Mi lehet keményebb egy félmaratonnál, vagy egy maratonnál? Hát az ultramaraton. Itt rendszerint egy maratoni távnál (42 kilométer 195 méter) hosszabb távokat futnak az indulók, sokszor több maratont egymás után. Magyarország egyik legnagyszerűbb ultraversenye az Ultra Balaton, amely idén május 31-én startol Balatonkeneséről. Az UB-n elindul az Origo is.

„Ebből a versenyből egy futózarándoklat lett" – kezdi Zelcsényi Miklós főszervező.

-Idén várhatóan rekord lesz, körülbelöl 4000 résztvevőt várunk. Az UB népszerűségére jellemző, hogy amikor a nevezést megnyitottuk, pár percre rá 2500 nevezés regisztrált verseny oldalán. Ez azt bizonyítja, hogy a sportolni vágyók készültek erre a pillanatra.

Az UB-t lehet egyéniben és váltóban is teljesíteni, mi természetesen egy 10 fős csapattal tudjuk le a 212 kilométert. Ez, ahogy a szervezők mondják, jó kis csapatépítő program.


Lesznek teljesen extrémnek mondható indulók is. Egyrészt aki egyedül teljesíti a több, mint 200 kilométert, az már súrolja az extrémitás határát. Dáva Iván ultrafutó azonban rátesz még egy lapáttal, ő mezítláb futja majd le az UB-t. „Ezzel az akciómmal a 'előlábra érkezés' technikát szeretném népszerűsíteni. Egy sokkal egészségesebb, összeszedettem mozgás. Biztos ismerős a futók körében az, hogy térd- és derékfájás jelentkezik egy hosszabb táv után, vagy közben. Az előlábra érkezés technikával mindez kiküszöbölhető" – mesélte a civilben grafikusként dolgozó ultrafutó.

Az Origo csapata a Telekom Futótárs alkalmazásával készül az Ultra Balatonra.

Fotó: http://ultrabalaton.hu/