Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit csináljon egy sportoló, miután szögre akasztja

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában komoly probléma, hogy miként kezdjen új életet egy sportoló pályafutása befejeztével. Ezzel kapcsolatban gyűjtötte össze a leghasznosabb tapasztalatokat az az európai konferenciasorozat, melynek záró rendezvényét Budapesten tartották.


Az Európai Olimpiai Bizottságok EU Sportirodája által szervezett programban magyar részről a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara vett részt. Farkas Judit, az egyetem európai projektkoordinátora hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a sportolók már a karrierjük alatt felkészüljenek arra az életre, mely visszavonulásuk után vár rájuk. Az előkészítést azonban nem a felsőoktatásban kell elkezdeni, hanem már sokkal korábban fel kell hívni az élsportra készülő gyerekeket ennek fontosságára.

Folker Hellmund, az Európai Olimpiai Bizottságok EU Sportirodájának igazgatója elmondta: a programba minden érintett területről igyekeztek szakértőket hívni, így a sportolók és a munka világának képviselőit is, ezen kívül a sportszervezeteket is bevonták a közös munkába. Az igazgató kiemelte: nagyon fontos, hogy a budapesti Testnevelési Egyetemhez hasonlóan felsőoktatási intézmények is bekapcsolódjanak a folyamatba.

A konferencián részt vett a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) főtitkára is. Szántó Éva elmondta: az NSSZ-nél már eredményesen működik egy sportolókat segítő program. A partnercégnél a volt sportemberek kimutathatóan jobban teljesítenek munkatársaiknál.

Bart Ooijen, az Európai Unió Sport Főosztályának munkatársa kijelentette: az EU akkor támogathatja a projektet, ha az országok sportszervezetei közös programot dolgoznak ki a begyűjtött tapasztalatok alapján.

(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

Vörös Nándor fotói a konferenciáról:

 

0 Tovább

Sportpolitika - Gémesi maradt az NSSZ elnöke

Dr. Gémesi Györgyöt választotta ismét elnöknek a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ). A szervezet közgyűlése a budapesti Magyar Sport Házában megtartott eseményen egyhangú nyílt szavazással voksolt Gémesi újraválasztása mellett.


Gémesi 2009 februárjában lett a Nemzeti Sportszövetség elnöke. A sportvezető irányításával az NSSZ több együttműködési megállapodást kötött a magyar sport egyes szervezeteivel.
A tisztújító közgyűlésen a tagság újraválasztotta az alelnököket és az elnökségi tagokat is, így továbbra is dr. Mészáros János az NSSZ általános alelnöke, dr. Berényi János (olimpiai szekció) és dr. Leyrer Richárd (nem olimpiai szekció) a két alelnök. Az elnökségben Bányász Árpád, dr. Bathó Ferenc, Ferjáncz Attila, Gáspár Tamás, dr. Kokas Péter, dr. Martin György, dr. Martos Éva, Nyíri Iván, Somkuti Annamária és Vaskuti István kapott helyet.


Gémesi György az újraválasztását követően elmondta, hogy csak akkor tud a magyar sport eredményes lenni, ha az egyes területek összefognak tettekben is. "Mindenkinek van feladata ezen a területen, sok munka vár ránk, de csak egységre törekedve lesznek eredmények. A Magyar Olimpiai Bizottság megüresedett alelnöki posztjára ezért is jelöltettem magam, és ha megkapom a bizalmat, remélem, hogy azt a szemléletet, amely az NSSZ integrációs folyamatának kialakításakor folyamatosan vezérelt, a MOB-ban is kamatoztatni tudom" - mondta az NSSZ elnöke, aki kitért a 2017-es magyarországi Világjátékok rendezésének fontosságára is.

Az olimpián kívüli sportágak négyévente megrendezendő hat év múlva esedékes világversenyére már kiírták a pályázatot. Magyarország Budapest és Gödöllő helyszínekkel adna otthont a rangos sporteseménynek.

Vörös Nándor fotói a közgyűlésről:

 

 

Gémesi György

 

Csötönyi Sándor

Egyeztetés

Magyar Zoltán

Mészáros János, Berényi János és Leyrer Richárd

Kokas Péter, Vaskuti István és Schmidt Gábor

0 Tovább

Világjátékok 2017: Már lehet pályázni!

A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) kiírta a pályázatot a 2017-es játékok megrendezésére. Az olimpia programján nem szereplő sportágak négyévente megrendezendő világversenyének Magyarország is otthont adna Budapest, Gödöllő helyszínekkel.

A 2009-es rendező város így promózta a Világjátékokat

Dr. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) elnöke, és Gödöllő polgármestere elmondta, ahhoz, hogy ütőképes pályázatot adjunk be, szükség van a magyar kormány garanciájára, a két város, valamint a magyar Olimpiai Bizottság támogatására. „A múlt év végén Magyarországon járt Ron Froehlich az IWGA első embere, aki pozitívan nyilatkozott egy esetleges magyar rendezésről. Az érintett hazai szereplőkkel felvettük a kapcsolatot és az előttünk álló időszakban azon leszünk, hogy minél jobb pályázatot állítsunk össze” – mondta Gémesi.

A pályázatok beadásának a határideje: 2011. május 31. Az IWGA jelenlegi információi szerint Fokváros (Dél-Afrika), Moszkva (Oroszország) és Wroclaw (Lengyelország) is dolgozik a pályázaton, sőt a lengyelek már hivatalosan is bejelentették, hogy kandidálnak.

Legutóbb 2009-ben Kaohsiung (Tajvan) rendezte meg a Világjátékokat, ahol a magyar csapat egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerzett, legközelebb pedig – 2013-ban – a kolumbiai Cali látja vendégül az olimpián kívüli sportágak versenyzőit.

0 Tovább

Pályázik a MOB-alelnökségre Dr. Gémesi György

 

Három év után visszatérne a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki tisztségére Dr. Gémesi György. A Nemzeti Sportszövetség elnöke jelenlétével a magyar sport egységességét erősítené.


- Több mint nyolcéves MOB-alelnöki pályafutásom után nem folytattam a munkát, de most úgy érzem, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság nagyon komoly feladatot kap és egyre szélesebb hatáskörrel fog rendelkezni – jelentette ki Dr. Gémesi György. - Szívesen veszek részt ebben a munkában, ezért gondoltam úgy, hogy pályázom az alelnöki posztra, mely Borkai Zsolt MOB-elnökké választása után üresedett meg.

Az NSSZ elnöke hozzátette: alelnökként a magyar sportban megkezdődött integrációs folyamatot segítené. - A Magyar Kormány kinyilvánította szándékát, hogy egységesebb sportirányítást képzel el, és egycsatornás finanszírozással szeretné biztosítani a feltételeket. Azzal, hogy a Nemzeti Sportszövetség elnökeként pályázom, szeretném ezt az egységet erősíteni. Hamarosan az NSSZ-ben is tisztújítás lesz, és abban bízom, hogy folytathatom a munkát, melynek legfőbb eleme eddig is az integráció volt – hangsúlyozta Dr. Gémesi György.

(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

Középpontban a Sporttörvény és a Világjátékok

 

A Sporttörvény módosításának előkészítését és a 2017-es Világjátékok pályázatát nevezte a 2011-es év legfontosabb feladatának Dr. Gémesi György. A Nemzeti Sportszövetség elnöke kijelentette: szeretné folytatni a munkát a szervezet élén.


- Nagyon mozgalmas időszak előtt állunk - nyilatkozta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának az NSSZ első embere. – A legnagyobb hatású feladatnak a Sporttörvény módosítását tartom, melynek előkészítésében az NSSZ is szeretne aktív szerepet vállalni. Fontos, hogy olyan jogszabály jöjjön létre, mely tükrözi a politikai elvárásokat, ugyanakkor egyezik a civil szféra elképzeléseivel is.

Dr. Gémesi György hangsúlyozta: az NSSZ számára az év másik kiemelkedő kihívása a 2017-es Világjátékok budapesti-gödöllői pályázatának elkészítése és beadása lesz. – A tervről konzultáltunk a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Fővárossal és a Kormánnyal is, most azon dolgozunk, hogy a rendezvény költségeit biztosító forrásokat meg tudjuk jelölni. Információink szerint a magyar pályázat nagy eséllyel indul a versenyben, ezért szeretnénk a lehető legjobb anyagot összeállítani – jelentette ki a Nemzeti Sportszövetség elnöke, aki elmondta: az idei tisztújításon szeretné újra megkapni a bizalmat, hogy folytathassa azt az integrációs munkát, amely eddigi elnöki ténykedését jellemezte. Hozzátette: az NSSZ ebben az évben is számos konferenciát és továbbképzést rendez majd, ő maga pedig szeretne idén is országjáró körútra indulni, hogy minél pontosabb képet kapjon a sportélet helyzetéről az ország különböző részein. További részletek Világjátékok című magazinban, amely március 6-án, vasárnap 18:30-kor kezdődik a Sport1-en.

(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

 

0 Tovább

Így gáláztak Gödöllőn

A kajakos Janics Natasa, a tornász Berki Krisztián és a kick-boxos Jároszkievicz Krisztián holtversenyben lett az Év Sportolója a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) Gáláján. A gödöllői Grassalkovich-kastély dísztermében megrendezett eseményen a 2010-es év eredményei alapján díjazták a sportolókat, sportvezetőket, sportorvosokat és újságírókat.

Világklasszis kajakozónk, Janics Natasa, törökországi edzőtáborozása miatt nem lehetett ott a díjkiosztón, de a világbajnok tornász Berki Krisztián, és a Küzdősportok Világjátékán aranyérmes Jároszkievicz Krisztián (kick-box) személyesen vehette át a magyar sportszakma elismerését dr. Gémesi Györgytől, a Nemzeti Sportszövetség elnökétől.

Az NSSZ Gála díjazottjairól a Nemzeti Sportszövetség elnöksége dönt a sportszakmai szervezetek jelölései alapján. Janics Natasa és Berki Krisztián a 2010-es teljesítményéért korábban a sportújságírók szavazatai alapján is az év legjobbja lett.

Az utánpótláskorúaknál az úszó Kapás Boglárka, az edzőknél Berki Krisztián trénere, Kovács István, a sportvezetők között dr. Leyrer Richárd,  a Magyar Kick-box Szövetség elnöke, a Sportolók Egészségéért kategóriájában a magyar úszóválogatott vezető sportorvosa, dr. Kausz István lett első. A Év Sportújságírója díjjal Ballai Attilát, a Magyar Nemzet sportovatának vezetőjét jutalmazták.

Egy sportvezető-legenda vehette át az életműdíjat: a 85 éves Bonn Ottót köszöntötték vastapssal, aki 2000-ig szolgálta a kajak-kenu sportágat.

A gálán a Nemzeti Sportszövetség együttműködési megaállapodást kötött a Magyar Edzők Társaságával és a Sportjus sportjogász társasággal.

 

Az Év Sportolója 2010:

1. Berki Krisztián (torna)

1. Janics Natasa (kajak)

1. Jároszkievicz Krisztián

Az Év Utánpótlás sportolója 2010:

  1. Kapás Boglárka (úszás)
  2. Kovács Sarolta (öttusa)
  3. Fucsovics Márton (tenisz) – Iliasz Nikolasz (vívás)

Az Év Edzője 2010:

  1. Kovács István (torna)
  2. Rapcsák Károly (evezés)
  3. Király István (kick-boksz, Király Team) – Mocsai Lajos (kézilabda, MKB Veszprém)

 

Az Év Sportvezetője 2010

  1. dr. Leyrer Richárd (Magyar Kick-box Szövetség elnöke)
  2. dr. Szabó Tamás (NSI)
  3. dr. Székely Ferenc (Heves Megyei Sportszövetség Egyesület elnöke)

Az Év Sportújságírója 2010:

  1. Ballai Attila (Magyar Nemzet Sport Főszerkesztő)
  2. Faragó Richard
  3. Jocha Károly  - Kaszala Claudia

A Sportolók Egészségéért 2010:

  1. Dr. Kausz István
  2. Dr. Halasi Tamás
  3. Dr. Tállay András

 

Életműdíj:

 

Bonn Ottó (MKKSZ)

 

 

 

 

Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Janics pénteken is az Év Sportolója lehet

A kajakos Janics Natasa és a tornász Berki Krisztián is duplázhat pénteken, a Nemzeti Sportszövetség Gáláján. Világklasszisaink ugyanis a 2010-es teljesítményükért a sportújságírók szavazatai alapján már kiérdemelték az Év sportolója címet, és a VIII. NSSZ Gálán is díjat vehetnek át.


Az NSSZ hagyományos gáláját – akárcsak tavaly – a gödöllői Grassalkovich-kastély dísztermében tartják meg, a díjakról pedig a sportszakmai szervezetek jelölése alapján a Nemzeti Sportszövetség elnöksége hozott döntést.

Janicson és Berkin kívül a Küzdősportok Világjátékán aranyérmet szerző Jároszkievicz Krisztián (kick-box) a jelölt az Év Sportolója címre.

A jelöltek listája ábécésorrendben:

Az Év Sportolója 2010:

Berki Krisztián (torna)

Janics Natasa (kajak)

Jároszkievicz Krisztián (kick-box)

Az Év Utánpótlás sportolója 2010:

Fucsovics Márton (tenisz)

Iliasz Nikolasz (vívás)

Kapás Boglárka (úszás)

Kovács Sarolta (öttusa)

Az Év Edzője 2010:

Király István (kick-boksz, Király Team)

Kovács István (torna)

Mocsai Lajos (kézilabda, MKB Veszprém)

Rapcsák Károly (evezés)

Az Év Sportvezetője 2010:

dr. Leyrer Richárd (Magyar Kick-box Szövetség elnöke)

dr. Szabó Tamás (NSI)

dr. Székely Ferenc (Heves Megyei Sportszövetség Egyesület elnöke)

Az Év Sportújságírója 2010:

Ballai Attila (Magyar Nemzet Sport Főszerkesztő)

Faragó Richard (Sport1)

Jocha Károly (szabadúszó)

Kaszala Claudia (NSSZ Sajtószolgálat)

A Sportolók Egészségéért 2010:

Dr. Halasi Tamás

Dr. Kausz István

Dr. Tállay András

Fotó: kajakkenusport.hu

0 Tovább

Gálára készülnek

Idén nyolcadik alkalommal díjazza 2010 legjobbjait a Nemzeti Sportszövetség. A sportszakmai szervezetek jelölése alapján az NSSZ elnöksége hoz döntést arról, hogy kiket részesítsenek elismerésben. Az idei díjátadó gála február 18-án lesz a gödöllői Királyi Kastély dísztermében.

Legutóbb Kovács Katalin kajakos, Gyurta Dániel úszó és S. Kovács Ádám karateversenyző megosztva kapta az Év sportolója díjat a 2009-es évben nyújtott teljesítményéért, míg Kiss Lászlót, az úszók szövetségi kapitányát életműdíjjal jutalmazták. 2008-ban a kenus Vajda Attila, 2007-ben pedig a teniszező Szávay Ágnes győzött.

- Ez valóban a szakma díja – hangsúlyozta Szántó Éva, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára. – Egyrészt minden jelentős szervezet részt vesz a jelöltállításban, másrészt természetesen idén sem csak a legjobb felnőtt sportolót díjazzuk, hanem a sportélet minden területének legjobbjait az utánpótláskorúaktól az edzőkön és az orvosokon át egészen a sportújságírókig.

- Az NSSZ elnöksége közben jóváhagyta 2011-re vonatkozóan a szövetségek működési támogatásának elosztási javaslatát, ezenkívül döntött a Világjátékokra való felkészülési források elosztásáról is.

Tavalyi fotók:

Gyurta Dániel úszó átveszi a díjat dr. Leyrer Richárdtól, az NSSZ egyik alelnökétől

Az életműdíjas Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya, a díjátadó dr. Gémesi György, az NSSZ elnöke

A karatés S. Kovács Ádám díjazása. Dr. Mészáros Jánostól, az NSSZ egyik alelnökétől fogadja a gratulációt

 

Fotók: Vörös Nándor

(NSSZ Sajtószolgálat)

2 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum