Sokak által támogatott kezdeményezés valósult meg idén ősszel uszonyos- és búvárúszó körökben: létrejött a Magyar Búvárúszókért Alapítvány!

Az uszonyos- és búvárúszás az egyik legeredményesebb nem olimpiai sportág hazánkban, melynek ékes bizonyítéka az évek során hazahozott világ-, és Európa bajnoki érmek száma. Nagy fegyvertény az is, hogy az elmúlt években Magyarország számtalan uszonyosúszó világversenynek adott otthont. Ezeknek az eredményeknek köszönhető, hogy országszerte sorra alakulnak meg az uszonyos szakosztályok és egyesületek. A Magyar Búvárúszókért Alapítvány a MBSZ-el együttműködve kíván a további fejlődés mozgatórugójává válni.

A kuratóriumban a búvársportok egykori és jelenlegi kiválóságai, valamint a Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) is képviselteti magát. A kuratórium elnöke Kókai Dávid, a Debreceni Búvárklub uszonyos szakosztályának vezetőedzője, volt válogatott sportoló. A kuratórium tagjai Miklós Adrienn, az MBSZ főtitkára, Balázs Péter, az MBSZ sportért felelős alelnöke, tájékozódási búvárúszó világbajnok, valamint Kanyó Dénes uszonyos- és búvárúszó világbajnok. Továbbá titkári feladatokat lát el Kövy Bence, egykori válogatott sportoló.

„Az utánpótlás korosztály versenysportjának fejlesztésével és az élsport anyagi támogatásának növelésével az eredményességen túlmenően a sportág ismertségét, népszerűségét, és széles körben való elfogadottságát is fokozni szeretnénk. A sportágban jelenleg is aktív nemzetközi klasszisaink, élversenyzőink igazi példaképek az utánpótlás korosztály számára, így eredményes felkészülésük, versenyeztetésük és edzésfeltételeik javítása érdekében szintén jelentős erőfeszítéseket teszünk. Az alapítvány bővíteni hivatott az utánpótlás korú sportolók választási lehetőségét minden uszodával rendelkező városban, valamint segítséget kíván nyújtani az újonnan alakuló uszonyos egyesületek és szakosztályok számára.” – fogalmazta meg röviden az alapítvány célkitűzéseit Kókai Dávid.