyespárosban Mazács Fannival a második pozícióban zárt – adta hírül a Magyar Torna Szövetség sajtóosztálya.

Magyar szempontból nagyon sikeresen zajlott le a portugál Világkupa fináléja, hiszen Bali 22.800 ponttal megelőzve a brazil és a japán aerobikost, aranyérmet nyert egyéniben. Vegyespárosban Mazács Fannival 21.550 pontot gyűjtöttek, amellyel ezüstérmesek lettek az olaszok mögött, megelőzve a brazil párost.

Ebben az összeállításban először szerepeltek nemzetközi versenyen. Mindkét aerobikos tagja volt a legutóbbi Világjátékokon indult magyar csapatnak.

Bali Dániel a verseny után elmondta: Nagyon örül annak, hogy jó fogadtatásra találtak az új gyakorlataik „Nagyon biztatóak a pontszámok. Rengeteg munka vár még ránk a világbajnokságig, és ez a verseny egy plusz motivációt adott nekünk”- nyilatkozta Bali Dániel.

0 Tovább

Aerobik: Remek helyezések az Eb-n

Érmet ugyan nem szerzett, de számos jó helyezéssel tért haza a magyar aerobik-válogatott a bukaresti Európa-bajnokságról. Hegyi Dóra kiemelkedően teljesített, döntőbe jutott, és hatodikként zárt a női egyéni indulók erős mezőnyében.

Versenyzőnk csoportjával is finalista volt, és ebben a számban a hetedik helyet szerezte meg Bakó Anett, Bucsánszki Linda, Holp Rebeka, Lendvay Dóra és Szörényi Ágota társaságában. A magyarok ebben a döntőben két csoporttal is képviseltették magukat, a Csirke Barbara, Károcs Attila, Kovács Ramóna, Osztafin Anna, Pancsó Gergely, Schneider Virág összeállítású egység nyolcadik lett. A felnőtt trióknál is volt magyar döntős, a Bakó Anett, Nagy Dorina, Szörényi Ágota hármas hetedik lett.

A férfiaknál egyéniben Tyeklár Ramon a 11., Farkas Balázs a 12. helyen végzett. A vegyes párosok mezőnyében a Szilvás Angéla-Tyeklár Ramon duó kilencedikként, a Kovács Ramóna-Pancsó Gergely kettős tizedikként fejezte be a versenyt.

A felnőttek mellett a juniorok is versenyeztek a romániai kontinensviadalon. Nem sokkal maradt le az éremről a Balogh Réka, Deák Anna, Hagymási Alexandra, Kovács Vivien, Molnár Noémi, Nagy Barbara csoport, mely másodikként jutott a döntőbe, ahol végül a negyedik helyen zárt.

A 2013-as Világjátékokra ezen az Európa-bajnokságon nem osztottak kvótát, a jövő évi világbajnokságon lehet kvalifikálni az olimpián kívüli sportágak közös versenyére.

Fotó: Vörös Nándor
(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum