Vállalta a 2017-es Világjátékok pályázatához szükséges garanciát a Fővárosi Önkormányzat. A döntéssel komolyan nőtt az esélye annak, hogy hat év múlva Budapest és Gödöllő közösen adjon otthont a nem olimpiai sportágak világeseményének.

 

A Fővárosi Közgyűlés 30 igen és 2 tartózkodás mellett szavazta meg az előterjesztést, mely már a pályázati anyag ismeretében 2 milliárd forintos garanciát tartalmaz a Világjátékok rendezésére. Ezt sikeres kandidálás esetén négy éven keresztül, több részletben biztosítja a Főváros, de amennyiben a Magyar Kormány nem adja meg a szükséges, hatmilliárdos garanciavállalást, úgy a Főváros garanciavállalása is semmis.

 

A 2017-es Világjátékok pályázatát a Nemzeti Sportszövetség állította össze, melynek hangsúlyos eleme, hogy a profik versenye mellett minél több civilt vonjanak be a sportéletbe a rendezvény segítségével. A pályázat leadási határideje 2011. május 31.

 

- Nagyon komoly munkán vagyunk túl – hangsúlyozta Dr. Gémesi György, az NSSZ elnöke. – A pályázatot a PricewaterhouseCoopers segítségével állítottuk össze. A Fővárossal kiváló az együttműködés, melynek köszönhetően végül a képviselők támogatásukról biztosították a pályázatot, és bízunk abban, hogy az utolsó akadály is elhárul, amennyiben a Magyar Kormány is garanciát nyújt a kandidáláshoz.

 

A Nemzeti Sportszövetség vezetője kiemelte: ez lehet az első olyan magyarországi világesemény, ahol több sportág képviselői mérik össze tudásukat egyszerre, és a kiadások mellett komoly bevételekkel is számolhat az ország. – Pesszimista becslések alapján is 2,6 milliárd forint folyik vissza az államkasszába az elsődleges bevételekből, 2 milliárd a másodlagos bevételekből, és nagyjából egy Hungaroring méretű rendezvénynek megfelelő indirekt bevétellel számoltunk a pályázati anyagban. Nem beszélve annak hozadékáról, hogy az eseményről várhatóan ezer médium számol be világszerte – tette hozzá Dr. Gémesi György.

 

Info: Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat

Fotó: tarlosistvan.com