Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Uszonyos úszás – A dohai vb után ismét uszonnyal versenyzett Senánszky Petra​​​​​​​

Senánszky Petra a dohai vizes sportok világbajnoksága után nem sokat pihent. A klasszis a franciaországi Aix-en-Provence-ban megrendezett uszonyosúszó világkupán csobbant. Ebben a sportágban változott a Világjátékok kvalifikáció, így ezúttal nem csupán a multisport eseményt megelőző évben rendezendő vb, hanem a VK-sorozat is beleszámít a játékokra való kijutásba.

Senánszky 50 és 100 méteres uszonyos gyorsúszásban indult, mindkettőt megnyerte.

„Ennek a versenynek az volt a funkciója, hogy miközben úszóként az olimpiára készülök, egy kicsit visszarázódjak az uszonyos világba. Jó volt ismét uszonyt húzni a lábamra, és találkozni azokkal a kedves arcokkal akiket innen ismerek. Jó az is, hogy elsőre elég jó időket sikerült úsznom – mondta Senánszky Petra.

A VK-n több magyar versenyző is szerzett érmet, többek között a legutóbbi Világjátékokon aranyérmes Mozsár Alex második lett 200 méteres felszíni úszásban, Kiss Nándor győzött 800 méteres felszíni kategóriában, Blaszák Lilla 400 felszínin nyert, míg Cséplő Kelen 200 uszonyos gyorson másodikként ért célba.

Részletes eredmények: https://www.cmas.org/media/com_eventbooking/XVIII%20CMAS%20Finswimming%20World%20Cup_Results.pdf

(fotó: www.senanszkypetra.hu)

0 Tovább

Tájékozódási búvárúszó Eb – 17 éremmel Magyarország az éremtáblázat 2. helyén végzett​​​​​​​

Magyarország az éremtáblázat második helyét szerezte meg a csehországi tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon.

A Jablonec Nad Nisou-ban megrendezett kontinensbajnokság zárónapján a csoportos számban a nemzeti csapat tagjai egy bronzérmet szereztek, így 17 éremmel fejezték be az Eb-t. Az élen a csehek végeztek, míg a harmadik helyen a horvátok zártak.

Szombaton a felnőtteknél a Balázs Péter, Cséplő Kelen, Várszegi Vendel, Szász Tamás alkotta kvartett bronzérmesként végzett.

Kiss Bence csapatvezető szerint sikeres Európa-bajnokságot zártak a búvárok. „Aki ismeri a sportágunkat tudja, hogy egy összetett teljesítményről van szó, hiszen napról napra újabb versenyszámokban kell teljesíteni csaknem egy héten keresztül. Ennek fényében kiegyensúlyozott volt a válogatott, és külön öröm, hogy a felnőttek mellett a juniorok is eredményesek voltak, hiszen az ő eredményük is beleszámít az éremtáblázatba.” – összegzett a csapatvezető.

Tájékozódási búvárúszásban Monk, csillag, öt bója, szlalom, paralel és csoportos számokban rendeznek vesenyeket, ezekben külön-külön bajnokokat is avatnak. 

A 2023-as tájékozódási búvárúszó Eb magyar érmesei

Felnőttek

-         Férfiak

Monk: Szász Tamás, Balázs Péter – ezüst

Csillag: Balázs Péter – ezüst

Öt bója: Balázs Péter – arany

Szlalom: Szász Tamás – arany

Szlalom: Balázs Péter – bronz

Paralel: Várszegi Vendel – bronz

Csoport: Balázs Péter, Cséplő Kelen, Várszegi Vendel, Szász Tamás – bronz

-         Nők

Monk: Hatházi Katalin, Virág Anna – ezüst

Csillag: Hatházi Katalin – arany

Öt bója: Hatházi Katalin –ezüst

Szlalom: Hatházi Katalin – ezüst

Juniorok

-         Lányok

Csillag: Rendes Linda – ezüst

Paralel: Rendes Linda – ezüst

-         Fiúk

Csillag: Tamás Dávid – arany

Csillag: Katona Ádám – ezüst

Paralel: Tamás Dávid – arany

Öt bója: Tamás Dávid – ezüst

0 Tovább

Tájékozódási búvárúszó Eb – Újabb magyar érmek Csehországban​​​​​​​

A Jablonec Nad Nisou-ban zajló kontinensbajnokság pénteken a szlalom illetve a paralel számokkal folytatódott. Előbbiben a felnőtteknél Szász Tamás aranyérmes lett, Balázs Péter pedig Eb-bronzot szerzett.

A nőknél Hatházi Katalin is felállhatott a dobogóra, miután második lett.

Paralelben Várszegi Vendel harmadikként végzett, míg a junioroknál Tamás Dávid győzött, Rendes Linda pedig ezüstérmes lett.

A kontinensbajnokság szombaton a csoportos versenyszámmal zárul.

A magyar válogatott eddig 16 érmet szerzett az Eb-n.

0 Tovább

Tájékozódási búvárúszó Eb – Tíz érmet gyűjtöttek a magyarok eddig Csehországban​​​​​​​

A felnőtt és a junior korosztályt egybevéve 10 érmet szerzett eddig a magyar válogatott a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon. A csehországi Jablonec Nad Nisou-ban zajló kontinensbajnokságon csütörtökön az öt bója versenyszámban avattak Európa-bajnokokat, itt a felnőtteknél Balázs Péter megszerezte újabb Eb-aranyát, ezen a kontinensviadalon neki ez az első. Hatházi Katalin ezüstéremmel fejezte be a versenynapot.

A junioroknál Tamás Dávid is felállhatott a dobogóra, miután ezüstérmesként zárt.

Korábban Csillag versenyszámban Hatházi Katalin győzött, Balázs Péter pedig másodikként végzett, itt jól teljesítettek a juniorok is, hiszen Tamás Dávid aranyat, Katona Ádám és Rendes Linda pedig egy-egy ezüstöt gyűjtött.

Az Európa-bajnokság első versenyszáma a Monk volt, a párosokra épülő kategóriában a Balázs Péter, Szász Tamás kettős második lett, míg a nőknél a Hatházi Katalin, Virág Anna duó harmadikként zárt.

Balázs Péter így nyilatkozott az Eb-aranya után: „Ideális körülmények vannak, jó itt versenyezni Csehországban.  Örülök, hogy a korábbi versenynapok érmei után a győzelem is összejött. A magyar válogatott hozza a formáját, és bízom benne, hogy a folytatásban is sok magyar dobogós helyezés lesz” – mondta Balázs Péter.

A csehországi tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon pénteken a szlalomverseny mellett megrendezik a paralell versenyszám döntőjét, szombaton pedig a csoportküzdelmekkel fejeződik be a viadal. 

0 Tovább

Uszonyosúszás – Már kilenc Európa-bajnoki címnél tartanak a magyarok

Az uszonyosúszó nemzeti csapat lendülete pénteken is kitartott. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon a magyar válogatott ezúttal négy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel zárt, így már összesen 9 Európa-bajnoki címnél tart Gödöllőn.

Pernyész Dorottya megnyerte a 400 uszonyos gyorsúszás döntőjét, ezzel megszerezte a harmadik aranyérmét a kontinensbajnokságon. A férfiak hasonló számában is magyar győzelem született: Farkas Botond állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Mozsár Alex is lendületben van. A Világjátékok-győztes klasszis a 400 méteres búvárúszásban volt a leggyorsabb. A negyedik pénteki aranyérmet a 4X200-as felszíni férfi váltónk szerezte. A kvartettben Mozsár Alex, Lengyeltóti Bence, Kiss Nándor és Bukor Ádám kapott helyet.

Ezüstérmes lett Lengyeltóti Bence 400 uszonyos gyorson, valamint Suba Sára az 50 méteres felszíni fináléban.

A női 4X200 méteres felszíni váltó is remekelt, ugyanis a Suba Sára, Balogh Lea, Szili Ágnes, Blaszák Lilla alkotta négyes bronzérmesként zárt.

A magyar válogatott mérlege három versenynap után: 9 arany, 4 ezüst és 4 bronz.

0 Tovább

Uszonyosúszó Európa-bajnokság – Már öt aranynál tart a magyar válogatott

Továbbra is eredményesek a magyarok a hazai rendezésű uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A második versenynapon Pernyész Dorottya és Kiss Nándor is megszerezte második aranyérmét a gödöllői kontinensbajnokságon. Pernyész a 200 méteres uszonyos gyors döntőjében győzött, Kiss pedig a 200-as felszíni finálét nyerte meg. A harmadik csütörtöki aranyat Mozsár Alex nyerte, aki az 1500 felszíni kategóriában volt a leggyorsabb.

Cséplő Kelen a férfi 200 uszonyos gyors mezőnyében második lett, ugyanitt Lengyeltóti Bence is dobogóra állt, ő a bronzérmet szerezte meg. Érmes lett Blaszák Lilla is, miután a női 200 felszíni döntőben a harmadik legjobb idővel csapott célba, mint ahogy bronzot gyűjtött be a 4X100-as mix váltó Cséplő Kelennel, Suba Sárával, Wórum Regővel és Pernyész Dorottyával. További magyar helyezések csütörtökön: Suba Sára (4., 200 m. felszíni), Bukor Ádám (7., 200 m. felszíni), Semostyán Róbert (9. 1500 m. felszíni).

Az Eb félidejénél Papp Gábor, a Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) elnöke értékelte a magyarok eddigi szereplését. „Előzetesen sok dobogós helyezésre számítottam, és úgy fogalmaztam, hogy öt Eb-győzelem benne van ebben a válogatottban. Most, a félidőben már megvan az öt arany, és a csapatban vannak még tartalékok. Tudom, hogy egy-egy versenyzőnknek nem teljes az öröme, mert nem a remélt időeredménnyel győzött, vagy állt dobogóra, a lényeg azonban az, hogy a világversenyek eredményességét elsősorban az érmek száma határozza meg, és ebből a szempontból jól teljesítünk.”

A magyar válogatott mérlege két nap után: 5 arany, 2 ezüst és 3 bronz.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

Uszonyosúszó Eb – Két arany, egy ezüst az első napon!

Jó magyar kezdés a hazai rendezésű uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A Gödöllőn zajló kontinensviadal első versenynapján Pernyész Dorottya megnyerte a 100 méteres uszonyos gyors döntőjét, később a férfi 400 méteres felszíni fináléja után osztottak érmet magyaroknak, méghozzá kettőt. Kiss Nándor győzött klubtársa, Mozsár Alex előtt.

Suba Sára is közel volt a dobogóhoz, ő végül a 100 felszíni fináléban negyedik lett. Eb-pontszerzőként végzett Cséplő Kelen is, aki a 100 méteres uszonyos gyors mezőnyben ötödikként zárt.

„Óriási dolog első felnőtt Európa-bajnoki győzelmemet pont Magyarországon ünnepelni” – mondta Pernyész Dorottya, aki kiemelte: túl a sikerén annak külön örül, hogy a szám Eb-címe magyar kézben maradt. „Ebben a számban Senánszky Petra a sokszoros vb-, Eb-győztes, és többször nyert Világjátékokat is. Az ő távollétében most rám hárult a feladat, hogy továbbvigyem a magyar hagyományt, és ez sikerült.” – mondta Pernyész Dorottya. Senánszky Petra az Eb ideje alatt éppen Fukuokában, a vizes sportok világbajnokságán tartózkodik. 

Mozsár Alex elégedetten értékelte saját teljesítményét. „Szerintem kihoztam a helyzetből a maximumot. Azt néztem, hogyha a legjobb időmet megúszom, akkor is második leszek Nándi mögött. Csütörtökön az 1500 felszíni kategóriával megyek tovább.”

A szervezők információi szerint az első versenynap hajnalán több ország delegációja  is jelezte: az egyes küldöttségeknél szórványos gyomorproblémák léptek fel. Ezt követően a szervezőbizottság döntése értelmében az Európa-bajnokság mezőny részére új helyszínen, megelőző óvintézkedésként, átalakított étkeztetési protokollt vezetett be.

Az Eb-n 18 ország több, mint 200 résztvevőjét láthatja a közönség.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

Uszonyosúszó Eb – Minden kész arra, hogy Magyarország emlékezetes kontinensbajnokságot rendezzen

A kontinens legjobbjai Gödöllőn csobbannak. Jövő héten ugyanis megrendezik az uszonyosúszó Európa-bajnokságot, amelyen 25 magyar indul. A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) információi szerint 18 ország 250 résztvevőjét láthatja a közönség, köztük a legutóbbi Világjátékokon aranyérmes Mozsár Alexet is.

„Nagy álmom válhat valóra Gödöllőn. Ott lehet ugyanis teljes az éremkollekcióm. Nyertem aranyat világbajnokságon és Világjátékokon, Eb-n azonban nincs győzelmem. Éppen ezért gőzerővel készülök, készülünk. A Mátrai Erőmű Búvárklubban egy ideje már az Eb-vel kelünk és azzal is fekszünk” – mondta Mozsár Alex, aki több számban is érdekelt lesz Gödöllőn. „A 400, 800 és 1500 felszínin kívül 400 méter búvárúszásban is ott leszek a mezőnyben.” – tette hozzá Mozsár.

Az uszonyosúszás igazi magyar sikersportág. A négyévente megrendezendő Világjátékoknak legutóbb az egyesült államokbeli Birmingham adott otthont, ahol a magyarok 11 érmet nyertek. A multisport eseményen versenyző uszonyosok közül Mozsár Alexen kívül Kiss Nándor és Bukor Ádám is rajtkőre áll az Eb-n.

„A célunk, hogy a sikersztorink tovább íródjon” – ezt már Papp Gábor, az MBSZ elnöke mondja. "Több szempontból is rendhagyó kontinensbajnokság lesz. Nagy hangsúlyt fektetünk például a fenntarthatóságra, és arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon hátra a világverseny.”

Gyakorlatilag minden egy kilométeres körzetben lesz, úgyhogy a helyszínek közötti távolságot sétálva teljesíthetik a delegáció tagjai.

„Bízom abban, hogy több magyar dobogós helyezést is ünnepelhetünk, és az összesített éremtáblázaton is arra számítok, hogy az elején végez a 25 fős magyar csapat. Idén ünnepli szövetségünk alapításának 55. évfordulóját. A kontinensbajnokság egyik csúcseseménye az 55 év 55 esemény sorozatnak. Az Eb-nek a sportértéken kívül komoly sportdiplomáciai vonzata is lesz, hiszen a Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége (CMAS) is delegációt küld Gödöllőre, amelyet a szervezet elnöke, az orosz Anna Arzhanova vezet majd. Hadd emeljem ki Gödöllő város hozzáállását: mindenben partnerek…Az uszodával és az egyetemmel készen állunk arra, hogy az idelátogató 18 nemzet sportolói feledhetetlen egy hetet töltsenek Magyarországon.” - hangsúlyozta Papp Gábor.

Az esemény hivatalos megnyitója kedden (18-án) 19 órakor lesz, az első versenynapra pedig másnap kerül sor.

A kontinensbajnokságon szombatig minden nap délelőtt az előfutamokat bonyolítják le, míg délután a döntőket láthatja a közönség. A délelőtti program kezdete 9:15, a délutáni etap 17:30-kor indul, az eredményhirdetéseket pedig minden nap 19 órától rendezik. A résztvevő országok: Ausztria, Belgium, Horvátország Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország, Hollandia, Törökország, Ukrajna és Magyarország.

0 Tovább

Közel 1500 résztvevő úszott az I. MOL Campus Öbölúszáson

Június 24-én rendezte meg a Budapest Sportiroda (BSI) a MOL-lal közösen az első szezonnyitó nyílt vízi úszóeseményét, az I. MOL Campus Öbölúszást a Lágymányosi-öbölben, a BudaPart kellemes környezetében.

Igazi nyári úszóidőben és 24-25 fokos vízben rajtolt el 9 órakor a legrövidebb, 500 méteres táv, ahol közel 200 indulónak szurkolhattunk.
A nap programja a 10 órakor induló két hosszú távval, a 4500 és 3000 méteres futammal folytatódott, amik egyben a főtávoknak is mondhatóak. A két távon összesen majdnem 900 lelkes amatőr és profi úszó ugrott a vízbe. A három kilométeres mezőnyben köszönthettük többek között Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színészt is.

A nap utolsó versenyszámaként a középtávosok csobbantak a Kopaszi-gát környezetével határolt, tiszta vizű Lágymányosi-öbölbe, ami ideális és biztonságos helyett adott a versenynek. Öröm volt látni azt a 600 izgatott, de mégis motivált arcot az 1500 és a második 3000 méteres futam 11 órás rajtjánál, akik óriási mosollyal az arcukon tették meg a távoknak megfelelő egy, illetve két kört az öbölben.
Igazi megtiszteltetés volt, hogy az olimpiai ezüstérmes, többszörös világ- és Európa bajnok úszónk, Cseh László - az Ötpróba-úszások nagykövete – is rajthoz állt.

A szezon első nyíltvízi úszóeseményét az ország 251 településéről több, mint 1400 amatőr és profi úszó teljesítette.

Az eseményen a MOL képviseletében Fetter Balázs, szponzorációs vezető így nyilatkozott a helyszínen:

„A mai MOL Campus Öbölúszás egy olyan lehetőséget adott nekünk a szabadidősport rendezvények szervezésének terén, amit érdemes tovább gondolnunk a jövőben is. Célunk, hogy egy hosszútávon fenntartható és színvonalas eseménysorozatot indítsunk útjára, ami képes közösségeket megmozgatni és mindenkihez szólni, hiszen a sport szeretete mindannyiunkban közös.”

„Az I. MOL Campus Öbölúszás fényesen bizonyította, hogy a Budapesten, a város közepén, a Duna öblének vízében csodálatos nyíltvízi úszóeseményt lehet szervezni a lelkes amatőröknek. Biztos vagyok benne, hogy ez az esemény szerves része lesz a következő évtizedekben a főváros sportéletének.” – mondta Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója, aki maga is teljesítette az 1500 méteres távot.

Az esemény célba érkezőit minden versenyszámban egyedi éremmel és a MOL-nak köszönhetően gazdag beúszócsomaggal várták a szervezők. A versenyek vége után kicsik és nagyok a budaparti SHO BEACH árnyas zöldjében pihenhették ki magukat, vagy együtt élvezhették a családos és gyermekes programokat.

0 Tovább

Junior uszonyos vb: Újabb érem és ifi országos csúcs!​​​​​​​

A magyar junior uszonyosúszó-válogatott az utolsó előtti napon is szerzett érmet a kairói világbajnokságon. A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint ezúttal Mozsárik Levente az 50 uszonyos gyorsúszás fináléjában csapott célba a harmadik legjobb idővel. Mozsárik mögött Wórum Regő zárt negyedikként. Ez volt a magyar küldöttség negyedik bronzérme a világbajnokságon.

Hatodik lett Horpácsy Hanna 400 méteres búvárúszásban (3:23.15-ös új ifjúsági országos csúcs), Kovács Megyer (400 m búvárúszás), Szabó Száva Hargita (400 m uszonyos gyors), Mayer Dávid (400 m uszonyos gyors).

A hetedik helyen fejezte be a vb-t a 4x200 női felszíni váltó (Németh Nóra, Fügedi Réka, Varnyu Anna Jadviga, Szili Ágnes) és Turucz Zoé (50 uszonyos gyors), Varnyu Anna Jadviga pedig a 400 uszonyos gyors döntőjében a 8.helyet szerezte meg.

Szabó László edző szerint a világverseny eddigi legnehezebb és legforróbb napján van túl a csapat. „A döntőkbe mindenki beletette a szívét lelkét. A férfi 50 gyors volt a világbajnokság eddigi legparázsabb futama, 2 tized másodpercen belül volt az első 5 helyezett, Mozsárik Levente pedig megszerezte a magyar csapat 4. érmét.” – összegzett az edző.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum